Φορτηγό πλοίο προσάραξε στα Γκαλαπάγκος [pics]

fotigo_ploio_prosaraxi_

Το Galapaface I κόλλησε πάνω σε βράχους στα νησιά Γκαλαπάγκος, στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής, από την Παρασκευή. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 3.15 π.μ. στ’ ανοιχτά του Puerto Baquerizo Moreno στο San Cristobal (ακατοίκητα νησιά του αρχιπελάγους προς τα ανατολικά). Το πλοίο μετέφερε 10 τόνους φορτίου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πάρκο του Γκαλαπάγκος, το -2279 τόνων και κατασκευασμένο το 1979- φορτηγό πλοίο είχε περίπου 60.000 λίτρα καυσίμων επί του σκάφους, αλλά δεν υπάρχει καμία απειλή διαρροής προς το παρόν, διότι το τμήμα του πλοίου που κόλλησε στο βράχο είναι μακριά από τις δεξαμενές καυσίμων. Η θέση προσάραξης του Galapaface I είναι κοντά στην είσοδο του λιμανιού Baquerizo Moreno.

Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι η κλήση κινδύνου έγινε από τον πλοίαρχο του πλοίου. Ανέφερε διείσδυση νερού στο μηχανοστάσιο, αργότερα πρόσθεσε ότι το σκάφος του είχε προσαράξει.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, φράγματα περιορισμού πετρελαιοκηλίδων έχουν τοποθετηθεί γύρω από το πλοίο για να σταματούν πιθανή διαρροή καυσίμου. Το φορτίο του πλοίου βρίσκεται στο στάδιο της εκφόρτωσης και οι δεξαμενές καυσίμων αδειάζουν.

Οι αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής ελπίζουν ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή καυσίμου. Κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί η εφιαλτική ιστορία του Απρίλιο του 2001, όταν το πετρελαιοφόρο Jessica προσάραξε στην περιοχή Wreck Bay, χύνοντας πάνω από 175.000 γαλόνια καυσίμου ντίζελ και πετρελαίου, με αποτέλεσμα μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στην τοπική ιστορία.

fotigo_ploio_prosaraxi__

fotigo_ploio___prosaraxi_

Διαβάστε ακόμα