Η απίστευτη ιστορία του πληρώματος δεξαμενόπλοιου που κρατήθηκε στη Νιγηρία και αφέθηκε ελεύθερο μετά από 9 μήνες!

Μετά από κράτηση για σχεδόν εννέα μήνες στη Νιγηρία με την κατηγορία της απόπειρας κλοπής πετρελαίου από μια υπεράκτια πλατφόρμα, το πλήρωμα του VLCC HEROIC IDUN επιτέλους αφέθηκε ελεύθερο.

Η σειρά των ατυχών γεγονότων ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου όταν το δεξαμενόπλοιο μεταφορικής ικανότητας 300.000 dwt έφτασε στον υπεράκτιο τερματικό σταθμό FPSO του Akpo που λειτουργεί από το CNOOC.

Ενώ περίμενε, το πλοίο Gongola του Ναυτικού της Νιγηρίας πλησίασε το HEROIC IDUN.

Μπερδεύοντας το πολεμικό σκάφος Gongola, ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου έδωσε εντολή όλο το πλήρωμα να κατευθυνθεί citadel και ακολουθώντας τις συμβουλές των ασφαλιστών και της διαχειρίστριας εταιρείας, οδήγησε το πλοίο 250 μίλια ανοικτά των ακτών αναφέροντας παράλληλα και το γεγονός στο IMB.

Ωστόσο, οι αρχές της Νιγηρίας θεώρησαν ότι το HEROIC IDUN διέφυγε από τις αρχές και ζήτησαν από την Γουινέα να θέσει υπό κρατήσει το πλοίο με την κατηγορία της κλοπής πετρελαίου. Οι αρχές της Γουινέας κράτησαν το VLCC μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε και μεταφέρθηκε στη Νιγηρία.

Νιγηριανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν το 26μελές πλήρωμα για συνωμοσία για τη διάπραξη θαλάσσιου αδικήματος, ψευδή προσποίηση ότι είναι θύματα θαλάσσιου αδικήματος και απόπειρα κλοπής αργού πετρελαίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Νιγηρίας χωρίς νόμιμη εξουσία.

Στις 28 Απριλίου, το δικαστήριο στο Πορτ Χάρκορτ διέταξε να απελευθερωθεί το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, αποτελούμενο από 8 υπηκόους Σρι Λανκας 16 Ινδούς, έναν Φιλιππινέζο και τον Α μηχανικό, ο οποίος είναι Πολωνός.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 11.000 δολαρίων. Ως μέρος της συμφωνίας, το πλοίο αποδέχτηκε την κατηγορία αλλά και μια επιπλέον πληρωμή εκατομυρίων δολαρίων συμπεριλήφθηκε επίσης στη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα