ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναυάγιο του 19ου αιώνα εντοπίστηκε στο Σαν Φραντσίσκο [vid]

city_of_chester_nauagio_tou_19aiwna_

Το ναυάγιο του ατμόπλοιου City of Chester βρέθηκε κοντά στο Golden Gate Bridge, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Το επιβατηγό πλοίο που βυθίστηκε το 1888 μετά από μια σύγκρουση, βρέθηκε περίπου 66 μέτρα κάτω από το νερό από τους ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA) με την χρήση σόναρ.

Ο διευθυντής του τομέα Ναυτικής Κληρονομιάς του NOAA, James Delgado, σχολίασε πως “το πλοίο είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο”.

Οι ερευνητές του NOAA τράβηξαν για πρώτη φορά υποβρύχιες εικόνες από το ατμόπλοιο τον Μάιο του 2013. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να αναλύσουν τα δεδομένα και να ανακατασκευάσουν την εικόνα του πλοίου. Το σκάφος βρίσκεται στην άκρη μιας αμμουδιάς σε όρθια θέση. Οι εικόνες σόναρ βοήθησαν τους ερευνητές να προσδιορίσουν το κύτος του πλοίου. Το πλοίο φτάνει σε ύψος τα 5,5 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι εικόνες έδειξαν επίσης μια μεγάλη ρωγμή στην αριστερή πλευρά του ατμόπλοιου.

Το City of Chester βυθίστηκε τον Αύγουστο του 1888, όταν καθώς βρισκόταν καθ ‘ οδόν προς την πόλη του Eureka συγκρούστηκε με το ατμόπλοιο Oceanic. Το City of Chester -που παρασύρθηκε από ρεύμα παρ’ όλο που είχε δει το μεγαλύτερο πλοίο να συγκλίνει στην πορεία του- κόπηκε στη μέση “σαν τυρί”, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής. Το ατύχημα οδήγησε σε δεκαέξι θύματα. Το δυστύχημα έδωσε αρχικά τροφή στο διάχυτο κλίμα ρατσισμού που επικρατούσε εκείνη την περίοδο εναντίον των Κινέζων, χρεώνοντας τους θανάτους στο πλήρωμα του Oceanic, που το αποτελούσαν κυρίως Κινέζοι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτοί είχαν διασώσει 106 επιβάτες από το City of Chester.

“Οι φυλλάδες αρχικά αντέδρασαν, μιλώντας για τραγωδία και τις κατηγορώντας το κινέζικο πλήρωμα ότι στάθηκε πιο πέρα και αφήστε τους ανθρώπους να πνιγούν”, δήλωσε ο Delgado, προσθέτοντας ότι αυτό άλλαξε σιγά-σιγά στη συνέχεια, όταν άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια τ’ ότι κάποιοι πήδηξαν στο νερό για να σώσουν ένα παιδί από πνιγμό.

Σύμφωνα με τον James Delgado, το City of Chester δεν πρόκειται να ανελκυθεί. Ο NOAA εργάζεται πάνω στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας που θα διηγείται την ιστορία του βυθισμένου ατμόπλοιου, καθώς και στον σχεδιασμό μιας έκθεσης ιστορικών φωτογραφιών και εικόνων σόναρ από το City of Chester.

city__of_chester_nauagio_tou_19aiwna_

city_of_chester_nauagio_tou_19aiwna__