Έντονη δραστηριότητα στην αγορά του LNG έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πλοιοκτήτες, ενισχύοντας τους στόλους τους και επενδύοντας σε καινοτόμα projects.
“Hot” αγορά
“Πρόκειται για μία πολύ hot αγορά” επισημαίνουν στο Capital.gr ναυλομεσιτικές πηγές. Όπως εξηγούν, η ζήτηση στην Ασία είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ και οι Αμερικάνοι έχουν αναλάβει κεντρικό ρόλο, τροφοδοτώντας με μεγάλες ποσότητες gas τις χώρες.
Την ίδια ώρα, τα ναύλα διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα και η τάση είναι γενικότερα ανοδική.
Σύμφωνα με την Cleaves Securities, την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλοία τύπου TFDE (tri-fuel diesel electric) έφτασαν τα 69.000 δολάρια την ημέρα, αυξημένα κατά 126% σε ετήσια βάση.
“Το χειμώνα τα ναύλα είχαν σκαρφαλώσει πάνω από τα 100.000 δολάρια, λόγω και της εποχικότητας” σημειώνουν ναυλομεσίτες.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Cleaves “βλέπουν” μία ισχυρή αγορά LNG το προσεχές καλοκαίρι, λόγω των διαφορών στις τιμές του καυσίμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους μεγάλους εισαγωγείς.
Αυτό διότι, λόγω της παρατεταμένης ψυχρής περιόδου το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, καθώς και του ψυχρότερου Απριλίου στην Ευρώπη από το 2003, οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς LNG δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν τα αποθέματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 31% της χωρητικότητας.
Έτσι, τα spreads στις τιμές διευρύνονται από τις αρχές Μαρτίου. Για τις εξαγωγές των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο η διαφορά εντοπίζεται στα 6,04 δολάρια ανά MMBtu (εκατομμύρια θερμικές μονάδες) και στην Ιαπωνία στα 6,8 δολάρια ανά MMBtu.
“Φυσικά αυτή η κατάσταση ευνοεί τα ναύλα, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μία ισχυρή καλοκαιρινή αγορά” προσθέτουν οι αναλυτές. Το κόστος εμπορίου LNG είναι συνδεδεμένο με τη διαφορά των τιμών ανάμεσα στις χώρες εξαγωγών και εισαγωγών.
Η τάση προς το LNG αποδεικνύεται και από τις αυξημένες παραγγελίες πλοίων μεταφοράς του καυσίμου τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Σήμερα, το βιβλίο παραγγελιών υπολογίζεται από τον οίκο ανάλυσης Poten & Partners στο 18% του εν ενεργεία στόλου (104 LNG carriers άνω των 100.000 κυβικών μέτρων). Από αυτά, τα 90 (ήτοι το 87%) είναι ήδη ναυλωμένα σε μακροχρόνια συμβόλαια.
Μεταβατική λύση
Για πολλούς εκπροσώπους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το LNG είναι η ιδανική μεταβατική λύση στην πορεία για μηδενικές εκπομπές από τα πλοία και ήδη πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές.
Ωστόσο, υπάρχουν και “φωνές” – βλέπε Παγκόσμια Τράπεζα – οι οποίες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να αποφεύγουν πολιτικές που προωθούν το LNG, λόγω του μεθανίου.
Οι μεγάλοι “παίκτες”
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η εγχώρια πλοιοκτησία ελέγχει το 16,33% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG / LPG).
Ένας από τους μεγαλύτερους “παίκτες” στην αγορά είναι η Maran Gas του Ομίλου Αγγελικούση. Όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα της, διαθέτει 37 LNG carriers και άλλα 13 υπό κατασκευή.
Η ναυτιλιακή είχε συνδεθεί με μεγάλο project εξόρυξης φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη υπό τη γαλλική Total, ύψους 20 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, φέρεται να είχε έρθει σε συμφωνία για τη διάθεση τεσσάρων νεότευκτων πλοίων για τις μεταφορικές ανάγκες του έργου.
Ωστόσο, πρόσφατα ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.
Ισχυρή παρουσία στην αγορά διαθέτει ο Όμιλος GasLog του Πήτερ Λιβανού, ο οποίος διαχειρίζεται 36 πλοία. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο όμιλος ήρθε σε συμφωνία συγχώνευσης με τον ενεργειακό βραχίονα του επενδυτικού fund BlackRock, το οποίο – όταν κλείσει επίσημα το deal – θα ελέγχει το 45% των μετοχών. Φυσικά ο όμιλος συμμετέχει και στη δημιουργία του τερματικού σταθμού FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Ένας από τους πρωτοπόρους της αγοράς είναι ο Γιώργος Προκοπίου με τη Dynagas, η οποία, με βάση την πλατφόρμα Equasis, διαχειρίζεται 15 LNG carriers.
Δικό του ήταν το LNG carrier, το οποίο άνοιξε το… δρόμο για το Βόρειο Πόλο πριν από λίγα χρόνια, μειώνοντας τις αποστάσεις και αλλάζοντας τον εμπορικό “χάρτη”.
Η Dynagas αναμένει μέσα στους επόμενους μήνες την παράδοση από το κινεζικό ναυπηγείο Hudong-Zhonghua Shipbuilding δύο πλοίων (Transgas Power και Transgas Force), τα οποία μπορούν να λειτουργούν τόσο ως μεταφορείς LNG όσο και ως μονάδες FSRUs.
Στόλο με 16 LNG carriers διαχειρίζεται η TMS Cardiff Gas, συμφερόντων της οικογένειας Οικονόμου. Αρκετά από τα πλοία είναι νεότευκτα και τα περισσότερα είναι ναυλωμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επτά σύγχρονα πλοία θα ελέγχει η Capital Gas του Ευάγγελου Μαρινάκη, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ναυπηγικού προγράμματος το 2023.
Ιδιαίτερα δραστήριοι στην αγορά LNG είναι η Minerva Gas, συμφερόντων του Ανδρέα Μαρτίνου, η Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, η Alpha Gas της Άννας Αγγελικούση και των Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη και ο Όμιλος Τσάκου.
capital.gr