Ο ναυτικός…

Παγκόσμια ημέρα του ναυτικού σήμερα, κάτι που με έκανε να γράψω μερικά πράγματα για το πως αντιλαμβάνομαι εγώ τον ναυτικό, σα ναυτικός που είμαι, και συνεχίζω ενεργά να είμαι.

Ναυτικός λοιπόν….

Ναυτικός είναι να σηκώνεις την βαλίτσα και να φεύγεις από το σπίτι για μεγάλα χρόνια να διαστήματα, αφήνοντας πίσω την οικογένεια σου.

Ναυτικός είναι έχεις την δύναμη να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν ενώ εσύ δεν είσαι εκεί.

Ναυτικός είναι να απομονώνεσαι σταδιακά από τους φίλους και τους γνωστού σου, αφού ενώ εσύ λείπεις για 6+ μήνες αυτοί συνεχίζουν κανονικά.

Ναυτικός είναι να ταξιδεύεις ατέλειωτες ώρες με αεροπλάνα, καράβια, ταξί, τραινα, λατζες, για να φτάσεις στο καράβι, και όταν φτάσεις μα κρεμιέσαι από τις άνεμοσκαλες παλεύοντας να ανέβεις πάνω σε αυτό.

Ναυτικός είναι να σου συμπεριφέρονται όλοι σα στα λιμάνια σα να έχεις λέπρα, να σε κοιτάνε με μισό μάτι λες και για όλα τα δεινά του κόσμου εσύ φταις.

Ναυτικός είναι να κανείς Πάσχα στο λιμάνι ξεφορτώνονται ή φορτώνοντας και Χριστούγεννα κάρα μεσής του ωκεανού και ενώ κουνιέσαι για 10 συνεχόμενες ημέρες.

Ναυτικός είναι να τρέχεις και να εργάζεσαι όταν όλοι κάθονται και κάνουν διακοπές.

Ναυτικός είναι να τρως χαμηλής ποιότητας φαγητά και να κοιμάσαι πολλές φορές σε στρώματα σκληρά σαν τσιμέντο.

Ναυτικός είναι όταν πονάς και βρίσκεσαι στη μέση του πελάγους απλά να προσεύχεσαι.

Ναυτικός είναι να λαγοκοιμάσαι σκεφτόμενος πάντα εάν είναι καλά οι δικοί σου άνθρωποι.

Ναυτικός είναι να μην σε αφήνουν να ξεμπαρκαρεις μετά από 10 μήνες στο καράβι.

Ναυτικός είναι να προσαρμόζεσαι γρήγορα
στα νέα δεδομένα κάθε μπαρκο, κάθε μήνα, κάθε μέρα.

Ναυτικός είναι όταν χρειαστεί να μένεις ξύπνιος για 30 ώρες ή και παρά πάνω συνεχόμενα.

Ναυτικός είναι όλα όσα πιστεύουμε εμείς που κάνουμε αυτή την δουλειά. Η ναυτοσύνη, η υπομονετικότατα, ο επαγγελματισμός και το κουράγιο να μπορείς να κανείς όλα τα παρά πάνω.

Αυτά είναι ο ναυτικός με λίγα λόγια και αναρωτιέμαι τι από όλα αυτά γιορτάζεται σήμερα, εν μέσω μιας περιόδου που ο ναυτικός είναι βρίσκεται σε δεύτερη (μη πω και τρίτη, τέταρτη κτλ) μοίρα λόγω της πανδημίας και των απαγορεύσεων.

Ναι το διαλέξαμε το επάγγελμα και ήμαστε περήφανοι που τα καταφέρνουμε. Έχουμε όμως κάθε δικαίωμα και υποχρέωση μα φωνάζουμε τι είναι ναυτικός, μπας και όλοι αυτοί πίσω από τα γραφεία καταλάβουν επιτέλους κάτι….

Καλά ταξίδια σε όλους, με υγεία και καλή επιστροφή στα σπίτια σας.

Γιαννης Κ.

Διαβάστε ακόμα