Καπετάνιος αφέθηκε ελεύθερος μετά από ένα έτος σε εγκαταλελειμμένο πλοίο στην Αίγυπτο

Ο καπετάνιος Kara είχε εγκλωβιστεί στην Αίγυπτο για περισσότερο από ένα χρόνο ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου MV Kenan Mete. Ο ναυτικός παρέμεινε στο λιμάνι Adabiya, κοντά στο Σουέζ, με αιγυπτιακή δικαστική απόφαση με το μεγαλύτερο μέρος να το περνάει μόνος στο πλοίο.

Η ITF ανάφερε ότι ο καπετάνιος Vehbi Kara επιστρέφει στην Τουρκία μετά από μήνες προσπαθειών για την απελευθέρωσή του. Η ιστορία του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 όταν το φορτηγό πλοίο του Kenan Mete, κατασχέθηκε από τις αιγυπτιακές αρχές αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία του, η Blodwen Marina, αρνήθηκε να πληρώσει το πλήρωμα του πλοίου και εγκατέλειψε το πλοίο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακό νόμο, ο καπετάνιος Κάρα διορίστηκε ως ο νόμιμος εκπρόσωπος του πλοίου και του απαγορεύτηκε να φύγει από το πλοίο.

Παρόλο που ο ασφαλιστής του πλοίου παρείχε στον Kara και στο πλήρωμά του τρόφιμα, νερό και βασικές ανέσεις, ουσιαστικά έμειναν εγκαταλελειμμένοι καθώς το πλοίο τέθηκε ανεπιτυχώς σε δημοπρασία. Η ITF αναφέρει ότι βοήθησε στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης και του επαναπατρισμού σχεδόν ολόκληρου του πληρώματος μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, μαζί με την καταβολή μισθών για τέσσερις μήνες, αλλά η απελευθέρωση του καπετάνιου αποδείχθηκε πιο δύσκολη.

«Μόνο όταν η ITF ανέλαβε την προσπάθεια να οριστεί ένας αντικαταστάτης από το δικαστήριο ως φύλακας, μετά από μήνες εκστρατείας για την απελευθέρωσή του, επιτράπηκε στον καπετάνιο να πάει σπίτι», δήλωσε ο συντονιστής της ITF για τον Αραβικό Κόσμο και το Ιράν, Mohamed Arrachedi, ο οποίος βοήθησε στην απελευθέρωση του Kara.

Το Μάρτιο έγινε το πρώτο βήμα όταν επιτράπηκε στον πλοίαρχο να φύγει από το πλοίο και να συνεχίσει την διαμονή του σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, χωρίς όμως να μπορεί να φύγει από την χώρα ή να λάβει κάποιους μισθούς από αυτούς που του χρωστούσαν.

«Η δουλειά του ναυτικού είναι δύσκολη ακόμη και στις καλύτερες στιγμές», δήλωσε ο καπετάνιος. «Αλλά επέζησα τους τελευταίους 14 μήνες, μόνο και μόνο επειδή η ITF ήταν πάντα δίπλα μου. Ο Θεός να ευλογεί όλη τη σκληρή δουλειά σας. Ευχαριστώ επίσης το P&I και την τουρκική πρεσβεία».

«Είναι ένα υπέροχο νέο ότι ο καπετανιος επιστρέφει στο σπίτι, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός ότι χρειάστηκε την εμπλοκή ενός οργανισμού όπως η ITF για να οργανώσει έναν αντικαταστάτη ως νόμιμο εκπρόσωπο του πλοίου και να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο, για να εξασφαλίσει αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο Aisha. «Ο επαναπατρισμός ενός εγκαταλελειμμένου ναυτικού θα πρέπει να είναι πιο απλός».

«Τα κράτη όπως η Αίγυπτος έχουν ηθικό καθήκον να βοηθήσουν το εγκαταλελειμμένο πλήρωμα να επιστρέψει στο σπίτι. Η Αίγυπτος έχει τώρα την ευκαιρία να μεταρρυθμίσει το σύστημα της εκπροσώπησης και ελπίζουμε ότι θα εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα