Κέρδη – ρεκόρ ”1 τρισ. δολ.” για ΟΠΕΚ το 2012

Στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας θα κυμανθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΕΚ το 2012, υπερβαίνοντας το 1 τρισ. δολάρια εξαιτίας του ότι η τιμή του πετρελαίου Brent έχει ακολουθήσει ανοδική πορεία ανεξαρτήτως της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης διεθνώς.

Αυτός ο πακτωλός των εσόδων θα συμβάλει στο να ενισχυθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWF) του κόσμου, όπως εκείνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρατικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, τα προαναφερθέντα είναι τρία από τα δέκα μεγαλύτερα διεθνώς αναφορικά με τα υπό διαχείριση ποσά.

Στη διάρκεια του παρελθόντος έτους, του 2012, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν σχεδόν στα 111,5 δολάρια το βαρέλι, όταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2011 ήταν τα 110,9 δολ. το βαρέλι. Εξαιρουμένων λίγων ημερών τον Ιούλιο και μιας ημέρας τον Ιούνιο το Brent έκλεινε στα 100 ή άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Στις αρχές του 2012 ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί Ναΐμι είχε διατυπώσει την πολιτική επιλογή της χώρας του. «Εάν είμαστε σε θέση ως παραγωγοί πετρελαίου και ως καταναλωτές να διατηρήσουμε την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι καθ’ όλο το 2012, πιστεύω πως η διεθνής οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση», είχε πει τότε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Η χώρα του έχει την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο.

Σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται πως η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ, ο βραχίονας στατιστικών αναλύσεων του υπουργείου Ενέργειας, εκτιμά ότι η εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια και άνω το βαρέλι σε συνδυασμό με την ζωηρή παραγωγή του πρώτου εξαμήνου έφεραν τα καθαρά έσοδα του ΟΠΕΚ στο ρεκόρ του 1,052 δισ. δολ. σε ονομαστικούς όρους.

Σε σύγκριση με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2011 η παρατηρηθείσα αύξηση είναι της τάξεως του 2,5%. Σε πραγματικούς όρους και κατόπιν προσαρμογής στον πληθωρισμό, τα έσοδα του ΟΠΕΚ για το 2012 αναμένεται να είναι τα υψηλότερα στην ιστορία του, υπερβαίνοντας ακόμα και τα ρεκόρ της πετρελαϊκής κρίσης του 1973-1974 και του 1979-1981.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα