Πειραιάς
21°C

Ένα νέο πρότυπο ηλεκτρικό ferry αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές κατά 97,5%!

23/12/2022

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας που εδρεύει στη Στοκχόλμη αναφέρει ότι οι εκπομπές από τα πλοία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 97,5% με τη μετάβαση από τα πετρελαιοκίνητα πλοία σε ένα νέο ηλεκτρικό μοντέλο υδροπτερύγων που θα λανσαριστεί σύντομα στη Στοκχόλμη το 2023.

Η Περιφέρεια της Στοκχόλμης θα γίνει μάρτυρας μιας θαλάσσιας δοκιμής για το μεγαλύτερο σε αυτονομία και ταχύτερο ηλεκτρικό πλοίο που υπάρχει μέχρι σήμερα, το Candela P-12 Shuttle, το πρώτο επιβατηγό πλοίο υδροπτέρυγο στον κόσμο.

Εκτός από εξαιρετικά γρήγορα και πολύ άνετα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας KTH της Στοκχόλμης δείχνει ότι τα πλοία που λειτουργούν με τεχνολογία ηλεκτρικών υδροπτερύγων θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές από τις θαλάσσιες μεταφορές κατά 97,5% σε σύγκριση με τα τρέχοντα πλοία που καταναλώνουν πετρέλαιο. Οι εγχώριες ναυτιλιακές εκπομπές στη Σουηδία ήταν περίπου 680.000 τόνοι CO2 το 2020, περισσότεροι από τις εσωτερικές πτήσεις, τα τρένα και τα λεωφορεία μαζί.

Το κορυφαίο τεχνικό πανεπιστήμιο της χώρας, το KTH, συνέκρινε το Candela P-12 Shuttle με τα πετρελαιοκίνητα πλοία της πόλης σε μια προηγμένη ανάλυση κύκλου ζωής. Η έρευνα εξετάζει τις διάφορες φάσεις της ζωής του προϊόντος, τον βαθμό εξόρυξης πρώτης ύλης, κατασκευής και χρήσης έως ότου το προϊόν δεν χρησιμοποιείται πλέον και πρέπει να απορριφθεί ή να ανακυκλωθεί. Η μελέτη αντικατοπτρίζει ότι για μια περίοδο τριών δεκαετιών, το αποτύπωμα άνθρακα ενός Candela P-12 Shuttle είναι περίπου 97,5% χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό των πλοίων που καταναλώνουν ντίζελ.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη είναι η πρώτη που υπογραμμίζει τη διαφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μεταξύ των ηλεκτρικών υδροπτερύγων και των παραδοσιακών ferry. Αντανακλά επίσης ότι τα ηλεκτρικά ιπτάμενα ferry διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μετάβαση σε πιο βιώσιμες μορφές θαλάσσιων μεταφορών.

Η χρήση υδροπτερύγων και η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια είναι ο πρωταρχικός παράγοντας για τη μείωση των εκπομπών. Και καθώς το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας είναι σχεδόν απαλλαγμένο από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τέτοιου είδους πλοία έχουν ένα πλεονέκτημα, εξηγεί ο Felix Glaunsinger, ένας από τους συγγραφείς που σχετίζονται με τη μελέτη.

Η τεχνολογία υδροπτερύγων υποδεικνύει ότι το πλοίο ανυψώνεται σε φτερά που «πετούν» κάτω από το νερό, μειώνοντας την αντίσταση στο νερό από την ώθηση του κύτους μέσα στο νερό. Τα υδροπτέρυγα μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 80% σε σύγκριση με τα συμβατικά πλοία.

Όταν το 30 κόμβων Candela P-12 ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές το επόμενο έτος, θα είναι το ταχύτερο ηλεκτρικό σκάφος στον κόσμο και το ταχύτερο επιβατηγό πλοίο στον στόλο των δημόσιων μεταφορών της Στοκχόλμης.

Με εμβέλεια περίπου 60 ναυτικών μιλίων, μπορεί να καλύψει τις μεγάλες διαδρομές του αρχιπελάγους. Δεδομένου ότι το ιπτάμενο πλοίο δεν δημιουργεί κάποιο θόρυβο, η πόλη του έχει χορηγήσει εξαίρεση από τα όρια ταχύτητας, μειώνοντας τους χρόνους ταξιδιού από 55 λεπτά σε 25 λεπτά στην διαδρομή από το Ekerö προς τη Στοκχόλμη.

Η μελέτη KTH τονίζει ότι το Candela P-12 Shuttle έχει σχετικά χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στην παραγωγή του σε σύγκριση με τα πλοία ντίζελ που έχουν ήδη εξεταστεί, κάτι το οποίο είναι ένα συναρπαστικό εύρημα, καθώς άλλα ηλεκτρικά οχήματα, όπως τα αυτοκίνητα, τείνουν να έχουν σχετικά μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα λόγω παραγωγής σε σχέση με τα ισοδύναμα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, λόγω των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μπαταριών.

Ακριβώς όπως τα αεροσκάφη, τα πλοία είναι φτιαγμένα ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριά γίνεται για να βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των επιβατών και της απόδοσης. Μια θετική πλευρά του αντίκτυπου είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερες μπαταρίες και λιγότερες πρώτες ύλες, πράγμα που σημαίνει μειωμένο αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, λέει ο Erik Eklund, επικεφαλής των εμπορικών πλοίων της Candela.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πλοία αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% των αερίων του θερμοκηπίου, συγκρίσιμα με τις εκπομπές της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας.

Οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια παρά τη φιλοδοξία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού να μειώσει την ένταση άνθρακα των πλοίων κατά περίπου 40% έως το 2030.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
21°C