Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Nίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλη Πάλμα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις ισχυρές και διαχρονικές βάσεις πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν για τη διμερή αμυντική συνεργασία, σε μία ιδιαίτερη διεθνώς συγκυρία. Επιβεβαίωσαν επίσης την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε επίσης τον ομόλογό του για την παραλαβή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικής επιστολής του Ναυτικού των ΗΠΑ, σχετικά με την καταρχήν αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation.
Αναλυτικότερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε:
Όμως, δεν σταματάμε εκεί, μελετάμε τα επόμενα βήματα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS που μας προσφέρονται δωρεάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά πέραν αυτού θέλω να σας πω, για πρώτη φορά, ότι συζητάμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετική επιστολή του Αμερικανικού Ναυτικο, ύ καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος όλων μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Και να λειτουργήσει ως φάρος που θα μπορούσε να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας, παραγωγής πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα.
Δεν θα σταματήσουμε επίσης εκεί. Θα εμφανιστεί σε λίγες μέρες στο δημόσιο διάλογο το νομοθέτημά μας για την ενίσχυση της καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας.
Μπορούμε να προχωρήσουμε στα μη επανδρωμένα και στον αέρα και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και επίσης να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας.
Προσκάλεσα με την ευκαιρία της επίσκεψής εδώ του αγαπητού μου συναδέλφου και την Κύπρο, να συμμετάσχει σε αυτό το νέο οικοσύστημα που στοχεύει στην ανάπτυξη των εγχώριων συστημάτων, συστημάτων χαμηλού κόστους και μεγάλων δυνατοτήτων.
Μιλήσαμε επίσης για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία όπως τις φρεγάτες Belharra του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες θα παραλάβουμε σε λίγο.
Ενημέρωσα γενικότερα τον συνάδελφό μου για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030». Μία ατζέντα βαθιάς μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους, δηλαδή του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Του Στρατού με την αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων, τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τις αλλαγές στη θητεία- εφεδρεία, τον θόλο αντί-drone, την ενσωμάτωση των διδαγμάτων των πολέμων στην Ουκρανία και στον Καύκασο.
Του Ναυτικού με όσα ήδη σας είπα. Στην αεροπορία με τα Rafale, τα F-35 και τα αναβαθμισμένα σε επίπεδο Viper F- 16. Αλλά βεβαίως και με την πλήρη αλλαγή νοοτροπίας και δόγματος, με την εισαγωγή των αυτόνομα κινούμενων μέσων στον αέρα, στη θάλασσα, κάτω από τη θάλασσα και με τους αντιαεροπορικούς και αντί-drone θόλους.
Και βέβαια στην αξιοποίησης του εξαιρετικού δυναμικού, του ανθρώπινου δυναμικού μας, αλλά και γενικά της ελληνικής κοινωνίας, στη δυνατότητα παραγωγής καινοτομίας σε συνδυασμό με τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα, τα ερευνητικά μας ιδρύματα τις νεοφυείς επιχειρήσεις μας, την αμυντική βιομηχανία και την έρευνα στις στρατιωτικές μας σχολές.
Όλες αυτές οι εξελίξεις θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην σταθερότητα στην περιοχή, στην Ευρωπαϊκή προοπτική, στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
Ήδη, παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιστολή του Ναυτικού των ΗΠΑ, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων… pic.twitter.com/34VKkEvd0X
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2024