Η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα γιγαντιαίο πλωτό ναυπήγημα βυθοκόρησης άμμου για να ενισχύσει τις ικανότητές της στην κατασκευή νησιών, όπως ενημέρωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η South China Morning Post.
Ένα πλωτό ναυπήγημα βυθοκόρησης μπορεί να διασπάσει τον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που μοιάζει με τρυπάνι για την ανάπτυξη τεχνητών νησιών.
Αναρροφά πέτρες και άμμο, αντλώντας τα μέσω ενός μεγάλου σωλήνα. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, αυτή η σούπερ βυθοκόρος θα είναι 50% πιο ισχυρή από τα υπάρχοντα σκάφη της Κίνας για την κατασκευή νησιών.
Θα διαθέτει έναν εκσκαφέα ισχύος 10.000 κιλοβάτ, κάτι που είναι πολύ πάνω από την υπάρχουσα ισχύ των περίπου 6.600 κιλοβάτ του Tian Kun και των περίπου 4.400 κιλοβάτ του Tian Jing.
Εκτός από την κατασκευή νησιών, το νέο σκάφος βυθοκόρησης αναμένεται επίσης να καθαρίσει τις υδάτινες οδούς ναυσιπλοΐας.
Ψυχολογικός πόλεμος
Η Κίνα αναπτύσσει τεχνητά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να αυξήσει την επεκτεινόμενη επιρροή της στην εν λόγω ζώνη.
Κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε το 2022 ότι η ασιατική χώρα έχει στρατιωτικοποιήσει τρία ή περισσότερα τεχνητά κατασκευασμένα νησιά στην εξαιρετικά αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή.
Οι αμφιλεγόμενες δραστηριότητες αναγκάζουν την Ταϊβάν και άλλα έθνη να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην ακτοφυλακή αντί για τις ένοπλες δυνάμεις τους, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022 στο Foreign Policy.
Πολλοί θεωρούν την ανάπτυξη πρόσθετων τεχνητών νησιών ως τεχνικές του Πεκίνου για τη θαλάσσια γκρίζα ζώνη, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι δραστηριότητες διεθνώς.
Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του Reuters με ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2021 τόνισε ότι οι δραστηριότητες βυθοκόρησης της Κίνας αποτελούν μέρος ενός ψυχολογικού πολέμου κατά της Ταϊβάν, την οποία θεωρεί ως έδαφός της.