Case Study: Ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν

Ένα φορτωμένο φορτηγό πλοίο απέπλευσε από λιμάνι με Ανατολική κατεύθυνση με σκοπό να διασχίσει τον ατλαντικό τον χειμώνα. 4 ημέρες μετά και με τον καιρό να επιδεινώνεται, τα κύματα πλέον έρχονταν στο κύριο κατάστρωμα.

Ο πλοίαρχος ζήτησε να «τσιμενταριστεί» το σημείο όπου η καδένα των αγκυρών περνάει στα στριτζα όπου και αποθηκεύεται. Ο λοστρόμος και ακόμη 4 μέλη του πληρώματος πήγαν στην πλώρη για να κάνουν την συγκεκριμένη εργασία. Η ταχύτητα του πλοίου δεν μειώθηκε πριν από αυτήν την εργασία αλλά και ούτε λήφθηκαν υπόψη οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας. Επίσης, καμία συζήτηση και κανένα πλάνο δεν συζητήθηκε πριν το πλήρωμα ξεκινήσει να πάει στην πλώρη.

Καθώς δούλευαν στην πλώρη, ένα μεγάλο κύμα ξεπέρασε το ύψος τις πλώρης και χτύπησε βίαια τους ανθρώπους παρασύροντας τους να κοπανήσουν στον πλοίο.

Ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε πίσω στο νοσοκομείο του πλοίου όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μετά από λίγο όμως έχασε τις αισθήσεις του και του παρασχέθηκε οξυγόνο.

Ο πλοίαρχος παρέκλεινε της πορείας του και κατευθύνθηκε στο πλησιέστερο λιμάνι, το οποίο βρισκόταν 24 βρες μακριά. Με την άφιξη, ο τραυματίας ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο λοστρόμος ο οποίος και αυτός τραυματίστηκε σοβαρά επαναπατρίστηκε, μαζί με ακόμη τρία μέλη του πληρώματος τα οποία είχαν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς.

Αξιωματικοί της ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πήραν καταθέσεις από τον πλοίαρχο και κάποια μέλη του πληρώματος. Το εγχειρίδιο ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου δεν περιείχε checklist για την περίπτωση να βγει κάποιος έξω από το ακομοδέσιο εν μέσω κακοκαιρίας.

Lessons Learned

– Πρέπει να τηρούνται οι πρακτικές για την ασφάλιση του πλοίου με σκοπό να είναι έτοιμο να πλεύσει και να διασχίσει τον ωκεανό. Μια από τις πιο ενδεδυμένες πρακτικές είναι το «τσιμεντάρισμα» των αγκυρών να γίνει πριν το πλοίο αποπλεύσει από το λιμάνι.
– Τα εγχειρίδια ασφαλούς διαχείρισης θα πρέπει να περιέχουν οδηγίες για όλους τους γνωστούς κινδύνους, και θα πρέπει να λαμβάνονται συμβουλευτικά υπόψη, αλλά είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται και η κοινή λογική πριν από την εκτέλεση οποιαδήποτε εργασίας. Η μείωση ταχύτητας του πλοίου και η αλλαγή της πορείας όταν έχει κακοκαιρία, με σκοπό να αποφευχθεί τα κύματα να χτυπήσουν τους ανθρώπους που εκτελούν μια εργασία στην πλώρη θα ήταν η ενδεδειγμένη ενέργεια του πλοιάρχου, αλλά δυστυχώς.
– Ένα meeting πριν την εκτέλεση μιας επικίνδυνης εργασίας και ένα πλάνο που θα πρέπει μα καταστρωθεί μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθούν το ρίσκο και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους που εμπλέκονται.

Κάθε εργασία στο πλοίο θέλει σκέψη, πλάνο και προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί. Η ναυτοσύνη και η καλή ναυτική τέχνη σε συνδυασμό με τα εγχειρίδια ασφαλούς διαχείρισης και την κοινή λογική είναι τα κυρία συστατικά για την μείωση του ρίσκου και του κινδύνου για ατυχήματα.

Διαβάστε ακόμα