Οι παραδόσεις κακάου στα δύο κύρια λιμάνια της Ακτής Ελεφαντοστού έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η ενεργειακή κρίση έπληξε τις βιομηχανίες στην πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξαγωγή κακάου.
Η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων λόγω της πανδημίας συνέβαλε επίσης στην επιβράδυνση, αναγκάζοντας τον ρυθμιστή κακάου της Ακτής Ελεφαντοστού, το Συμβούλιο Κακάου και Καφέ (CCC), να περιορίσει την έκδοση εγγράφων που καθιστούν για τις παραδόσεις προς τα λιμάνια με σκοπό την εξαγωγή του κακάου.
Αυτό προκάλεσε απόθεμα περισσότερων από 80.000 τόνων στις αποθήκες, περιμένοντας να σταλούν στα λιμάνια, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
«Δεν μπορέσαμε να παραδώσουμε κακάο στα λιμάνια επειδή δεν μπορούμε να πάρουμε τις φορτωτικές. Όταν υποβληθεί το αίτημα, το σύστημα της CCC το απορρίπτει μετά από λίγες μέρες», δήλωσε στο Reuters ένας διευθυντής ενός συνεταιρισμού κακάου με έδρα το Soubre, στην καρδιά της ζώνης κακάου της χώρας.
Ο διευθυντής είπε ότι ο συνεταιρισμός έχει ένα απόθεμα τις τάξεως των 700 τόνων κακάου τις τελευταίες 45 ημέρες.
Οι αφίξεις κακάου στα δύο λιμάνια της χώρας μειώθηκαν σε περίπου 14.000 τόνους αυτήν την εβδομάδα από περίπου 26.000 τόνους στα τέλη Ιουνίου.
Το CCC αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Ανώτερες πηγές του CCC δήλωσαν στο Reuters ότι η ρυθμιστική αρχή ζήτησε από τους εξαγωγείς να στέλνουν φασόλια κακάου μόνο σε λιμάνια από τα οποία μπορεί να γίνει αποστολή, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη χώρου αποθήκευσης.
«Το CCC μας ζήτησε να δεχτούμε μόνο φορτωτικές που μπορούμε να αποστείλουμε για να αποφύγουμε ουρές έξω από τα εργοστάσιά μας», δήλωσε εμπορικός διευθυντής μιας ευρωπαϊκής εταιρείας εξαγωγής κακάου με έδρα το Αμπιτζάν.
Η άλεση κακάου μειώθηκε κατά 22% τον Ιούνιο, ενώ η εξαγωγή φασολιών και ημιτελών προϊόντων κακάου μειώθηκε κατά 23% σε ετήσια βάση λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια του Αμπιτζάν και του Σαν Πέδρο. Εν τω μεταξύ, το κόστος μεταφοράς έχει διπλασιαστεί, δήλωσε ένας εξαγωγέας
Ένας άλλος διευθυντής μιας εταιρείας εξαγωγής είπε ότι είχαν χάσει δέκα πλοία τους τελευταίους δύο μήνες λόγω της έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων. Ένας αποστολέας με έδρα το Αμπιτζάν δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση με την διαθεσιμότητα των εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να βελτιωθεί γύρω στον Φεβρουάριο του 2022.
«Δεν μπορούμε να εξάγουμε πραγματικά το κακάο που έχουμε επειδή δεν υπάρχουν κοντέινερ. Ο ναύλος έχει υπερδιπλασιαστεί, αλλά παρόλα αυτά, δεν υπάρχει εμπορευματοκιβώτιο, επομένως συγκεντρώνουμε απόθεμα εδώ και αναγκάζουμε να επιβραδύνουμε τις δραστηριότητές μας», δήλωσε ένας τρίτος διευθυντής μιας διεθνούς εξαγωγικής εταιρείας στο Αμπιτζάν.