Βρέθηκε ναυάγιο ατμόπλοιου του 19ου αιώνα στη Λίμνη Οντάριο (Video)

Τα απομεινάρια από ένα πλοίο που ναυάγησε πριν 153 χρόνια, του Bay State, ενός από τα πρώτα ελικοφόρα ατμόπλοια που εκτελούσε δρομολόγια στις Μεγάλες Λίμνες, ανακάλυψαν εξερευνητές.

Σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής, το πλοίο, που μετέφερε ένα φορτίο γενικών εμπορευμάτων με προορισμό το Κλίβελαντ και το Τολέδο, στο Οχάιο, έσπασε και βυθίστηκε σε μια θύελλα στις 4 του Νοέμβρη του 1862, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων όσων βρίσκονταν στο πλοίο – τουλάχιστον 21 άνθρωποι,

Οι εξερευνητές του ναυαγίου
Οι εξερευνητές του ναυαγίου

Οι “κυνηγοί ναυαγίων” Jim Kennard και Roger Pawlowski βρήκαν το πλοίο τον Αύγουστο σε βάθος εκατοντάδων μέτρων κάτω από το νερό στ’ ανοιχτά του Fair Haven, στην πολιτεία της Νέα Υόρκης. Ανακάλυψαν το πλοίο ενώ έψαχναν για ναυάγια έγραψε ο Kennard σε ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του, το Shipwreck World.

Το ναυάγιο ήταν πάρα πολύ βαθιά για να στείλουν δύτες, έτσι χρησιμοποίησαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) για να εξερευνήσουν την περιοχή, το οποίο όμως κόλλησε στα συντρίμμια και η ομάδα αναγκάστηκε να στείλει ένα δύτη βαθέων υδάτων για να το ανακτήσουν.

Μέσω του ROV ανακάλυψαν εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο, που είχε κατασκευαστεί το 1852. Σύμφωνα πάντα με τον Kennard έλειπε όλη η πάνω πλευρά του πλοίου και είχαν απομείνει μόνο κάτι απομεινάρια κάγκελων κυρίως στην πλώρη και στην πρύμνη.

Το ναυάγιο του ατμοπλοίου σε εικόνα ζωγραφικής
Το ναυάγιο του ατμοπλοίου σε εικόνα ζωγραφικής

Η ανακάλυψη φαίνεται να καταδεικνύει ότι ο καπετάνιος του πλοίου προσπάθησε να γυρίσει πίσω στο Oswego μετά από ισχυρούς ανέμους, που τον εμπόδιζαν να προχωρήσει. Αυτό ήταν η αρχή του τέλους, καθώς το Bay State είχε αρχίσει να αποκολλιέται αφήνοντας κομμάτια του στο βυθό της λίμνης, και μετά από ένα τέταρτο του μιλίου βυθίστηκε, γράφει ο Kennard.

Αργότερα, κομμάτια του πλοίου και μερικά από το φορτίο του ξεβράστηκαν κοντά στο Oswego, όπου και έσπευσαν να τα μαζέψουν κάτοικοι της περιοχής.

Αν και το ναυάγιο αυτό αποτελεί σίγουρα ένα από τα πρώτα παραδείγματα ελικοφόρου ατμόπλοιου στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, τα ιστορικά πρωτεία ανήκουν σ’ ένα πλοίο με το όνομα Vandalia που διέσχισε τις Μεγάλες Λίμνες το 1841.

Διαβάστε ακόμα