Στη σωστή κατεύθυνση το ν/σ για τα σκάφη αναψυχής που επεξεργάζεται το Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου

Άρθρο του Γ.Γράτσου

προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Με αφορμή συζητήσεις που γίνονται σχετικά με την απόσυρση της Διάταξης για τα Σκάφη Αναψυχής από το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το ΝΕΕ ως θεσμικός φορέας και με στόχο την ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Οικονομίας και την δημιουργία πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας, πιστεύει, ότι η απόσυρσή της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση κα ωφέλιμη για τη χώρα.

Το συμφέρον της χώρας είναι με κατάλληλες πολιτικές να προσελκύσουμε περισσότερα σκάφη αναψυχής για να προσφέρουν περισσότερα και όχι να τα απωθούμε με την φορολογική πολιτική όπως έγινε το 2009.

Η Ελλάδα έχει περίπου 16.000 χλμ. ακτογραμμή, την μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει χιλιάδες μαγευτικά νησιά και απίθανες θάλασσες και παραλίες, είναι δε ο επιθυμητός προορισμός όλων των σκαφών αναψυχής. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην Ανατολική Μεσόγειο, τα σκάφη που έφυγαν το 2009 από την Ελλάδα φιλοξενούνται τώρα στις Τουρκικές και Δαλματικές ακτές και οι οποίες έτσι ωφελούνται.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς πρόσφατα τελείωσε μελέτη που του είχε αναθέσει το ΝΕΕ για της συνεισφορά των σκαφών αναψυχής στην οικονομία της Ελλάδος. Βάσει της μελέτης αυτής τα περίπου 17.700 σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα, άνω των 5 μέτρων δημιουργούν περίπου 40.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Βάσει της μελέτης ο κλάδος των σκαφών αναψυχής συνεισφέρει ΕΥΡΩ 607 εκατομμύρια ετησίως στην εθνική οικονομία μεγάλο μέρος των οποίων απορροφάται από τους λιγότερο κοσμικούς νησιωτικούς προορισμούς. Εδώ ας σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Τα σκάφη αναψυχής αποτελούν ελαστική δαπάνη. Ως εκ τούτου για να υπάρχουν και να δημιουργούν τις θέσεις εργασίας χρειάζονται φιλόξενο περιβάλλον. Με την φορολογία του Ν.3790 του 2009 το 25% των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονταν σε Ελληνικές μαρίνες (περίπου 2.000 σκάφη) έφυγαν για άλλους, πιο φιλόξενους προορισμούς μεταφέροντας εκεί περίπου 6.000 θέσεις εργασίας. Είναι προφανές ότι άλλος παρόμοιας εμπνεύσεως φόρος θα είχε το ίδιο η χειρότερο αποτέλεσμα. Δηλαδή την είσπραξη ελαχίστων προσόδων και την απώλεια και χιλιάδων ακόμη θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο για τα σκάφη αναψυχής που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι προς της σωστή κατεύθυνση. Εφαρμόζει ανταποδοτικό τέλος για κάθε διερχόμενο η μόνιμα ελλιμενισμένο σκάφος αναψυχής κατά το Ιταλικό πρότυπο. Έτσι πιστεύεται ότι και περισσότερα χρήματα θα εισπράξει το Δημόσιο και θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε για μόνιμο ελλιμενισμό περισσότερα σκάφη αναψυχής Ελλήνων και ξένων, δημιουργώντας χιλιάδες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμα