Άμεση η κινητοποίηση για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου «SEA BIRD» (video)

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικήmς Πολιτικής, κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου καθώς και της Διεύθυνσης Θαλασσίου Περιβάλλοντος αναφορικά με το περιστατικό του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου «SEA BIRD» (σημαίας Τόγκο), στο Μυρτώο Πέλαγος ανατολικά της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή 0,2 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της βραχονησίδας “ΚΑΡΑΒΙ”, κατόπιν πρόσκρουσής του. Το πλοίο ταξίδευε από την Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία μεταφέροντας 7.000 τόνους σίτου και περίπου 150 τόνους καύσιμα, ενώ και τα 16 άτομα του πληρώματος διασώθηκαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Αυγούστου και υπό τον άριστο συντονισμό του Υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος κινητοποιήθηκαν άμεσα τα μέλη της ΕΛΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ, ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ & ΠΛΟΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ για τον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης από τη διαρροή των καυσίμων. Έξι εξιδεικευμένα ρυμουλκά / ναυαγοσωστικά με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό (φράγματα, skimmers, αντλίες, απορροφητικά υλικά, καταδυτικό εξοπλισμό, κ.α.) έσπευσαν άμεσα στον τόπο του ατυχήματος ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, συνδράμοντας στις προσπάθειες των αντιρρυπαντικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Τα ρυμουλκά που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι τα εξής (Ρυμουλκό / Εταιρεία):
• DOLPHIN I / Megatugs Salvage & Towage
• ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ XIV / Megatugs Salvage & Towage
• CHRISTOS XXVII / Spanopoulos
• ECO PIRAEUS / Antipollution
• AEGIS I / Environmental Protection Engineering
• ΑΚΤΑΙΑ / Environmental Protection Engineering

Ενώ στην περιοχή επιχειρούν και βοηθητικές λέμβοι.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Αυγούστου, ξεκίνησαν τόσο εναέριες (με χρήση drone) όσο και θαλάσσιες επιθεωρήσεις, με σκοπό να εντοπιστούν οι πετρελαιοκηλίδες και να γίνει αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, εντοπίστηκαν εκτεταμένες πετρελαιοκηλίδες σε απόσταση έως και 7 μιλίων νότια του στίγματος του ναυαγίου. Στη συνέχεια τα πλωτά μέσα τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή περιοχή πραγματοποιώντας ρίψη και έλξη φραγμάτων, περισυλλογή πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας με χρήση skimmer και skimmer vessel αλλά και με τη χρήση απορροφητικών υλικών.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και τις λιμενικές αρχές συνεχίζονται, σε καθημερινή βάση και με αδιάκοπη ένταση, οι εναέριες και θαλάσσιες επιθεωρήσεις καθώς και η περισυλλογή πετρελαίου από την επιφάνεια της θάλασσας και τις επόμενες μέρες. Ενώ, ήδη προγραμματίζεται επιθεώρηση των γειτονικών ακτών για τυχόν ευρήματα ρύπανσης.

Η ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ, ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ & ΠΛΟΙΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, δημιουργήθηκε το 1980, αποτελεί τον αξιόπιστο εκπρόσωπο των πλοιοκτητών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων στην Ελλάδα. Σκοπός της Ένωσης είναι η διαφύλαξη, προώθηση, προστασία και ανάπτυξη των συμφερόντων των μελών της σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού. Η Ένωση παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, μέσω της συμμετοχής μελών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών (European Tugowners Association, ETA) καθώς και στη Διεθνή Ένωση Ναυαγοσωστικών Εταιρειών (International Salvage Union).

Βασικός στόχος των μελών της Ένωσης είναι η παροχή υπηρεσιών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των πλοίων και των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, τα μέλη της Ένωσης δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και διαθέτουν εκτενή και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία λόγω της συμμετοχής σε πληθώρα έργων τόσο σε εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Τα μέλη της Ένωσης προσφέρουν ετησίως τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από 8.000 πλοία.

Διαβάστε ακόμα