Το παγοθραυστικό Kapitan Khlebnikov

Το παγοθραυστικό Kapitan Khlebnikov είναι Φιλανδικής κατασκευής και ολοκληρώθηκε το έτος 1981 και ήταν ένα από τα πέντε παγοθραυστικά κατηγορίας Sorokin. Το 1990 μετασκευάστηκε και έγινε πλοίο το οποίο έκανε περιοδείες και ήταν το πρώτο πλοίο που ναυσιπλοούσε με επιβάτες στην Ανταρκτική το 1996-1997.

Τον Φεβρουάριο του 2006 έφτασε μέχρι τον κόλπο των φαλαινών στην Ανταρκτική φτάνοντας τις 78° 40.871′ Νότια, όπου είναι και το ρεκόρ.
Τον Νοέμβριο του 2009 το πλοίο κόλλησε σε έναν όρμο κοντά στο νησί Hill Island, ενώ μετέφερε τουρίστες αλλά και ένα συνεργείο του BBC, χωρίς όμως να κινδυνεύσει κάποιος από τους επιβάτες ή το πλήρωμα.

Είναι ένα παγοθραυστικό ”πολικής” κλάσης που συνδυάζει την δύναμη και την τεχνολογία με τις ανέσεις. Διαθέτει διπλό κατάστρωμα και πρύμνη είναι σχεδιασμένη ώστε να μπορεί να ρυμουλκεί άλλα σκάφη μέσα στον πάγο. Διαθέτει 54 καμπίνες και σουίτες, έχει δύο τραπεζαρίες, ένα σαλόνι και ένα μπαρ. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσα γυμναστικής, σάουνα, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και ένα κατάστημα.

Εκτός από τις επιστημονικές αποστολές που ανατέθηκαν στο παγοθραυστικό χρησιμοποιήθηκε και για την προμήθεια ναρκών σε ορυχεία όπως επίσης και κρουαζιέρες για τουρίστες που τους άρεσε η περιπέτεια.

Το Kapitan Khlebnikov πρόκειται να αποσυρθεί μέσα στο 2012 σαν επιβατηγό-τουριστικό και θα συνεχίσει να κάνει περιπολίες στον Αρκτικό Κύκλο.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες

 

e-Νautilia.gr

 

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα