Ο Γ. Γ. του IMO κάνει έκκληση για δίκαιη διανομή εμβολίων στους ναυτικούς

Σε μια νέα δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim επανέλαβε το αίτημά του προς όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ να υποστηρίξουν μια δίκαιη διανομή εμβολίων για τον COVID-19, για να διασφαλιστεί ότι οι ναυτικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Η υγεία και η ασφάλεια των ναυτικών πρέπει να παραμείνει η κύρια προτεραιότητα και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν η βιομηχανία και τα κράτη μέλη συνεχίσουν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως τεστ, κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας, πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και εγκαταστάσεις υγιεινής, είπε ο κ. Lim σε δήλωση του στις 7 Μαΐου.

Είπε ότι, κανένας ναυτικός δεν πρέπει να μείνει πίσω ή να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την καριέρα του στη θάλασσα λόγω περιορισμένων πόρων της χώρας τους.

Σημείωσε επίσης ότι ορισμένες χώρες η οποίες εφοδιάζουν με πολλούς ναυτικούς την παγκόσμια ναυτιλία εξαρτώνται από την πρωτοβουλία COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για πρόσβαση στα εμβόλια (βλ. Παρακάτω βίντεο) και επανέλαβε το αίτημά του να χαρακτηριστούν οι ναυτικοί ως «key workers». Μέχρι σήμερα, μόνο 58 από τα 174 μέλη του IMO έχουν ενημερώσει ότι έχουν χαρακτηρίσει τους ναυτικούς ως «key workers»! Δείτε την εικόνα που ακολουθεί:

Ο ορισμός των ναυτικών ως «key workers» θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στον εμβολιασμό, δεδομένου ότι τα περισσότερα κράτη δίνουν προτεραιότητα στους βασικούς εργαζομένους στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού COVID-19, δήλωσε ο κ. Lim.

Η ζωή και η εργασία των ναυτικών έχουν επηρεαστεί δραματικά από την πανδημία του COVID-19. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, ο εκτιμώμενος αριθμός των ναυτικών παγκοσμίως που περιμένουν είτε να ξεμπαρκαρουν είτε να μπαρκάρουν ανήλθαν σε 400.000!

Τον Μάιο του 2021, χάρη στις προσπάθειες των κρατών μελών, της ναυτιλιακής βιομηχανίας, των κοινωνικών εταίρων και αδελφών μελών του ΟΗΕ, ο αριθμός των ναυτικών που είτε περιμένει να φύγει είτε περιμένει να πάει στο πλοίο να εργαστεί εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 200.000. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός και η ανθρωπιστική κρίση στη θάλασσα δεν έχει τελειώσει καθόλου, σημείωσε ο κ. Lim.

Διαβάστε ακόμα