Ο καθηγητής Mark Donelan από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ισχυρίζεται ότι τα γιγαντιαία κύματα, γνωστά ως freak ή rogue waves, δεν αποτελούν τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο θεωρούταν μέχρι σήμερα. Τα νέα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του σχετικά με τα γιγαντιαία κύματα προέκυψαν μετά από την μελέτη ενός από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί ποτέ, το οποίο εμφανίστηκε κοντά στις πλατφόρμες της Ekofisk στην Βόρεια Θάλασσα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 9ης Νοεμβρίου 2007.
Το κύμα “Andrea” πέρασε από μια σειρά θαλάσσιων αισθητήρων που σχεδιάστηκαν από ερευνητές ώστε να πραγματοποιήσουν μετρήσεις για το μήκος, την κατεύθυνση, το εύρος και την συχνότητα των κυμάτων στην επιφάλεια του ωκεανού.
Αξιοποιώντας τις πληροφορίες από το κύμα “Andrea”, το οποίο αποτελούταν από 13.535 μεμονωμένα κύματα, οι ερευνητές εξέτασαν με ποιον τρόπο διαμορφώθηκαν τα χαρακτηριστικά που παρήγαγαν ένα τόσο γιγαντιαίο κύμα.
Τα δεδομένα από το πλάτους 100 μέτρων “υδάτινο τείχος” που κινούταν με ταχύτητα 64 χιλιομέτρων την ώρα έδειξαν ότι το “Andrea” είναι πιθανόν να έφτασε σε ύψος που ξεπερνάει τα 15 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύεται επίσης ότι τα γιγαντιαία κύματα είναι συχνότερα απ’ ό,τι νομίζουμε, καθώς εμφανίζονται περίπου 2 φορές την ημέρα σε οποιαδήποτε περιοχή υπάρχει καταιγίδα σε εξέλιξη. Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει επίσης ότι όσο πιο ψηλά είναι τα κύματα, τόσο μειώνεται η συχνότητά τους.
Το ύψος του κύματος “Andrea” ήταν κατά 1,63 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του ύψους κύματος του ενός τρίτου (1/3) των ψηλότερων κυμάτων. Η ανάλυση του κύματος απέδειξε ότι η κορυφή του θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερη, ξεπερνώντας έτσι κατά 1,7 φορές τον μέσο όρο. Αυτό μας δείχνει το μέγιστο ύψος στο οποίο μπορούν να φτάσουν τα γιγαντιαία κύματα ανά πάσα στιγμή.
Η έρευνα με τον τίτλο “Η δημιουργία του κύματος Andrea και άλλων γιγαντιαίων κυμάτων” δημοσιεύθηκε στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Scientific Reports που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου. Μεταξύ των ερευνητών βρίσκονται ο Mark Donelan και η Anne-Karin Magnusson από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. Η έρυενα διεξάχθηκε εν μέρει στα πλαίσια του προγράμματος ExWaMar που χρηματοδοτείται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Ερευνών, ενώ τα δεδομένα σχετικά με το κύμα παρείχε η ConocoPhillips.
Διαβάστε επίσης: Γιγαντιαία κύματα: Ο μύθος που έγινε… πραγματικότητα