Ανώτερο δικαστήριο της Ινδίας έχει δώσει στην κυβέρνηση μια εβδομάδα για να αποφασίσει εάν θα δικάσει με βάση έναν αντιτρομοκρατικό νόμο για τη ναυτική ασφάλεια τους δύο Ιταλούς πεζοναύτες που κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο Ινδών ψαράδων πριν δύο χρόνια.
Εάν η κυβέρνηση της Ινδίας αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη νομοθεσία -που προβλέπει μέχρι και θανατική καταδίκη- θα πάει κόντρα σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις της ότι οι άνδρες δεν θα αντιμετωπίσουν την αγχόνη. Θα βάλει ταυτόχρονα σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις της τόσο με τη Ρώμη και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δε δέχονται να μπλεχθεί η ειδική νομοθεσία στη δίκη.
Τον Φεβρουάριο του 2012, στα ανοικτά των ακτών του νότιου κρατιδίου της Κεράλα, οι πεζοναύτες που αποτελούσαν τμήμα μιας στρατιωτικής ομάδας ασφαλείας που προστάτευε το φορτηγό πλοίο Enrica Lexie, ισχυρίζονται ότι μπέρδεψαν τους ψαράδες με πειρατές και έριξαν προειδοποιητικές βολές μέσα στο νερό. Οι κατηγορούμενοι Massimiliano Latorre και Salvatore Girone, που είναι ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Ινδία, αρνούνται ότι σκότωσαν οποιονδήποτε ή ότι στόχευσαν απευθείας στο αλιευτικό σκάφος.
Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο πίεσε για την έκδοση μιας οριστικής απόφασης σχετικά με το αν οι άνδρες θα πρέπει να δικαστούν στο πλαίσιο της αντιπειρατικής και αντιτροκρατικής νομοθεσίας για την ασφάλεια στη θάλασσα, που απονέμει τη θανατική ποινή σε όσους σκοτώνουν κάποιον στην προσπάθειά τους να βγάλουν ένα πλοίο εκτός πορείας. Η κυβέρνηση κύρωση είναι απαραίτητη, διότι πρόκειται πρωτίστως για έναν αντιτρομοκρατικό νόμο.
Ο Ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano αποκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το χειρισμό της υπόθεσης από την Ινδία “αντιφατικό και επιφέροντα σύγχυση”. “Θα πρόκειται για μια πράξη επίθεσης προς την Ιταλία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ιταλίας Fabrizio Cicchitto, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.
“Οποιαδήποτε απόφαση για την υπόθεση μπορεί να έχει αντίκτυπο στις συνολικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ινδίας και θα αξιολογηθεί προσεκτικά,” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια συνάντηση με τον Λέττα.
Στο background αυτής της υπόθεσης, αξίζει να υπολογισθεί η ακύρωση μιας σύμβασης για την αγορά ελικοπτέρων αξίας 560 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε υπογραφθεί μεταξύ της Ινδίας και της AgustaWestland, θυγατρικής του κρατικά ελεγχόμενου ιταλικού γίγαντα στην αμυντική αγορά Finmeccanica.
Η Ινδία ακύρωσε τη σύμβαση την Πρωτοχρονιά, κατηγορώντας στελέχη της AgustaWestland ότι κατέβαλαν δωροδοκίες για να κατευθύνουν τη συμφωνία, γεγονός που η εταιρεία αρνείται.