Ένα από τα πιο προηγμένα φορτηγά πλοία στον κόσμο εγκαθιστά σύστημα υβριδικής και ηλιακής ενέργειας

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä ολοκλήρωσε την εγκατάσταση και την λειτουργία ενός μοναδικού υβριδικού συστήματος ισχύος σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ηλιακής ενέργειας, σε συνεργασία με τη Marfin Management και τη Solbian, σε ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, καθιστώντας το ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά πλοία του τύπου του στον παγκόσμιο στόλο. Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε στο M/V Paolo Topic, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου που κατασκευάστηκε το 2016 στο Ναυπηγείο Onomichi στην Ιαπωνία και το οποίο διαχειρίζεται η Marfin Management S.A.M.

Η καινοτόμος, πλήρως ενσωματωμένη λύση Wärtsilä HY Module περιλαμβάνει ένα σύστημα διαχείρισης ενέργειας και μπαταρίες που παρέχουν βοηθητική ισχύ στο δίκτυο. Όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οφέλη ενισχύονται. Θα αντιμετωπίσει τις κύριες προκλήσεις του θαλάσσιου τομέα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η λύση επιτυγχάνεται μέσω σημαντικών μειώσεων στην κατανάλωση καυσίμου και στις ανάγκες συντήρησης, ενώ προσφέρει καθαρότερες, ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές λειτουργίες. Συμβάλλει επίσης στην τοποθέτηση του πλοίου σε θετική θέση όσον αφορά τους δείκτες Ενεργειακής Απόδοσης Υφιστάμενου Πλοίου (EEXI) και Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII) του κλάδου.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη που θα οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους πελάτες και τους συνεργάτες μας την πιο προηγμένη απόδοση και περιβαλλοντική ποιότητα του πλοίου, χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργική αποτελεσματικότητα ή η ευελιξία. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συνεργάτες μας που εργάστηκαν στο έργο για αυτήν την εξαιρετικά καινοτόμο και αποτελεσματική λύση», λέει ο Alex Albertini, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Management.

«Αυτή η εγκατάσταση αντιπροσωπεύει μια πραγματικά σημαντική ανακάλυψη δίνοντας τη δυνατότητα στον στόλο των bulker να αυξήσουν τόσο την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα όσο και τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Η απαλλαγή από τις εκπομπές του άνθρακα στην βιομηχανία της ναυτιλίας είναι βασική προτεραιότητα για τους ενδιαφερόμενους σε όλο τον ναυτιλιακό τομέα και αυτή η μοναδική λύση μας βοηθά να κάνουμε ένα μακρύ βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου», λέει ο Giulio Tirelli, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Wärtsilä Marine Power.

Το Wärtsilä HY Module for Bulkers είναι μια συμπαγής λύση σε εμπορευματοκιβώτια που μειώνει τις εκπομπές ενός πλοίου βελτιστοποιώντας την ενσωματωμένη παραγωγή, κατανάλωση και διαχείριση ενέργειας. Η μονάδα HY δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού και ενσωμάτωσης ενός συστήματος αποθήκευσης ενέργειας και πρόσθετων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, με το εξαιρετικά εξελιγμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας (EMS) της Wärtsilä για παροχή βοηθητικής ενέργειας. Το EMS έχει τον συνολικό έλεγχο των κινητήρων, των μπαταριών, της διανομής ισχύος και με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στο κατάστρωμα μετεωρολογικών συνθηκών είναι πρώτα μια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Διαβάστε ακόμα