Έντονη κριτική ασκεί η ευρωπαϊκή ένωση στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό, στα πλαίσια της επικείμενης συνάντησης MEPC του ΙΜΟ και της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση.
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση της απαλλαγής από τον άνθρακα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, λέγοντας ότι ο κλάδος πρέπει να φτάσει στο μηδέν μέχρι το 2050.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η αντιπροσωπεία της ΕΕ, μαζί με εκπροσώπους της Δανίας, του Παλάου και της Σαμόα, ζήτησε μια φιλόδοξη συναίνεση από τον ΙΜΟ, ενώ περιέγραψε τις προτάσεις της ΕΕ για νέους κλιματικούς στόχους για τον ναυτιλιακό τομέα.
«Έχει γίνει σαφές ότι μια σημαντική πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) – ο διεθνής ναυτιλιακός τομέας – κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», δήλωσαν οι εκπρόσωποι κατά τη χθεσινή συνάντηση.
«Αυτό απαιτεί την εντατικοποίηση της δράσης του ΙΜΟ στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τόσο όσον αφορά τους απόλυτους στόχους μείωσης των εκπομπών όσο και τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής».
Υποστηρίζοντας ότι οι εκπομπές GHG από τη ναυτιλία συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους, και να πλησιάζουν στο να φτάσουν το 3% όλων των εκπομπών GHG που παράγονται από τον άνθρωπο, οι εκπρόσωποι υποστήριξαν τη θέση τους δύο εβδομάδες πριν από την Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC), στη συνάντηση στο Λονδίνο από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου για να υιοθετήσει μια αναθεωρημένη στρατηγική του ΙΜΟ για το κλίμα.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον Πρέσβη του ΟΗΕ Olof Skoog παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΕ λέγοντας ότι πιστεύουν ότι είναι λογικό οι εκπομπές από την ναυτιλία να είναι μηδενικές έως το 2050, διπλασιάζοντας τον στόχο από την προηγούμενη θέση του ΙΜΟ για μείωση κατά 50% των εκπομπών GHG. Οι προτάσεις επιδιώκουν να επεκταθούν στο FuelEU που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕ για τον ναυτιλιακό τομέα ώστε να παρέχει ένα παγκόσμιο πλαίσιο. Ο τρέχων στόχος του ΙΜΟ είπε είναι «προφανώς ανεπαρκής».
Για να επιτευχθεί το απόλυτο μηδέν έως το 2050, η παρουσίαση ζητούσε από τη ναυτιλία να μειώσει τις εκπομπές της το συντομότερο δυνατό. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ προτείνει στόχους για μείωση κατά 29% έως το 2030 και 83% έως το 2040, λέγοντας ότι αυτοί θα είναι «καλοί ενδιάμεσοι στόχοι».
Η ΕΕ είπε ότι θα προτείνει ένα τεχνικό μέτρο για ένα πρότυπο καυσίμων αερίων θερμοκηπίου. Ζητούν επίσης μια οικονομική επιβάρυνση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου του ναυτιλιακού τομέα, ενώ δηλώνουν ότι θα είναι ανοιχτοί να συζητήσουν τη χρήση των εσόδων. Πρότειναν ότι θα ήταν για χώρες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Κατέληξαν λέγοντας ότι χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες, η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα έχει αρκετά κίνητρα για να παρέχει εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας, της μεθανόλης και του πράσινου υδρογόνου, ενώ παράλληλα θα επενδύει σε πλοία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα νέα καύσιμα.
Οι εκπρόσωποι ζητούν ισχυρή δράση από τη συνεδρίαση της MEPC λέγοντας ότι θα δώσει επίσης ώθηση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Φιλοδοξία που έχει προγραμματιστεί για την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.