Το πλοίο RoRo «Neptune Barcelona», που κατασκευάστηκε σε ναυπηγείο της Ριέκα στην Κροατία, παραδόθηκε την Τρίτη στην ελληνική εταιρεία Neptune Lines.
Το νέο πλοίο μήκους 200 μέτρων μπορεί να μεταφέρει έως και 7.000 οχήματα στα γκαράζ του, έκτασης 58.000 τετραγωνικών μέτρων.
Παρακολουθώντας την τελετή παραλαβής του πλοίου από την πλοιοκτήτρια εταιρεία «Neptune Lines», ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković είπε ότι η ολοκλήρωση αυτού του πρότζεκτ ήταν ένας δείκτης που δείχνει την ανθεκτικότητα της βιομηχανικής και ναυπηγικής παραγωγής της Κροατίας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των εργαζομένων, της ευέλικτης διαχείρισης του ναυπηγείου 3.Maj και της συμβολής της κυβέρνησης, είπε, προσθέτοντας ότι το πλοίο ολοκληρώθηκε μέσα σε απαιτητικές και δύσκολες συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ήταν σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει την κυριότητα του πλοίου που είχε καθελκυστεί το 2018 και να το πουλήσει αργότερα σε καλή τιμή.
Αυτή η συναλλαγή είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κροατίας και Ελλάδας, είπε ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση επένδυσε 340 εκατομμύρια ευρώ στη ναυπηγική βιομηχανία και αποφάσισε να την στηρίξει. Αυτό είναι σημαντικό για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τη διατήρηση της παράδοσής μας στην κατασκευή πλοίων. Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι ενδιαφέρεται για κάθε μέρος της Κροατίας, κάθε πόλη, νομό και για κάθε οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία σε τοπικό επίπεδο», είπε.
Ο διευθυντής του ναυπηγείου 3. Major, Edi Kučan, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την υποστήριξη. Υπογράμμισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να επιτραπεί η συνέχιση της βιομηχανικής παραγωγής και της ναυπηγικής βιομηχανίας .
Απευθυνόμενος στον Τύπο, ο πρωθυπουργός Plenković υπενθύμισε ότι πριν από τρία χρόνια είχε επιτευχθεί αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο ότι θα υποστήριζε την εταιρεία 3.Maj στις προσπάθειές της να ναυπηγήσει τρία πλοία, συμπεριλαμβανομένου του Neptune Barcelona, και ότι η συμφωνία είχε θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτό το πλοίο είχε εξαγοραστεί από την κυβέρνηση μετά την πτώχευση του Uljanik με έδρα την Πούλα. Αρχικά είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρείας Siem.
Η ιδιοκτήτρια της ελληνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας και η πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, Μελίνα Τραυλού, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τη συνεργασία σε αυτό το πρότζεκτ.
Ο Έλληνας Υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι ο ευρωπαϊκός ναυπηγικός τομέας δείχνει σημάδια ανάκαμψης και ότι είναι δυνατή η κατασκευή πλοίων RO-RO υψηλής ποιότητας και κρουαζιερόπλοιων πολυτελείας.