Πειραιάς
19°C

Ανθυποπλοίαρχος καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για πρόκληση θανατηφόρας σύγκρουσης

Το Δανικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη έναν Βρετανό αξιωματικό σε φυλάκιση 18 μηνών, αφού ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για το ρόλο που είχε, και ο οποίος οδήγησε σε σύγκρουση με αποτέλεσμα δυο Δανοί ναυτικοί να χάσουν την ζωή τους.

Δημοσιεύθηκε στις

17/06/2022

από

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Κοπεγχάγης, ο 30χρονος Βρετανός πολίτης ομολόγησε με δάκρυα στα μάτια την ενοχή του.

Κατά την σύγκρουση ο αξιωματικός φυλακής, ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο, ενώ πριν πάει για βάρδια είχε καταναλώσει αλκοόλ, παραδέχτηκε την ενοχή του λέγοντας ότι ήταν ο μόνος υπεύθυνος για τη σύγκρουση.

Το Scot Carrier, ένα φορτηγό πλοίο 4.700 dwt, έπλεε στην πολυσύχναστη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Δανίας και Σουηδίας στις 13 Δεκεμβρίου 2021 όταν συγκρούστηκε με την Karin Høj, μια μικρή, αυτοπροωθούμενη δανική φορτηγίδα στην οποία επέβαιναν 2 μέλη του πληρώματος.

Η Δανική φορτηγίδα ανατράπηκε και μετά από εκτεταμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από τη σουηδική ακτοφυλακή, το σώμα ενός από τους ναυτικούς βρέθηκε παγιδευμένο στην πλημμυρισμένη καμπίνα του σκάφους. Οι εισαγγελείς υπέθεσαν ότι ο άλλος ναυτικός που δεν βρέθηκε ποτέ έπεσε στη θάλασσα κατά τη σύγκρουση και πνίγηκε.

Οι σουηδικές αρχές ενημερώθηκαν για τη σύγκρουση όταν έλαβαν σήμα από φάρο έκτακτης ανάγκης EPIRB από την φορτηγίδα.

Ξεκίνησαν αμέσως την έρευνά τους και διέταξαν το Scot Carrier να επιστρέψει στο σημείο, κάτι το οποίο έγινε 30
Λεπτά μετά την σύγκρουση.

Το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση και οι σουηδικές αρχές συνέλαβαν αρχικά τον υποπλοίαρχο και τον ανθυποπλοιαρχο, κατηγορώντας τους ότι ήταν μεθυσμένοι. Ο υποπλοίαρχος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αλλά ο ανθυποπλοίαρχος που εκτελούσε βάρδια και ταυτόχρονα εκτελούσε χρέη και πηδαλιούχου, παρέμεινε υπό κράτηση και αργότερα εκδόθηκε στην Δανία για να δικαστεί.

Κατά την ομολογία του στο δικαστήριο, ο ναυτικός παραδέχτηκε ότι ήπιε πριν πάει στην βάρδια στις 23.00, αλλά είπε ότι δεν ένιωθε μεθυσμένος και πίστευε ότι ήταν ασφαλές να εκτελέσει τα καθήκοντα του.

Η ανασκόπηση από την συσκευή εγγραφής φωνητικών δεδομένων και των αρχείων πλοήγησης του σκάφους (VDR) έδειξε ότι έκανε μια αλλαγή πορείας στον αυτόματο πιλότο λίγο πριν τη σύγκρουση. Ο ανθυποπλοίαρχος ήταν το μόνο άτομο στη γέφυρα, κάτι που παραβίαζε την πολιτική της εταιρείας και τους κανονισμούς ναυσιπλοΐας.

Είπε στο δικαστήριο ότι κοίταξε έξω και έλεγξε το ραντάρ, πριν συνεχίσει την τηλεφωνική του κλήση, αλλά δεν είδε κάτι.

Είπε ότι λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση είδε ένα λευκό φως από τα δεξιά και προσπάθησε να κάνει ανάποδα, αλλά ήταν πολύ αργά.

Ένιωσε ένα μεγάλο χτύπημα να εκτρέπει το Scot Carrier από την πορεία του, ενώ το VDR τον κατέγραψε να φωνάζει πολλές φορές «Ω Θεέ μου…» Αμέσως ξεκίνησε να κάνει πρόσω την μηχανή λέγοντας στο δικαστήριο ότι χρειαζόταν κάποια κίνηση για να ανακτήσει τον έλεγχο του πλοίου.

Ερωτηθείς γιατί δεν σταμάτησε το Scot Carrier είπε ότι ήταν μπερδεμένος και πανικόβλητος. Ανέκτησε τον έλεγχο και συνέχισε τη πορεία του. Ο καπετάνιος ήρθε αργότερα στη γέφυρα μετά από κλήση της σουηδικής ακτοφυλακής.

Οι εξετάσεις αίματος για ναρκωτικά και αλκοόλ που διεξήγαγαν οι Σουηδοί αποκάλυψε ότι το ποσοστό αλκοόλ ήταν πολύ πάνω από τα νόμιμα όρια στη Δανία και τη Σουηδία. Εκτός από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κατηγορήθηκε επίσης ότι έφυγε από το σημείο χωρίς να παράσχει βοήθεια στο πλήρωμα του Karin Høj.

«Θα ήθελα να πω πόσο λυπάμαι», είπε ο Βρετανός ναυτικός κατά τη διάρκεια της δίκης του.

«Ντρέπομαι για την αντιεπαγγελματική μου συμπεριφορά για εκείνες τος στιγμές… Λυπάμαι πολύ».

Με την αποδοχή της ενοχής του, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση. Θα απελαθεί επίσης από τη Δανία, θα του απαγορευτεί εκ νέου η είσοδος για 12 χρόνια και επ’ αόριστον δεν θα μπορεί να εργάζεται σε πλοίο που πλέει στα ύδατα της Δανίας.

Διατάχθηκε επίσης να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες και 7.000 δολάρια σε πρόστιμα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο πλοίαρχος δεν καταδικάστηκε για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Διαβάστε ακόμα:
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Scot Carrier δίνει λεπτομέρειες για την θανατηφόρα σύγκρουση στην Βαλτική θάλασσα
Σύγκρουση στη Βαλτική: Ο Σουηδοί εισαγγελείς άφησαν ελεύθερο τον υποπλοίαρχο του φορτηγού πλοίου Scot Carrier
Θανατηφόρα σύγκρουση στη Βαλτική: Για δύο εβδομάδες ακόμα θα κρατηθεί ο αξιωματικός φυλακής του φορτηγού πλοίου Scot Carrier

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
19°C