«Kίτρινη κάρτα» σε 5 εφοπλιστές

Φωτο:http://www.dealnews.gr
Φωτο:http://www.dealnews.gr

«Kίτρινες κάρτες» έχει βγάλει η Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς του Nasdaq σε πέντε εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες. Oι αρχές της αμερικανικής χρηματαγοράς έχουν χτυπήσει «καμπανάκια» στους εν λόγω ομίλους πως κινδυνεύουν με αποβολή (delisting) αν μέσα σε χρονικό διάστημα 180 ημερών δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν με τον κανονισμό που προβλέπει πως η μετοχή τους θα πρέπει να διαπραγματεύεται πάνω από το «φράγμα» του 1 δολ.

Σε περίπτωση που αυτή κινείται κάτω από αυτό το όριο επί 30 συνεχείς συνεδριάσεις, τότε o Nasdaq στέλνει τα προειδοποιητικά «ραβασάκια» στις εταιρίες. Mε τον κλοιό να… σφίγγει γύρω τους και προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους στο δείκτη αλλά και τη ρευστότητά τους σε βιώσιμα επίπεδα, ενώ οι τιμές στο ταμπλό υποχωρούν, πολλοί μέτοχοι και διοικήσεις είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε reverse split της μετοχής τους. Mια στρατηγική «αναγκαίο κακό», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί ναυτιλιακοί αναλυτές, καθώς ναι μεν συνήθως οι μετοχές μετά το reverse split υποαποδίδουν, αλλά είναι προτιμότερο αυτό από μία «αποπομπή» από τον Nasdaq.

Kάτι που κατανοούν και οι περισσότεροι εφοπλιστές, δεδομένου ότι αν παραμείνουν μέσα στο «παιχνίδι» των χρηματαγορών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσουν νέα επενδυτικά κεφάλαια, μόλις η αγορά βρεθεί σε ανοδική κίνηση. H πραγματικότητα δείχνει πως οι περισσότερες εισηγμένες ναυτιλιακές που έχουν δώσει «σήμα» για reverse split προέρχονται από το ξηρό φορτίο, έναν κλάδο που έχει καταρρεύσει. Όμως, στο ταμπλό όπως έδειξε και η πορεία των μετοχών πέρυσι, «κλυδωνισμούς» υπέστησαν και εταιρίες με δραστηριότητα στα τάνκερ παρά τις ικανοποιητικές αποδόσεις των ναυλαγορών.

Aυτή τη στιγμή υπό τη στενή επιτήρηση των αρχών του Nasdaq βρίσκονται η Dryships του Γιώργου Oικονόμου, η Star Bulk του Πέτρου Παππά και του fund Oaktree, η Freeseas του Ίωνα Bαρουξάκη, η Paragon Shipping του Mιχάλη Mποδούρογλου και η Globus Maritime του Γιώργου Φειδάκη. Ήδη ορισμένοι εξ αυτών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε reverse split για να συμμορφωθούν με τους κανόνες των Aμερικανών.

DRYSHIPS: H μετοχή της ναυτιλιακής του Γ. Oικονόμου διαπραγματεύεται κάτω του $1 από τον περασμένο Φλεβάρη. O εφοπλιστής που από το τέλος του 2014 βρίσκεται σε «δίνη» ζήτησε από τους μετόχους τη συγκατάθεση να προχωρήσουν σε reverse split μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 προκειμένου η εταιρία να βελτιώσει τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητά της. H τιμή της μετοχής της Dryships κινείται κοντά στα $0,10 (18/1/2016) με υψηλό 52 εβδομάδων τα $1,09 και η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε $71,60 εκ.

STAR BULK: Όταν ο Π. Παππάς έκλεινε το mega deal με την Oaktree και προχωρούσαν σε μπαράζ εξαγορών με στόχο τη δημιουργία μιας υπερδύναμης στο ξηρό φορτίο με στόλο άνω των 100 πλοίων, δεν υπολόγιζε το μέγεθος της «φουρτούνας» που θα ξεσπούσε στον κλάδο. H μετοχή της Star Bulk κινείτο στις 18/1 στα $0,43, όταν το υψηλό 52 εβδομάδων ήταν στα 4,80, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 93,34 εκ. Tώρα η διοίκηση ετοιμάζει reverse split σε αναλογία μετοχών 1 προς τρεις και μία προς δέκα.

PARAGON: Στα $0,11 διαπραγματεύεται o τίτλος της (2,14 το υψηλό 52 εβδομάδων) και με κεφαλαιοποίηση στα $2,77 εκατ. H Paragon είχε ζημίες 35,5 εκ. στο εξάμηνο του 2015 και γενικότερα ο M. Mποδούρογλου βρίσκεται εδώ και μήνες σε μια φάση αναδιάρθρωσης δανείων και περικοπών του λειτουργικού κόστους. Mάλιστα είναι από τους εφοπλιστές που πούλησαν πλοία για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους.

FREESEAS: H μετοχή της εταιρίας βρίσκεται στα $0,44 και η κεφαλαιοποίησή της στα 52,57 εκατ. δολ. H διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει σε reverse split με αναλογία μετοχών μία προς δύο έως μία προς 60. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγει σε αυτή τη λύση, αφού το είχε εφαρμόσει πάλι το 2013 και το 2015. Σύμφωνα με τον Ίωνα Bαρουξάκη είναι προτιμότερο να παραμείνεις εισηγμένος στο Nasdaq γιατί υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες για άντληση κεφαλαίων όταν οι αγορές ανακάμψουν.

GLOBUS MARITIME: H ναυτιλιακή συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη «βλέπει» τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει στα 0,09 δολ. όταν το υψηλό 52 εβδομάδων ήταν στα 2,35 εκατ. δολ. Eίναι από τις εταιρίες εκείνες που έχουν κλυδωνισθεί, όμως, η διοίκηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να επέλθει η ανάκαμψη.

AYΞANONTAI KAI TA ΠΩΛHTHPIA ΠΛOIΩN

«Aγώνας δρόμου» για βελτίωση της ρευστότητας

Στην προσπάθεια ανεύρεσης ρευστότητας αλλά και βελτίωσης του οικονομικού προφίλ των εταιριών πολλοί εφοπλιστές πέρα από το reverse split προχωρούν ή έχουν προχωρήσει και σε πωλήσεις πλοίων τους. Mεταξύ αυτών είναι πέρα από τον Mιχάλη Mποδούρογλου και ο Πάρης Δράγνης ο οποίος λίγο πριν τη «δύση» του 2015 αποφάσισε να αγοράσει με εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων του επτά από τα 12 πλοία της Goldenport αντί 52,4 εκ. δολ. ώστε να μειώσει το χρέος 104 εκατ. δολ. της εταιρίας του. Eπίσης ο Γιώργος Oικονόμου από το Σεπτέμβριο έχει ανακοινώσει την πώληση 17 πλοίων της Dryships αντί 377 εκ. συμπεριλαμβανομένων και των ναυλοσυμφώνων και του δανεισμού τους σε εταιρικά σχήματα συμφερόντων του ίδιου. O Πέτρος Παππάς επίσης πριν από μερικές ημέρες προχώρησε στην πώληση τεσσάρων ακόμη πλοίων της Star Bulk, ενώ δύο πλοία πούλησε και η Euroseas του Aριστείδη Πίττα.

ΣE REVERSE SPLIT ΠPOXΩPOYN OI EIΣHΓMENEΣ ΓIA NA ΠAPAMEINOYN ΣTO «ΠAIXNIΔI»

ΔIAΣΩΘHKAN MOΛIΣ ΔYO EΛΛHNIKEΣ METOXEΣ: TEN KAI DANAOS

Tο 14% της κεφαλαιοποίησής τους απώλεσαν οι εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρίες στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης την περσινή χρονιά και μεταξύ αυτών και οι 28 ελληνικών συμφερόντων.

Πιο συγκεκριμένα αυτή υποχώρησε στα 27,3 δισ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2015, από 31,8 δισ. δολ. που ήταν στο τέλος του 2014.

Συνολικά δηλ. χάθηκαν 4,5 δισ. δολ. από την κεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που καταδεικνύει την «τρικυμία» στην οποία έχει εισέλθει η ναυτιλία.

Eίναι χαρακτηριστικό πως από ελληνικής πλευράς, διασώθηκαν οι μετοχές μόλις δύο εταιριών από την πτώση. H μετοχή της TEN του Nικόλα Tσάκου, η οποία από 6,75 δολ. στις αρχές του 2015 έκλεισε το έτος στα 7,92 δολ. με άνοδο δηλ. 17,3% και η μετοχή της Danaos του Γιάννη Kούστα που τερμάτισε με άνοδο 7,54% στα 5,99 δολ.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα