Σε μια επιστολή προς όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ και τους ναυτιλιακούς οργανισμούς, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση του αριθμού και της σοβαρότητας των επιθέσεων στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας και τόνισε την ανάγκη να εφαρμόσουν μέτρα στη Δυτική Αφρική.
Ο Κόλπος της Γουινέας αντιμετώπισε έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, μια τάση που συνεχίστηκε και το 2021. Η σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίστηκε από την επίθεση στο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων MOZART στις 23 Ιανουαρίου 2021, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και την απαγωγή 15 ναυτικών για λύτρα.Τα 15 μέλη του πληρώματος έχουν πλέον απελευθερωθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Σαββατοκύριακο.
Στην εγκύκλιο επιστολή αριθ. 4382, που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, ο Kitack Lim επέμεινε στην ανάγκη όλων των ενδιαφερομένων να συνεργαστούν για την αποκατάσταση της ασφάλειας και τη μείωση των απειλών για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων που πλέουν στην περιοχή.
Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΙΜΟ έχει αναλάβει δράση για την ενίσχυση του συντονισμού των πρωτοβουλιών μεταξύ των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης συναντήσεων με εκπροσώπους της βιομηχανίας του Οργανισμού Ναυτιλίας και Ασφάλειας της Νιγηρίας (NIMASA) και του Διαπεριφερειακού Κέντρου Συντονισμού για την Εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής για την ασφάλεια στη θάλασσα και την ασφάλεια στην Κεντρική και Δυτική Αφρική (ICC).
Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε επίσης ότι τα πλοία πρέπει να εφαρμόσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης (BMP) που υποστηρίζονται από τον ΙΜΟ για τη Δυτική Αφρική για την αποφυγή, αποτροπή, καθυστέρηση και αναφορά επιθέσεων.
Ο ΙΜΟ σκοπεύει να συγκαλέσει ομάδα για την “ασφάλεια στη θάλασσα”, η οποία θα επικεντρώνεται στον Κόλπο της Γουινέας στην επόμενη σύνοδο της επιτροπής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2021. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς να συζητήσουν περαιτέρω τη συνεργασία και πιθανή δράση για την αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων.
Προς το παρόν ο Οργανισμός συνεργάζεται με το Διαπεριφερειακό Κέντρο Συντονισμού (ICC) για να βοηθήσει στην εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς Yaoundé (YCC), ενός περιφερειακού κώδικα που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στην αντιμετώπιση της πειρατείας, της ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων, της παράνομης αλιείας και άλλων παράνομων θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Η τελευταία ετήσια έκθεση πειρατείας του IMB κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό απαγωγών πληρώματος στον Κόλπο της Γουινέας το 2020, με 130 μέλη πληρώματος να απαγάγονται σε 22 ξεχωριστά περιστατικά. Συνολικά το 96,3% των απαγωγών έγιναν στην περιοχή αυτή.