Moskva: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ναυαρχίδα του ρωσικού ναυτικού της μαύρης θάλασσας που βυθίστηκε

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι το Moskva, η ναυαρχίδα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν στο λιμάνι μετά από πυρκαγιά και εκρήξεις, όπως είπε, με πυρομαχικά που είχαν αποθηκευτεί στο πλοίο.

Η Ουκρανία λέει ότι το Moskva βυθίστηκε μετά από ένα χτύπημα πυραύλων που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της από την ακτή, το οποίο άνοιξε το κύτος του ογκώδους πλοίου της Σοβιετικής εποχής. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την εκδοχή των γεγονότων. Το Reuters δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς.

Διαβάστε πιο κάτω τι γνωρίζουμε για το πολεμικό πλοίο Moskva.

ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΙ Η ΒΥΘΙΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ;

Η Ρωσία έχει ισχυρά συστήματα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία, την οποία κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014, αλλά το Moskva ήταν σε θέση να παρέχει μεγάλης εμβέλειας και κινητή προστασία αεράμυνας για ολόκληρο τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν ένα πλωτό κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Η απώλειά του υποβαθμίζει την αεράμυνα του στόλου, ιδιαίτερα σε αποστολές μεγαλύτερης εμβέλειας.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΛΗΡΩΜΑ;

Το πλοίο είχε πλήρωμα περίπου 500 ατόμων τα οποία η Ρωσία είπε ότι εγκατέλειψαν το πλοίο επιτυχώς και επιβιβάστηκαν σε άλλα πλοία προτού μεταφερθούν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία την Παρασκευή. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό να υπήρξαν θύματα, αλλά η Ρωσία δεν έχει επιβεβαίωση τίποτα ακόμη για το θέμα αυτό.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ MOSKVA ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

Είναι απίθανο, αλλά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας λέει ότι η απώλειά του πλοίου είναι πιθανό να ωθήσει τη Ρωσία να αναθεωρήσει τη ναυτική της στάση στη Μαύρη Θάλασσα. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ενώ η βύθιση θα είχε συμβολικό αντίκτυπο και ενδεχομένως θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες ναυτικές δυνατότητες της Ρωσίας, είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της σύγκρουσης. Το ρωσικό ναυτικό μέχρι στιγμής δεν έχει παίξει μεγάλο ρόλο.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει μόνο περιορισμένα τα πολεμικά της πλοία, για να πραγματοποιεί περιστασιακά πλήγματα και να ανεφοδιάζει τα στρατεύματα της στο νότο. Η Ρωσία διατηρεί τη ναυτική κυριαρχία στην άμεση περιοχή και το Moskva ήταν εξοπλισμένο για να καταστρέψει εχθρικά σκάφη στη θάλασσα, αλλά λίγα έχουν απομείνει από το ναυτικό της Ουκρανίας.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ MOSKVA;

Ναι, αλλά αυτή η αλλαγή δεν θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο Moskva, για την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πιθανότατα ήταν η αιτία ουκρανικής επίθεσης, περίπου πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας απομακρύνθηκαν περισσότερο από την ακτή, περίπου 80 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αυτά τα πλοία εξακολουθούσαν να είναι ικανά να πραγματοποιήσουν πλήγματα στην Ουκρανία από αυτή την απόσταση και ήταν λιγότερο πιθανό να στοχοποιηθούν από τους Ουκρανούς πολύ μακριά από την ακτή.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι η ικανότητα του ουκρανικού στρατού να χτυπήσει ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να αναγκάσει το ρωσικό ναυτικό να αναπτύξει πρόσθετη αεράμυνα και άλλα μέσα για προστασία.

ΤΙ ΡΟΛΟ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ MOSKVA ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;

Δεν είναι σαφές, αλλά ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας πιθανής ρωσικής αποβίβασης στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, η οποία δεν έχει συμβεί ακόμη λόγω της αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων. Η βύθισή του μπορεί να θεωρηθεί σε ορισμένες πλευρές στην Ουκρανία ότι μειώνει τις πιθανότητες μιας τέτοιας απόβασης και επιτρέπει στην Ουκρανία να αναδιατάξει ορισμένες από τις δυνάμεις της αλλού.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ MOSKVA;

Όχι. Η Ρωσία έχει δύο άλλα πλοία της ίδιας κλάσης, το Marshal Ustinov και το Varyag, τα οποία υπηρετούν στον ρωσικό στόλο στην βόρεια θάλασσα και τον στόλο του Ειρηνικού αντίστοιχα. Η Τουρκία, η οποία ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, έχει ανακοινώσει ήδη ότι τα στενά έχουν κλείσει για κάθε πολεμικό πλοίο λόγω του πολέμου.

ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΣΚΒΑ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΟΠΛΑ;

Όχι. Διέθετε πυραύλους κατά πλοίων και πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά δεν ήταν εξοπλισμένο με πυραύλους κρουζ Kalibr τελευταίας γενιάς της Ρωσίας ή υπερηχητικούς πυραύλους.

ΠΟΣΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΛΟΙΟ ΗΤΑΝ η ναυαρχίδα MOSKVA;

Οχι πολύ. Σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1970 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σχεδιάστηκε για να καταστρέψει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και βρισκόταν σε υπηρεσία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Υποβλήθηκε σε εκτεταμένη επισκευή και σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, επέστρεψε σε λειτουργική κατάσταση μόλις το 2021. Παρά την επισκευή αυτή, μέρος του υλικού του παρέμεινε ξεπερασμένο.

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ Η ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ MOSKVA;

Είναι μια πικρή απώλεια για τον ρωσικό στρατό καθώς το πλοίο, αν και γερασμένο, ήταν το σύμβολο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Κριμαία και της ρωσικής στρατιωτικής υπερηφάνειας. Αν αποδειχθεί ότι όντως χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους, θα είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που χάθηκε ενώ διενεργούσε επιχειρήσεις από το 1941, όταν γερμανικά βομβαρδιστικά χτύπησαν το θωρηκτό Marat στο λιμάνι της Kronshtadt.

Η βύθιση, είτε από ουκρανικά χτυπήματα πυραύλων είτε από ατυχία, «είναι μια σημαντική νίκη προπαγάνδας για την Ουκρανία», ανέφερε μια αξιολόγηση από το ISW. Δυτικοί διπλωμάτες και ειδικοί αναμένουν συνέπειες για τους ανώτερους αξιωματικούς του στόλου της Μαύρης Θάλασσας…

Διαβάστε ακόμα