Η Λιβύη ετοιμάζεται να επανεκκινήσει τις εξαγωγές πετρελαίου

libya_oil
Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις εξαγωγές από τρία αποκλεισμένα λιμάνια πετρελαίου έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Φύλαξης Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων (PFG) για το άνοιγμα των λιμανιών Ras Lanuf, Zuetina και Es Sidra.

Τα λιμάνια, τα οποία είχαν αποκλειστεί λόγω διαμάχης σχετικής με πληρωμές, πρόκειται να ανοίξουν ξανά χωρίς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τη NOC.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε καθώς η NOC έλαβε έγκριση για χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην επιχείρηση να αυξήσει την παραγωγή της κατά 900.000 βαρέλια ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2016.

“Τώρα θα ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε με το Προεδρικό Συμβούλιο και την Ενεργειακή Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για να ξαναξεκινήσουμε τις εξαγωγές από τα λιμάνια που είχαν κλείσει. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά στρατιωτικά, πολιτικά και νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν”, δήλωσε ο Eng Mustafa Sanalla, πρόεδρος της NOC.

Πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρία στοχεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με διεθνείς πετρελαϊκές επιχειρήσεις “ώστε να εξασφαλιστεί η NOC απέναντι στις οικονομικές της υποχρεώσεις πριν αρθεί η συνθήκη ανωτέρας βίας”.

Οι πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα, καθώς κάποιες παραγωγικές μονάδες παραμένουν αποκλεισμένες, σύμφωνα με την NOC.

Στα δυτικά της Λιβύης, μονάδα παραγωγής 400.000 βαρελιών ανά ημέρα παραμένει αποκλεισμένη στις περιοχές των πετρελαιοπηγών της Sharara και της El-Feel, λόγω των εμφύλιων διενέξεων που έχουν ξεσπάσει την τελευταία πενταετία, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι.

Διαβάστε ακόμα