Έρευνα διαπιστώνει ότι οι μισθοί των ναυτικών είναι αυξημένοι σε σχέση με πριν 2 χρόνια…

Η εταιρεία Danica, που ειδικεύεται στα πληρώματα πλοίων, αποκάλυψε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας για τους ναυτικούς, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μισθοί για τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται στη θάλασσα είναι αυξημένοι.

Οι μισθοί είναι αυξημένοι κατά τουλάχιστον 10% από την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε πριν από δύο χρόνια, με τη Danica να αισθάνεται ότι η αγορά εργασίας των πληρωμάτων είναι προς όφελος των ναυτικών.

Σε όλες τις βαθμίδες των ανώτερων αξιωματικών, οι μισθοί αυξήθηκαν περίπου 10-15%, ανεξαρτήτως εθνικότητας, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2021. Τα στοιχεία των μισθών είναι ιδιαίτερα ισχυρά για τις τέσσερις πρώτες θέσεις στα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Με αυτό το πλεόνασμα προσφοράς εργασίας, οι ναυτικοί έχουν την πολυτέλεια να είναι επιλεκτικοί

Άλλα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα είναι ότι η μεγάλη διαφορά που έχουν οι μισθοί των Φιλιππινέζων και των αξιωματικών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν μειωθεί, ενώ οι Ινδοί ανώτεροι αξιωματικοί που εργάζονται σε φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου λαμβάνουν μισθούς 10% υψηλότερους από αυτούς στην Ανατολική Ευρώπη.

Η αύξηση των μισθών είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τους ναυτικούς να αλλάζουν ναυτιλιακές εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ελλείψεις ναυτικών είναι πιο εμφανείς σε ορισμένες τάξεις. Η έρευνα της Danica προσδιόρισε τους λοστρόμους, τους μάγειρες και τους ηλεκτροσυγκολλητές να έχουν υψηλή ζήτηση, με μισθούς να έχουν αυξηθεί κατά 10%, ενώ οι Ουκρανοί ηλεκτροσυγκολλητές είδαν να αυξάνεται ο μισθός τους έως και 30% λόγω της τεράστιας έλλειψης.

Ενόψει ενός τόσο ισχυρού ανταγωνισμού για τα πληρώματα τους, οι πλοιοκτήτριες εταιρες θα πρέπει να διασφαλίσουν την ότι οι ναυτικοί είναι χαρούμενοι στα πλοία τους. Ωστόσο, η έρευνα της Danica αποκάλυψε ότι έως και το 36% των ερωτηθέντων, προερχόμενοι από την παγκόσμια αγορά πληρωμάτων, ισχυρίστηκαν ότι ο μισθός τους δεν καταβλήθηκε εγκαίρως – αύξηση 7% από το 2021 – με το 8% να λέει ότι δεν έλαβε τον πλήρη μισθό του.

Ανησυχητικό είναι ότι το 23% των ναυτικών που απάντησαν στην έρευνα της Danica δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν έλλειψη φαγητού ή πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταξιδιών τους.

Οι 64.354 ναυτικοί στη βάση δεδομένων των αιτούντων της Danica προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Συνολικά, 6.228 ναυτικοί απάντησαν, καθιστώντας την μια από τις ευρύτερες έρευνες του είδους της στον κλάδο.

Προφανώς και ο Έλληνας ναυτικός δεν έχει δει καμία τέτοια τεραστία αύξηση στον μισθό του, ενώ κατά την περίοδο του κορονοϊού μέχρι και σήμερα χαθήκαν και σημαντικά προνόμια τα οποία είχαν κατακτηθεί παλαιότερα…

Διαβάστε ακόμα