Η έκρηξη μίας μπαταρίας ήταν η αιτία της πυρκαγιάς και της καταστροφής της γέφυρας ενός δεξαμενόπλοιου (photo)

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) δήλωσε την Πέμπτη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο δεξαμενόπλοιο S-Trust πέρυσι προκλήθηκε από μια μπαταρία ιόντων λιθίου ενός φορητού ασυρμάτου .

Το περιστατικό συνέβη ενώ το δεξαμενόπλοιο S-Trust ήταν ελλιμενισμένο στον τερματικό σταθμό Genesis Port Allen στο Baton Rouge της Λουιζιάνα, στις 13 Νοεμβρίου 2022.

Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα τις εκτεταμένες ζημιές σε όλη τη γέφυρα με το κόστος να ανέρχεται συνολικά στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Ο εξοπλισμός ναυσιπλοΐας, τα συστήματα επικοινωνίας και τα συστήματα συναγερμού του πλοίου υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Σύμφωνα με την έρευνα του NTSB, η φωτιά προήλθε από έκρηξη μιας από τις κυψέλες σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται για ένα φορητό ασύρματο εξαιρετικά υψηλής συχνότητας.

Τρεις φωτογραφίες από την κάμερα κλειστού κυκλώματος της γέφυρας δείχνουν να συμβαίνει και μια δεύτερη έκρηξη.

Το S-Trust διέθετε 20 από τέτοια φορητές συσκευές για την επικοινωνία μεταξύ των μελών του πληρώματος. Οι μπαταρίες και οι φορτιστές βρισκόντουσαν στο σημείο που βρίσκονται οι επικοινωνίες στη γέφυρα. Ευτυχώς το πλήρωμα κατάφερε να σβήσει τη φωτιά, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι εκρήξεις της μπαταρίας ιόντων λιθίου προκαλούνται συνήθως από θερμική διαφυγή, μια χημική αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και έκρηξη. Η θερμική διαρροή μπορεί να συμβεί εάν η μπαταρία είναι κατεστραμμένη, βραχυκυκλωμένη, έχει υπερθερμανθεί, είναι ελαττωματική ή υπερφορτισμένη.

Για την αποφυγή θερμικών διαρροών και επακόλουθων πυρκαγιών, το NTSB συμβουλεύει τα πληρώματα να ακολουθούν τις οδηγίες των κατασκευαστών για την αποθήκευση και τη συντήρηση των μπαταριών ιόντων λιθίου, και να πετάνε τις κατεστραμμένες μπαταρίες, να αποφεύγουν τη φόρτιση χωρίς επίβλεψη και να κρατούν τις μπαταρίες και τους φορτιστές μακριά από πηγές θερμότητας και εύφλεκτα υλικά .

Η έκθεση του NTSB συνιστά επίσης στις ναυτιλιακές εταιρείες να διασφαλίζουν ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι συσκευές που χρησιμοποιούν αυτές τις μπαταρίες είναι πιστοποιημένες από το Underwriters Laboratory ή άλλο αναγνωρισμένο οργανισμό.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς μπαταρίας ιόντων λιθίου, τα πληρώματα μπορούν να επιχειρήσουν να σβήσουν τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, αφρό, CO2 ή άλλα ξηρά χημικά ή κονιοποιημένα μέσα που έχουν σχεδιαστεί για πυρκαγιές Κατηγορίας Α (καύσιμες). Εάν η πυρκαγιά δεν μπορεί να σβήσει, το προσωπικό θα πρέπει να αφήνει τη μπαταρία να καεί με ελεγχόμενο τρόπο, ενώ παρακολουθεί τις κοντινές κυψέλες που παρουσιάζουν θερμική διαφυγή και σβήνουν άλλα εύφλεκτα υλικά που μπορεί να πάρουν φωτιά.

Συνολικά, το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία του σωστού χειρισμού και συντήρησης των μπαταριών ιόντων λιθίου για την πρόληψη επικίνδυνων καταστάσεων και τη διασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού και του εξοπλισμού.

Διαβάστε ακόμα