«…Κάθε Δεκέμβρη σαν τους καλικάτζαρους»

nautergatiki_somayia_nautikon

Δείτε το δημοσίευμα της μηνιαίας συνδικαλιστικής εφημερίδας “ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ” Δεκέμβρης 2013 με σχόλιο για τις φανταστικές καταγγελίες του πρόεδρου της ένωσης ναυτών “ΠΕΝΕΝ” και σημείωμα με τους λογούς αποχής των αντιπρόσωπων της ένωσης μάγειρων “ΠΕΜΑΓΕΝ” από το γενικό συμβούλιο της “ΠΝΟ” 17/12/2013.

Σχετικά με το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ

Σ Η Μ Ε Ι Α Τ Ω Ν Κ Α Ι Ρ Ω Ν …

…κάθε Δεκέμβρη σαν τους καλικάτζαρους

Χαμένος στο διάστημα ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, στο ετήσιο τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ. Ξεκομμένος από τους Ναυτεργάτες και τα προβλήματά τους, τραγικά ανημέρωτος, ξύπνησε από τον συνδικαλιστικό του λήθαργο όταν διαπίστωσε ότι από το συμβούλιο έλειπαν τρεις αντιπρόσωποι από το Σωματείο των Μαγείρων. Οσμόμενος την ευκαιρία να αποδώσει ευθύνες στο ΠΑΜΕ γελοιοποιήθηκε ακόμη μια φορά.

Προφανώς και είναι σοβαρό θέμα η αλλαγή καταστατικού της ΠΝΟ, και γι’ αυτό το λόγο τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ απαίτησαν και πέτυχαν την σύγκληση Έκτακτου Συμβουλίου με θέμα το καταστατικό στο παρελθόν και γι’ αυτό θα εργαστούν μέσα στο 2014 στο επόμενο συμβούλιο όταν αυτό γίνει.

Εάν έμπαινε σε κόπο να παραβρίσκεται στις εκτελεστικές της ΠΝΟ (φέτος παραβρέθηκε μόνο 2 φορές) θα γνώριζε τις συνέπειες του ν. 4150 στο κλάδο των Μαγείρων και των άλλων κλάδων του ξενοδοχειακού προσωπικού, καθώς και την συνεχή απαίτησή τους μαζί με τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για άμεση Σύγκληση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ για την αντιμετώπιση ενός διαρκούς εγκλήματος στους χώρους των Μαγειρείων κι όχι μόνo, στα πλοία της Ακτοπλοΐας αλλά και της γραμμής Πάτρας – Ιταλίας. Θα γνώριζε επίσης την πρόθεση των Μαγείρων να μη μετέχουν στις εργασίες του Συμβουλίου, εάν καταδέχονταν να εμφανιστεί αυτός ή κάποιος εκπρόσωπoς του Σωματείου των Ναυτών στην Εκτελεστική της προηγούμενης μέρας, όπου ο Πρόεδρος των Μαγείρων κατάγγειλε τον Απολογισμό και τον Προγραμματισμό Δράσης, δηλώνοντας ότι ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει το 2013 από την πλευρά της ΠΝΟ για τον διωγμό των Γενικών υπηρεσιών, μεταφέρονται στο μέλλον.
Συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την απόφασή τους ήταν δικαίωμά τους να το πράξουν. Μήπως πρώτη φορά κάποιος δεν μετέχει ή αποχωρεί από Συμβούλιο (;) Εάν ο Νταλακογιώργος επιθυμεί, όπως λέει, «την ανασύνταξη του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε μια μαχητική ενωτική κατεύθυνση», οφείλει εκτός από το να μιλάει να ακούει και καμιά φορά. Όσο για την ενωτική κατεύθυνση που καλλιεργεί στο χώρο μας, πρέπει να δούμε τις συμμαχίες του τα τελευταία 25 χρόνια (…οι κουμπαριές δε μετράνε).

Λοιπόν, ωραία είναι τα αστεία, αλλά η εποχή και τα προβλήματα των συναδέλφων δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοια. Αυτή η επιπολαιότητα δεν θα είχε πολύ σημασία εάν δεν είχε επιπτώσεις στον καθημερινό αγώνα των ναυτεργατών, όπως για παράδειγμα στο ΠΗΝΕΛΟΠΗ του Αγούδημου, όπου οι αστοχίες του Σωματείου τους στέρησαν για έναν μήνα την πληρωμή του όποιου ποσού δικαιούνταν από το ΝΑΤ.

Προσοχή λοιπόν. Από κοντά τα προβλήματα κ. Πρόεδρε. Κάθε μέρα. Όχι κάθε Δεκέμβρη, σαν τους καλικάτζαρους…

(Σχόλιο στη «ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ» του Δεκέμβρη 2013)

Ακολουθεί η επιστολή των αντιπρόσωπων της ΠΕΕΜΑΓΕΝ,
που διανεμήθηκε στους αντιπροσώπους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν. ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ
ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ν.Ο.

Προς τους Αντιπροσώπους του Ετήσιου τακτικού Συμβουλίου της ΠΝΟ

Η ΠΝΟ πέρυσι τον Δεκέμβριο στο Συνέδριο δεσμεύτηκε και εξουσιοδοτήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του σώματος ότι στην επόμενη πενταετία θα κινηθεί και θα δράσει με άξονα βασικά αιτήματα του Ναυτεργατικού κόσμου.

Πολιτική απασχόλησης ,περιλαμβανόμενης της άμεσης αντιμετώπισης της Ανεργίας.

Κοινωνικοασφαλιστική προστασία.

Εφαρμογή των ΣΣΕ και της κείμενης νομοθεσίας.

Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τραγικά για όλους τους συναδέλφους, αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν τη πρωτοφανή επίθεση εναντίων των εργαζομένων αλλά και ιδιαίτερα των ναυτεργατών αξιοποιώντας την οικονομική κρίση.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Γνωρίζει κάποιος κάποια ενέργεια της ομοσπονδίας για να αναδείξει το πρόβλημα της Ανεργίας στο χώρο μας?

Μήπως άνοιξε πλατειά συζήτηση με τα σωματεία μέλη της για τους όρους, τις προϋποθέσεις η τις δυνατότητες, που μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα όλων στην εργασία? Οι 5000 χιλιάδες Άνεργοι, εάν δεν τους καλέσεις σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο παραμένουν αριθμός. Ξεκομμένοι και μόνοι. Εάν όμως μπουν σε κίνηση η απογοήτευση γίνεται διαμαρτυρία και κίνηση. Όλες οι Εφοπλιστικές Ενώσεις εδρεύουν στον Πειραιά, μήπως θυμάται κανείς κάποια φορά που τους ενόχλησε η ΠΝΟ? Ποτέ!

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΣΕ

Σε καμιά παρέμβαση από τις πολλές που έγιναν στο χρόνο που πέρασε ,των Σωματείων ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ στο ΓΕΝΕ –ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ ΝΑΤ δεν υπήρχε συμμετοχή άλλων Σωματείων (εκτός των Ηλεκτρολόγων )και αυτό είναι κατανοητό έως ένα σημείο, αλλά δεν υπήρξε από την πλευρά της ΠΝΟ ανάλογες κινήσεις, συσκέψεις, η ακόμη συλλογικός προβληματισμός.

Συνάδελφοι ,με την εφαρμογή από την 1η Νοέμβριου του νόμου 4150, αλλά και τις Υπουργικές αποφάσεις για τα 6 πλοία της Γραμμής ΠΑΤΡΑ –ΙΤΑΛΙΑ ο κλάδος μας έχασε το 40% των θέσεων εργασίας .Το ίδιο και άλλες ειδικότητες των Γενικών υπηρεσιών Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ από την πλευρά της ΠΝΟ ανύπαρκτη. Γεγονός που εξέπληξε ακόμη και τις ναυτιλιακές Εταιρείες που περίμεναν κάποια αντίδραση ,για να παζαρέψουν τις θέσεις. Ενθαρρυμένοι απ’ αυτή την αδιαφορία οι «Βροντάκηδες και οι Φουρτουνάκηδες» της Ακτοπλοΐας σκοπεύουν να στερήσουν τις οικογένειες των πληρωμάτων από τα βασικά αγαθά, τις μέρες των Γιορτών κατά την προσφιλή τους τακτική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Εταιρείες της ακτοπλοΐας την ώρα που περιφρονούν τα πληρώματα και τους εκβιάζουν εφαρμόζοντας το όποιος ζητήσει τα λεφτά του απολύεται, προβάλουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και είναι χορηγοί σε αθλητικά σωματεία-ΑΜΕΑ-κλπ !!

Ως μέλη των Διοικητικών συμβουλίων των γνωστών Εταιρειών, περήφανοι για το έργο που προσφέρουν στα αφεντικά τους, έχουν το θράσος να παρευρίσκονται ως αντιπρόσωποι και στα συμβούλια της ΠΝΟ(με την Ανοχή μας φυσικά).

Ήταν υποχρέωση της ΠΝΟ να γνωρίζει, πόσοι απολύθηκαν με την εφαρμογή των παραπάνω νόμων. Να ζητάει στατιστικές για τους απολυμένους με ασθένεια η λόγο ατυχήματος. Να απαντάει στις προσβλητικές δηλώσεις του Βαρβιτσιώτη για τα κατώτερα πληρώματα. Να ενημερώνει τα Ιταλικά πληρώματα για την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. Να παρεμβαίνει για τα επιδόματα των ανέργων. Και να καλεί τους εκπροσώπους των εταιρειών, όχι σε επίπεδο διευθυντών πληρωμάτων αλλά παραπάνω. Να ζητάει ελέγχους από μεικτά κλιμάκια ΠΝΟ-λιμενικών, όχι ελέγχους κοροϊδία.

Δεν είναι δουλειά μόνο των πρωτοβάθμιων σωματείων τα παραπάνω, χρειάζεται στόχο και επιμονή, που δεν είδαμε.

Το έχουμε ξαναπεί.! Δεν νοείται 30 καθαρίστριες να κάνουν μεγαλύτερο αγώνα για τα δικαιώματα τους, και να χάνονται εκατοντάδες θέσεις ναυτεργατών χωρίς να «ανοίγει μύτη».
ΔΕΝ θα συνηθίσουμε την αδικία και το συνεχές έγκλημα που συντελείται στα πληρώματα των Γενικών Υπηρεσιών τη στιγμή που παραβιάζεται κάθε έννοια εργασιακού Δικαίου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 17/12/2013

e-Nautilia.gr

Διαβάστε ακόμα