Μαγνητική θύελλα πλήττει τη Γη

Ο δείκτης των γεωμαγνητικών αναταραχών, χθες  το πρωί, άγγιξε τον βαθμό 5 – το μικρότερο επίπεδο, το οποίο θεωρείται θύελλα, και στη συνέχεια ανέβηκε στο 6.

Αιτία των γεωμαγνητικών αναταραχών μπορεί να είναι το ρεύμα του ηλιακού ανέμου υψηλής ταχύτητας – φορτισμένων μορίων, πηγή των οποίων είναι η στεφανιαία τρύπα στον Ήλιο.

Είναι μια, σχετικά, σκοτεινή πλευρά στον ηλιακό δίσκο με ανοιχτές γραμμές του μαγνητικού πεδίου, η οποία εντοπίστηκε από τους επιστήμονες πριν από 10 χρόνια.

yahoo.com

Διαβάστε ακόμα

Ομιλία Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, στο σεμινάριο για την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας που διοργανώνει το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης:

«Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και φορέων της ναυτικής και ναυτιλιακής κοινότητας,

Σας καλωσορίζω στο Σεμινάριο για την κατανόηση και την εποικοδομητική εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας. Συγχαίρω το ίδρυμα Μαρία Τσάκου για την πρωτοβουλία αλλά και την αρτιότητα της διοργάνωσης και ευχαριστώ το Ίδρυμα Ευγενίδη για τη φιλοξενία. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους επισκέπτες από τους διεθνείς οργανισμούς και φορείς που δέχτηκαν με προθυμία να συμβάλουν στις συζητήσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας είναι ο παγκόσμιος καταστατικός χάρτης των ναυτικών. Είναι η δέσμευση στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας και διαβίωσής τους επί των πλοίων. Η διασφάλισή τους ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα παντού και ότι αυτά θα γίνονται παντού σεβαστά και με τρόπο ομοιόμορφο. Τέλος, είναι άλλη μια απόδειξη της αξίας της συμμετοχικής διαδικασίας κατά τη λήψη των αποφάσεων για κοινά αποδεκτούς κανόνες.

Συχνά, ο φίλος μου ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, έμπειρος «καπετάνιος» στα ναυτιλιακά θέματα, για πολλά χρόνια στο τιμόνι του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, λέει: «Χωρίς τη ναυτιλία ο κόσμος μας δεν θα μπορούσε να υφίσταται, χωρίς ναυτικούς δεν θα μπορούσε όμως με τη σειρά της να λειτουργεί η ναυτιλία»!

Συμφωνώ και επαυξάνω λέγοντας: «Με απογοητευμένους ναυτικούς επάνω στο πλοίο, η ναυτιλία θα μπορούσε ίσως να λειτουργεί, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι η κινητήρια δύναμη του κόσμου μας». Ο ναυτικός επάνω στο πλοίο δεν αποτελεί απλό αμειβόμενο εργαζόμενο, αλλά αφιερώνει στην κυριολεξία την ύπαρξή του στην καλή λειτουργία του πλοίου, στη διασφάλιση των συμφερόντων του πλοιοκτήτη και του ναυλωτή, αλλά και την ασφάλεια των εμπορευμάτων.

Η πρωτοπόρος στη ναυτιλία Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει ενεργά από την αρχή την ιδέα της αναθεώρησης και ενοποίησης των διεθνών κανόνων για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών στα πλοία. Υλοποίησε την απόφασή της με την ουσιαστική συμμετοχή της σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και κατάρτισης της Σύμβασης. Και αυτή η συμμετοχή αναγνωρίστηκε ευρέως.

Θυμίζω ότι ο ένας από τους δύο εισηγητές της Σύμβασης ενώπιον της Ολομέλειας της Γενικής Συνδιάσκεψης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ήταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διαδικασία υιοθέτησης της Σύμβασης ως Οδύσσεια ― χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα όταν αντιμετωπίζουμε επίπονες και για μακροχρόνιες δυσκολίες. Γιατί οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση και υιοθέτηση της Σύμβασης κράτησαν 6 χρόνια, από το 2000 μέχρι την 23η Φεβρουαρίου 2006.

Η δεύτερη φάση για τη Σύμβαση αρχίζει από την επίσημη ημερομηνία ισχύος της διεθνώς: την 20ή Αυγούστου 2013. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η φάση είναι εξίσου σημαντική με την πρώτη. Σίγουρα, στην αρχή, θα υπάρξουν δυσκολίες, γι’ αυτό άλλωστε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα εκδώσει σχετικές οδηγίες για ευελιξία κατά τους πρώτους 12 μήνες. Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για προσαρμογή αλλά και για την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών κατά την εφαρμογή της Σύμβασης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση με τον νόμο 4078/2012. Η όποια καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις προηγούμενες διοικητικές ανακατατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί, τον Σεπτέμβριο του 2012, δύο μόνο μήνες μετά την ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και την ανάληψη των καθηκόντων μου, είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή των Ελλήνων την ψήφιση του σχετικού κυρωτικού νόμου. Από τότε άρχισε μια εργώδης προσπάθεια για την προσαρμογή της εσωτερικής μας νομοθεσίας η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Πάντως η προσπάθεια αποδείχτηκε δυσκολότερη από ό,τι αρχικά φαινόταν, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε κυρώσει τις περισσότερες από τις Συμβάσεις που ενοποιούνται με τη ΔΣ Ναυτικής Εργασίας, 2006. Είμαι αισιόδοξος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – ναυτιλιακές διοικήσεις, πλοιοκτήτες και ναυτικοί – θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη σπουδαιότητά της.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Κοινοβουλευτικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν, παρά την επιθυμία μου, να παρακολουθήσω τις εργασίες του Σεμιναρίου. Οι συνεργάτες μου θα με πληροφορήσουν για όσα ενδιαφέροντα θα συζητηθούν. Θα ήθελα κλείνοντας να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση θα συνεχίσει να προασπίζεται τις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού στις διεθνείς ναυτιλιακές μεταφορές και να παρεμβαίνει ουσιαστικά υποστηρίζοντας τις κοινά αναγνωρισμένες ιδιαιτερότητές της ναυτιλίας και της ναυτικής εργασίας.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Σεμιναρίου εφαρμογής της Διεθνούς Ναυτιλιακής Σύμβασης 2006 και σας εύχομαι καλή επιτυχία.”

Διαβάστε ακόμα

Εντοπίστηκε, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Κοιλάδας, κατά τη διάρκεια περιπολίας εντός της χερσαίας περιοχής του λιμένα, Ι.Χ.Ε. όχημα με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, του οποίου η μηχανή ήταν σε λειτουργία με τα φώτα αναμμένα, χωρίς πινακίδες και χωρίς να βρίσκεται κάποιος άνθρωπος εντός αυτού καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Άμεσα διενεργήθηκαν έρευνες προς τυχόν εντοπισμό ατόμου στη θαλάσσια περιοχή λιμένα Κοιλάδας Ερμιονίδος Αργολίδας από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή Α/Κ σκαφών, τα οποία έπλεαν στην περιοχή.

Αποτέλεσμα των ερευνών ήταν ο εντοπισμός ανθρώπου από το Α/Κ «ΒΑΓΓΟΣ» Λ.Κ.386, ο οποίος επέπλεε εντός του λιμένα και ανεσύρθη στη ξηρά χωρίς τις αισθήσεις του.

Από το Λιμενικό Σταθμό Κοιλάδας ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου από το οποίο εστάλη ασθενοφόρο όχημα με ιατρό, ο οποίος επιβεβαίωσε το θάνατο του 58χρονου άνδρα.

Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κορίνθου για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Κοιλάδας.

hcg.gr

Διαβάστε ακόμα

Προβληματισμό όσο και ανησυχία στις ΗΠΑ και τις χώρες της λεγόμενης «λεκάνης του Ειρηνικού» έχει προκαλέσει η νέα ανακοίνωση του κινεζικού Ναυτικού ότι θα πραγματοποιηθούν 40 ασκήσεις εντός του 2013 προκειμένου να δοκιμαστεί και να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου επιφανείας.

Το Ναυτικό της Κίνας θα πραγματοποιήσει τις ασκήσεις αυτές σε ορισμένες περιπτώσεις με τη συνεργασία άλλων χωρών της περιοχής, με την διεξαγωγή επιχειρήσεων προβολής ισχύος και ελέγχου θαλάσσιων οδών καθώς και επιτήρησης ευαίσθητων περιοχών.

Το κινεζικό Ναυτικό επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς όπως σημειώνουν αναλυτές, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε τις εν πλω δοκιμές του νέου αεροπλανοφόρου του με την ονομασία ‘Liaoning’ από το οποίο θα επιχειρούν μαχητικά J-15 Flanker και ελικόπτερα.

Οι εξελίξεις συμβαδίζουν με την οδηγία του νέου προέδρου της Κίνας Xi Jinping ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα την επιχειρησιακή ετοιμότητα των κινεζικών ΕΔ από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολούθησε η επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής του νέου αεροπλανοφόρου, οι εντάσεις με την Ιαπωνία για τις διαφιλονικούμενες νήσους Sentaku με έντονη την παρουσία ναυτικών μονάδων της Κίνας στην Νότιο Κινεζική Θάλασσα.

Επιπλέον οι πρόσφατες περιπολίες των κινεζικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων σε Ειρηνικό αλλά και Ινδικό Ωκεανό έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Ινδίας και των ΗΠΑ οι οποίες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Στις νέες ασκήσεις που σχεδιάζει η Κίνα περιλαμβάνεται η αποστολή στρατευμάτων στο Μπρουνέι στο πλαίσιο της άσκησης ‘ASEAN+8 τον προσεχή Ιούνιο

Πρόκειται για πολυεθνική άσκηση της Ομοσπονδίας χωρών της Ν.Α Ασίας με 8 χώρες (Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ν Κορέα και ΗΠΑ) να συμμετέχουν με σχηματισμούς μονάδων επιφανείας.

Σημειώνεται ότι η άτυπη κατάσταση «ψυχρού πολέμου» στον Ειρηνικό έχει προκαλέσει την υλοποίηση πολλών ναυτικών ασκήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα από ΗΠΑ και Ρωσία ενώ σημειώθηκε και η απευθείας αποστολή βομβαρδιστικών Β-2 στη Ν. Κορέα σε απάντηση των απειλών της Β. Κορέας

Η Ρωσία σχεδιάζει με τη σειρά της να αποστείλει συνολικά 36 πλοία με 7000 άνδρες για τη διεξαγωγή ασκήσεων προμηνύοντας ένα «θερμό» καλοκαίρι στον Ειρηνικό.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα

«Πόρτα» φαίνεται να «τρώνε» οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στο αίτημά τους για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια και τις υπηρεσίες των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκλεισε κάθε συζήτηση για το θέμα, που μεταφέρθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ενώ όλα δείχνουν ότι έχει πέσει στο κενό και η προσπάθεια που έγινε ώστε να βελτιωθούν οι όροι προμήθειας των ναυτιλιακών καυσίμων.

Έτσι, πλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας φαίνεται να περιμένει τις προτάσεις των τραπεζών για τη βιωσιμότητα των ακτοπλοϊκών εταιριών και όλο το βάρος να «πέφτει» σε θέματα δρομολογίων και ναυτικής εργασίας.

Για τις εταιρείες πλήγμα θεωρείται και η μείωση κατά 15 εκατ ευρώ των επιδοτήσεων για την εκτέλεση των συμβάσεων με τις οποίες εξυπηρετούνται οι άγονες γραμμές.

Στελέχη εταιριών υπολογίζουν ότι αυτή τη στιγμή οι οφειλές του κράτους από τα μισθώματα των άγονων γραμμών ανέρχονται στα 12 εκατ ευρώ και παρά το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί τελευταία ο ρυθμός καταβολής των επιδοτήσεων ωστόσο οι οφειλές για κάθε πλοίο κυμαίνονται στο 1,5 εκατ ευρώ.

Με τη νέα μείωση των επιδοτήσεων από το 2013 οι εταιρίες υπολογίζουν ότι τα μισθώματα θα μειωθούν κατά 11% με 13% ενώ ειδικά για τις γραμμές με συμβάσεις άνω του ενός έτους υπάρχει μεγάλος φόβος ότι δεν θα είναι δυνατή ούτε η διασφάλιση των εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες οι οποίες πλέον ζητούν για κάθε εγγυητική να υπάρχει και η αντίστοιχη κατάθεση.

Ηδη οι περισσότερες εταιρίες έχουν περικόψει σημαντικά τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων από τα πλοία τους προκειμένου να περικόψουν τα έξοδα για την προμήθεια καυσίμων. Έτσι πλοία νέας τεχνολογίας «υποβαθμίζουν» τις υπηρεσίες τους και αλλάζουν τα χρονοδιαγράμματά τους αναδιοργανώνοντας τα δρομολόγια τους. Παράλληλα έχουν μειωθεί οι προσεγγίσεις σε διάφορα νησιά του Αιγαίου ενώ στο Ιόνιο έχουν καταγραφεί και αποχωρήσεις εταιριών.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα

«Το Σύστημα Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS) το οποίο είναι αναπτυγμένο σε ορισμένα μόνο λιμάνια της χώρας (Πάτρας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας), είναι ένα σύστημα το οποίο λειτουργεί σταδιακά από το 2002» επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμπληρώνει:

«Το σύστημα συνεπικουρεί την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα ανωτέρω λιμάνια, η οποία διεξάγεται με ασφάλεια με βάση τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Συγκρούσεων. Το σύστημα δεν συνδράμει τις ενέργειες των Λιμενικών Αρχών σε θέματα ασφαλείας (παράνομοι μετανάστες, παράνομα φορτία, κλπ.), παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις και όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τον Ιούνιο του 2012, όταν επανασυστήθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση του VTMIS είχε σταματήσει. Αμέσως δόθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οι οδηγίες ώστε να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για να επανακτήσει το σύστημα τη μέγιστη λειτουργικότητά του.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος αυτές επεμβαίνουν στο πλαίσιο των τεχνικών τους δυνατοτήτων, ώστε να διατηρήσουν το σύστημα σε λειτουργία. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για τη προμήθεια αναλωσίμων και ανταλλακτικών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος. Παράλληλα, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να υπογραφεί τελικά σύμβαση συντήρησης για την επόμενη διετία.

Τέλος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος δεν τίθεται σε αμφιβολία. Η ικανότητα αυτή αποδεικνύεται καθημερινά από τις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος σε θέματα παράνομης διακίνησης τσιγάρων, συλλήψεων για εμπορία μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και αντιμετώπιση άλλων έκνομων ενεργειών».

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα