Είναι μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους, που μου δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τα μέλη της εξέχουσας ναυτιλιακής κοινότητας της πατρίδας μας.
Το 2013 θα είναι μια χρονιά διαφορετική.
Τα απόνερα του 2012 με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό έδειξαν.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση και με βάση αυτές να καθορίσουμε την προσωπική και συλλογική μας πορεία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην εθνική μας οικονομία δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Αυτό που χρειάζεται τώρα να κάνουμε είναι σκληρή εργασία και αποδοτική συνεργασία για να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να αναχαιτίσουμε την ανεργία.
Θα μου πείτε ότι αυτά τα ακούτε συχνά και ότι δεν είναι εύκολα.
Και βέβαια δεν είναι εύκολα και βέβαια δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο.
Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι είναι εφικτά.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ναυτιλία δεν έμεινε αλώβητη φυσικά από την κρίση.
Για πολύ καιρό παραμένει στα «χαμηλά» του κύκλου της.
Ξέρω ότι αγωνίζεστε με όλες σας τις δυνάμεις να βγείτε από αυτή τη φάση.
Η Πολιτεία αναγνώρισε αυτές τις προσπάθειες.
Σε γερά νομοθετικά θεμέλια και με σαφή πολιτική βούληση, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, συνεπικουρούμενο από το Λιμενικό Σώμα είναι και πάλι στο πλευρό της πρώτης ναυτιλιακής δύναμης στον κόσμο.
Σ’ αυτή τη ναυτιλιακή δύναμη απευθύνομαι σήμερα ζητώντας την αρωγή της στο δύσκολο έργο της εξόδου από την κρίση.
Γιατί η Ιστορία έχει καταδείξει ότι ακόμα και μετά από κάθε κρίση, η εμπειρία και το αλάνθαστο επιχειρηματικό δαιμόνιο του έλληνα πλοιοκτήτη, μαζί με την τεχνογνωσία και το πάθος του έλληνα ναυτικού, πάντοτε οδηγούσαν τη ναυτιλιακή οικονομία σε ακόμη καλύτερη πορεία.
Η ελληνική ναυτιλία, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, όπως ακριβώς είπε και ο πρόεδρος, μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα να ορθοποδήσει.
Προς αυτό συνηγορούν και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών της Ελλάδας και δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις προ 2 ημερών.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, εκτός από την καταγεγραμμένη συνολική συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομία και την απασχόληση, το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι άλλο:
Στην περίπτωση προσέλκυσης περισσότερων δραστηριοτήτων διαχείρισης της ποντοπόρου ναυτιλίας σε ελληνικό έδαφος, η συνολική προστιθέμενη αξία που δυνητικά μπορεί να δημιουργήσει ο κλάδος ξεπερνά τα 25,9 δις Ευρώ, ενώ η δυνητική απασχόληση τόσο στην ποντοπόρο ναυτιλία όσο και στους κλάδους που εμπλέκονται έμμεσα, ξεπερνά τις 550 χιλ. θέσεις εργασίας.
Όλοι καταλαβαίνουμε βέβαια ότι για να γίνουν αυτά χρειάζονται και οι προϋποθέσεις, όπως πολύ καλά ανέφερε λίγο πριν ο πρόεδρος, προϋποθέσεις για τις οποίες όλοι προσπαθούμε.
Για την προσέλκυση ναυτιλιακών επενδύσεων από το εξωτερικό, όπως και κάθε είδους επενδύσεων βέβαια, απαιτείται σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα.
Και εκεί συντείνουν οι προσπάθειές της Κυβέρνησης συνολικά και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ειδικότερα.
Με το νέο Σχέδιο Νόμου επιλύονται επίσης τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν η διαρκής ανακύκλωση αρμοδιοτήτων και η διόγκωση της δομής υπηρεσιών που είχαν υπαχθεί σε άλλα Υπουργεία και ανοίγει ο δρόμος για την προσαρμογή του ναυτιλιακού μας συστήματος στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη δομή, την οργάνωση και διαχείριση του θαλάσσιου εμπορίου καθώς και στη ναυτική εκπαίδευση και εργασία.
Για να έχουμε ελληνικά πληρώματα, που σημαίνει αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας, χρειάζεται καλύτερη ναυτική εκπαίδευση αλλά και δυνατότητα πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας.
Ο εκσυγχρονισμός της ναυτιλιακής εκπαίδευσης είναι προτεραιότητά μας καθώς θεωρούμε ότι η επιστροφή σε παραδοσιακά για την πατρίδα μας επαγγέλματα, όπως του ναυτικού, θα συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης, αλλά και θα διατηρήσουν την ελληνική ναυτική παράδοση.
«Η Ελλάδα όποτε αγκάλιασε τη θάλασσα μεγαλούργησε», είπε ο κύριος Γράτσος και είναι αλήθεια.
Και με την άδειά του συμπληρώνω:
«Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται τη θάλασσα για να μεγαλουργήσει ξανά»
Ευχαριστώ και εύχομαι και πάλι από καρδιάς Καλή Χρονιά, δημιουργική και καρποφόρα.