Πειραιάς
23°C

Η πρώτη γυναίκα καπετάνιος που έλαβε το βραβείο γενναιότητας του ΙΜΟ

28/11/2016

menon_imo_award

H Καπετάνισσα Radhika Menon, πλοίαρχος του πλοίου μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Sampurna Swarajya, έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε το Βραβείο Εξαιρετικής Γενναιότητας στη Θάλασσα του ΙΜΟ για το ρόλο της στη δραματική διάσωση επτά ψαράδων από ένα ναυάγιο αλιευτικού σκάφους υπό ταραχώδεις καιρικές συνθήκες στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε σε τελετή στα πλαίσια της 97ης συνεδρίασης της Επιτροπής Θαλάσσιας Ασφάλειας στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο στις 21 Νοεμβρίου 2016.

Η καπ. Menon αποτελεί επίσης την πρώτη γυναίκα καπετάνιο του Ινδικού Εμπορικού Ναυτικού.

Η ίδια δήλωσε πως “έκανε απλώς τη δουλειά της” όταν ηγήθηκε της επιχείρησης διάσωσης του πληρώματος του αλιευτικού σκάφους Durgamma τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με τον ΙΜΟ, η Menon διέταξε αμέσως την επιχείρηση διάσωσης αφού εντόπισε το αλιευτικό σκάφος Durgamma, το οποίο παρέπαιε μετά από μηχανική βλάβη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες ανοιχτά των ακτών της Gopalpur στην Ινδία. Παρά τα κύματα που ξεπερνούσαν τα 7 μέτρα, τους ανέμους άνω των 60 κόμβων και τη δυνατή βροχή, η Menon και το πλήρωμά της κατάφεραν να διασώσουν τους 7 ψαράδες μεταφέροντάς τους στο κατάστρωμα του πλοίου.

“Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση κάθε ναυτικού και πλοίαρχου να βοηθήσει και να σώσει αυτούς που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Έκανα απλώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε ναυτικός. Ναι, ήταν άμεση απόφαση, αλλά με υπολογισμό των κινδύνων που συνεπαγόταν. Έκανα απλώς το καθήκον μου”, δήλωσε Menon.

H Menon ξεκίνησε την ναυτική της σταδιοδρομία ως ασυρματίστρια και ανελίχθη στην θέση του αξιωματικού καταστρώματος πριν επιλεγεί ως πλοίαρχος του Sampurna Swarajya (κατασκευής 1999, 32.950 dwt).

Η Menon προτάθηκε για το βραβείο από την κυβέρνηση της Ινδίας. Φέτος ο ΙΜΟ έλαβε 23 υποψηφιότητες από 9 κράτη-μέλη, στους οποίους απονεμήθηκαν Βεβαιώσεις Επαίνου (Certificates of Commendation) και Τίτλοι Έπαινου (Letters of Commendation).

Διαβάστε επίσης: Γιατί πρέπει να αλλάξει η ανισότητα των φύλων στη ναυτιλία

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
23°C