Μια λύση που περιλαμβάνει άκαμπτα πανιά, ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες έχει λάβει κατ’ αρχήν έγκριση από τον ιταλικό νηογνώμονα RINA.
Σχεδιασμένη από τους ναυπηγούς του Aurelia, σε συνεργασία με τις Econowind, την Wattlab και την Vertom, η λύση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε τύπο πλοίου. Δεν παρεμβαίνει σε λειτουργικές διαδικασίες, όπως η φόρτωση και η εκφόρτωση φορτίου.
Η λύση ενσωματώνει επίσης την βελτιστοποιημένη διαδρομη, λαμβάνοντας υπόψη τους καιρούς, αλλά και ένα έξυπνο σύστημα υποστήριξης αποφάσεων που αναπτύχθηκε από την Hydrographic and Marine Consultants (HMC).
Η λύση που προκύπτει προτείνει δύο επενδυτικά στάδια για τους πλοιοκτήτες που θέλουν να συμμορφωθούν με τον Δείκτη Έντασης Άνθρακα (CII). Η πρώτη, που θα γίνει το 2023, περιλαμβάνει την εγκατάσταση της τεχνολογίας Solar Flatrack, των μπαταριών και του λογισμικού SafePlan που αναπτύχθηκε από την HMC.
Ο συνδυασμός τέτοιων τεχνολογιών θα έχει ως στόχο τη μείωση των ωρών λειτουργίας των ηλεκτρομηχανών. Η πλεονάζουσα ενέργεια που δεν καταναλώνεται θα χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών.
Το Solar Flatrack είναι ένα αρθρωτό σύστημα ηλιακής ενέργειας, που αποτελείται από κινητές, στοιβαζόμενες, λεπτές πλάκες με ενσωματωμένα ηλιακά πάνελ και μετατροπείς και λειτουργεί ως βιώσιμη γεννήτρια.
Το δεύτερο στάδιο της επένδυσης περιλαμβάνει την εγκατάσταση έξι άκαμπτων πανιών ύψους 30 μέτρων για την που θα υποστηρίζουν την αιολική πρόωση, μαζί με τη μετάβαση από τα ορυκτά στα βιοκαύσιμα. Η αιολική πρόωση θα παρέχει ισχύ στο πλοίο και θα μειώνει το φορτίο της κυρίας μηχανής, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου.
Μια ολλανδική πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει αυτό το πακέτο μετασκευής σε ένα φορτηγό πλοίο ενώ αρκετές ακόμα εταιρείες εξετάζουν αυτή την ιδέα.
Οι λύσεις για τη συμμόρφωση με το CII και άλλους κανονισμούς, όπως το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αναπτύσσονται γρήγορα.