Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι χτύπησαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Πολλές ουκρανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν το ρωσικό καταδρομικό Moskva μετά από επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας στο Snake Island!». ισχυρίστηκε ο κυβερνήτης της Οδησσού Maksym Marchenko, αναφερόμενος στην εμπλοκή του καταδρομικού σε επίθεση σε συνοριακό σταθμό της Ουκρανίας. «Οι πύραυλοι Neptune που επιτηρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές στο ρωσικό πλοίο».

Σε ξεχωριστή δήλωση, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Oleksiy Arestovych ισχυρίστηκε ότι υπήρξε φωτιά στο Moskva και ότι άλλα ρωσικά πλοία προσπαθούσαν να βοηθήσουν.

Οι δορυφορικές εικόνες θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν μέχρι να εξαφανιστούν τα νέφη που υπάρχουν. Ο καιρός στην περιοχή είναι κακός, με ισχυρές νεφώσεις, βροχές και ανέμους περίπου 18 κόμβων. Το Moskva εντοπίστηκε για τελευταία φορά να αναχωρεί από τη Σεβαστούπολη στις 10 Απριλίου.

Εάν ο ισχυρισμός είναι αληθινός, η επίθεση αυτή μπορεί να είναι το πιο τολμηρό χτύπημα που έχουν επιχειρήσει μέχρι στιγμής οι παράκτιες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ένα προηγούμενο χτύπημα της Ουκρανίας στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ προκάλεσε ζημιές σε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο και βύθισε ένα άλλο, με αποτέλεσμα την απώλεια ενός φορτίου πυρομαχικών. Αλλά το Moskva είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος πολεμικού πλοίου: είναι η ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενός καταδρομικού κατευθυνόμενου πυραύλου κλάσης Σλάβα.

Εάν το χτύπημα επιβεβαιωθεί, θα γίνει κατανοητό σε πλους ότι το πυραυλικό σύστημα εναντίων πλοίων της Ουκρανίας είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρά πλήγματα. Μεταξύ των πλοίων της σοβιετικής εποχής, το Moskva είναι ο πιο σκληρός στόχος, καθώς διαθέτει τρία ραντάρ ελέγχου πυρός, δύο ραντάρ αναζήτησης, δύο βαριά αντιαεροπορικά πυροβόλα, έξι πυροβόλα CIWS των 30 χιλιοστών, 20 πυραύλους εδάφους-αέρος μικρής εμβέλειας και 64 αμυντικούς πυραύλους αέρος μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Marchenko ισχυρίστηκε ομάδες της παράκτιας άμυνας επιτέθηκαν στο Moskva με το πυραυλικό σύστημα εναντίων πλοίων Neptune, μια εγχώρια κατασκευή πυραύλων που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021. Εκτός από οποιοδήποτε υπάρχον απόθεμα, οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να έχουν στην κατοχή τους ξένα πυραυλικά συστήματα κατά πλοίων που υποσχέθηκε πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι αναλυτές έχουν προτείνει ότι αυτές οι δωρεές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το ελαφρύ Brimstone ή το Harpoon B1C της δεκαετίας του 1980.

Το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης RIA Novosti επιβεβαιώνει μια έκρηξη στο Moskva που είχε ως αποτέλεσμα «σοβαρές ζημιές», αλλά ισχυρίζεται ότι η αιτία ήταν μια πυρκαγιά στο πλοίο που είχε σαν αποτέλεσμα την έκρηξη πυρομαχικών, και όχι μια πυραυλική επίθεση από την Ουκρανία

Για την ιστορία, το Moskva χτίστηκε στο Mykolaiv υπό σοβιετική κυριαρχία το 1983, και στη συνέχεια ανακαινίστηκε στην ίδια ναυπηγική μονάδα υπό ουκρανική κυριαρχία τη δεκαετία του 1990.

Διαβάστε ακόμα