Επιστήμονες ανακάλυψαν σπάνια…. μικρά τέρατα σε Αυστραλιανή άβυσσο (photos)

Τις περιγραφές του Ιούλιου Βερν στο μυθιστόρημα “20.000 λέυγες κάτω από την θάλασσα” θυμίζουν εκπληκτική ποικιλία άγνωστων ως τώρα και… ελαφρώς τερατωειδών πλασμάτων που περισυνέλεξε μια διεθνής ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία.

Η ερευνητική ομάδα επέστρεψε τον περασμένο μήνα από ένα υποβρύχιο ταξίδι εξερεύνησης της βαθιάς θάλασσας στ’ ανατολικά της Αυστραλίας. Θεωρούμενο ένα από τα πιο απρόσιτα και ανεξερεύνητα περιβάλλοντα του πλανήτη, οι επιστήμονες περισυνέλεξαν δείγματα ζωής σε βάθος 4.000 μέτρων (2.5 μίλια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασπόνδυλων και ορισμένα από τα ψάρια που βρέθηκαν είναι εντελώς νέα είδη για την επιστήμη.

Με το όνομα “Δείγμα εκ της Αβύσσου”, το 31 ημερών ταξίδι του ερευνητικού σκάφους Investigator του ιδρύματος CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) συγκέντρωσε μαζί επιστήμονες από τα Μουσεία Victoria, CSIRO και άλλα αυστραλιανά και διεθνή μουσεία και ερευνητικούς οργανισμούς.

Ακολουθούν οι εικόνες των “μικρών τεράτων” της Αυστραλιανής αβύσσου με τις ονομασίες που τους δόθηκαν από τους επιστήμονες:

Red spiny crab/Κόκκινο ακανθώδες καβούρι
Zombie worm/Σκουλήκι ζόμπι
Glass sponge/Γυάλινο σφουγγάρι
Sipuncula ή σκουλήκι-φυστίκι
Giant anemone-sucking sea spider/Γιγάντιαια ανεμώνη-θαλάσσια αράχνη
Red coffinfish/κόκκινο ψάρι-φέρετρο
Faceless Fish/Απρόσωπο ψάρι
Dumbo octopus/Χταπόδι-τούβλο
Cookie cutter shark/καρχαρίας κοψίματος μπισκότων
Blob fish/χλαπατσόψαρο

Διαβάστε ακόμα