Και η κατρακύλα στο ναυτικό κλάδο συνεχίζεται…

Από το κακό στο χειρότερο πάει η αντιμετώπιση που έχει η ναυτική οικογένεια από τις κυβερνήσεις. Η υψηλή φορολογία, η μείωση των οργανικών συνθέσεων και η κατρακύλα στη ναυτική εκπαίδευση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος.

Η υψηλή φορολογία

Οι κρατήσεις που έχουν τα τελευταία χρόνια οι ναυτικοί έχουν εκτιναχτεί στα ύψη σε ένα επάγγελμα το οποίο είναι από τα ελάχιστα τα οποία μας φέρνουν πλέον συνάλλαγμα σε αυτήν την χώρα. Μία χώρα ρημαγμένη, με υποτυπώδη βιομηχανία και με ελάχιστες εξαγωγές. Μία χώρα που κάποτε είχε 100.00 ναυτικούς και τώρα έχει με το ζόρι 15.000, τους οποίους τους οδηγούν και αυτούς στην έξοδο…

Από 3% οι κρατήσεις της εφορίας μέσα σε μόλις λίγα χρόνια έφτασε το 19%! Με ένα ταμείο ασφάλισης υπό διάλυση και με τις συντάξεις να μειώνονται με ιλιγγιώδης ρυθμούς. Ένα επάγγελμα που αντί να του δίνουν τα προνόμια που του αρμόζουν να έχει, το συρρικνώνουν και όλο του παίρνουν και περισσότερα.

Ένα επάγγελμα που σε άλλες χώρες έχει μηδενική φορολογία, στην ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ δεν του παρέχουν ούτε μειωμένο εισιτήριο για τα ακτοπλοϊκά καράβια, αλλά ταυτόχρονα δίνουν το δικαίωμα άλλοι κλάδοι να ταξιδεύουν φθηνότερα.

Κύριοι που κυβερνάγατε, κυβερνάτε τώρα και θα κυβερνάτε και αύριο πάρτε χαμπάρι ότι τον διώχνετε τον Έλληνα ναυτικό από τα καράβια. Και όσοι μείνουν θα ψάχνουν ξένες εταιρείες να μπαρκάρουν, με ξένη σημαία, μακριά από ελληνικές σημαίες και παράλογες κρατήσεις. Το κακό είναι ότι η Ελλάδα και οι πολίτες της θα χάσουν και όχι εσείς.

Προσελκύστε νέους στο ναυτικό επάγγελμα και ανοίχτε νέες θέσεις εργασίας στα καράβια. Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα και όχι η 6 φορές αύξηση της εφορίας μέσα σε μόνο λίγα χρόνια.

Οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων

Στις 7/10/2015 ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας εξήγγειλε από το βήμα την την μείωση των οργανικών συνθέσεων στην Ακτοπλοΐα.

Και αντί λοιπόν να ανοίγετε νέες θέσεις εργασίας τις συρρικνώνετε ακόμη περισσότερο. Και το θέμα των θέσεων εργασίας έρχεται δεύτερο σε σχέση με τη μείωση των οργανικών συνθέσεων , κάτι πού θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ανθρώπινη ζωή.

Οι άνθρωποι που θα χάσουν την δουλειά τους, όποια ειδικότητα και να έχουν στο καράβι, θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι- πέρα των βασικών καθηκόντων τους- αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την ασφάλεια του πλοίου και με συγκεκριμένα καθήκοντα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (εγκατάλειψη πλοίου, πυρκαγιά κ.τ.λ.).

Ακόμα θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η περαιτέρω μείωση των συνθέσεων θα οδηγήσει στην εξάντληση των ναυτικών που θα επωμιστούν τα καθήκοντα των απολυμένων. Ταυτόχρονα θα παραβιαστούν όλοι οι διεθνείς κανόνες περί ανάπαυσης των ναυτικών, κάτι που θα αύξηση κατακόρυφα τα ναυτικά ατυχήματα.

Η ναυτική εκπαίδευση

Η ναυτική εκπαίδευση είναι βαρέλι χωρίς πάτο. Παρακολουθούμε όλοι μας για να δούμε πόσο τελικά κάτω μπορεί να φτάσει.

Λαμβάνουμε δεκάδες e-mail καθημερινά για βιβλία που δεν έχουν δοθεί στους σπουδαστές, για έλλειψη προσωπικού στις σχολές, για την γραφειοκρατία και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ακαδημιών εμπορικού ναυτικού και του ΚΕΣΕΝ είναι πραγματικά απίστευτη. Σε μία χώρα που θα έπρεπε να είχε τις καλύτερες ναυτικές σχολές έχει τις χειρότερες. Βλέπεις χώρες όπως η Εσθονία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν τη λες και ναυτική χώρα, και έχουν ναυτική σχολή πολλά έτη φωτός μακριά από τις δικές μας και απλά απορείς…

Σε μια χώρα που θα έπρεπε λόγω της παράδοσης που έχει να “πουλάει” αυτό το προϊόν στο εξωτερικό, όχι μόνο δεν το πουλάει σε αυτούς αλλά καλά καλά δεν το πουλάει ούτε σε εμάς. Σχολές που θα έπρεπε να είναι πρότυπα, είναι στην ουσία ένα μάτσο χάλια!

Για το ΚΕΣΕΝ τι να πούμε τώρα; Νομίζω ότι η ανακοίνωση της ΠΕΠΕΝ τα είπε όλα. έλλειψη καθηγητών, υποτυπώδες εγκαταστάσεις και αντιμετώπιση των αξιωματικών λες και είναι τίποτα παιδάκια.

Η ανακοίνωση της ΠΕΠΕΝ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) νομίζω ότι μας κάλυψε απόλυτα όλους. Τέτοιες ανακοινώσεις θα έπρεπε να είναι πιο συχνές. Θα πρέπει όλοι να πιέσουνε για τα οξυμένα προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση πριν γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Εμείς από εδώ τα λέγαμε 3 χρόνια τώρα.

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι τους ναυτικούς καμία κυβέρνηση των τελευταίων ετών δεν τους υπολογίζει. Δυστυχώς ούτε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οι πατριώτες ΑΝΕΛ δεν ασχολούνται και δεν ξέρουν, αλλά το χειρότερο όμως είναι ότι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν κιόλας. Κανείς μα κανείς δεν έχει κάνει κάτι ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο το μέλλον των ναυτικών μας. Ο κλάδος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και πολλά χρόνια και-Δυστυχώς- φαντάζει απίθανο να ανακάμψει σύντομα…

c.o.

Διαβάστε ακόμα