Ο Πειραιάς μεταξύ των λιμανιών με την υψηλότερη συμφόρηση πλοίων στον κόσμο

Στα γνωστά ονόματα λιμανιών με υψηλή συμφόρηση πλοίων όπως η Σαγκάη, το Νίνγκμπο, το Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς, μπορούν πλέον να προστεθούν το λιμάνι του Πειραιά και του Πορτ Κλανγκ στη Μαλαισία.

Η παγκόσμια κρίση συμφόρησης των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων που έχει ταλαιπωρήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού όλο το 2021 μετατοπίζεται σε νέα σημεία, ενώ ορισμένα παλαιότερα προβληματικά επανέρχονται σε τροχιά.

Αποκλειστικά δεδομένα από τη δανική εταιρεία συμβούλων τακτικών γραμμών eeSea σήμερα δείχνουν τα λιμάνια με την χειρότερη κατάσταση, καθώς και αυτά τα οποία βελτιώθηκαν, όπως η Σαβάνα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Μαζί με τις τα γνωστά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται από την ανατολική Κίνα και τη νότια Καλιφόρνια, ο χάρτης συμφόρησης που ακολουθεί δείχνει αυξανόμενα προβλήματα που εντείνονται στη Μεσόγειο και κατά μήκος της αφρικανικής ακτογραμμής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία, το Port Klang της Μαλαισίας αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με 32 πλοία να περιμένουν να ελλιμενιστούν, ενώ στη νότια Ευρώπη τα λιμάνια της Αλγερίας και του Πειραιά ξεχωρίζουν ως αυτά που αυξάνεται η συμφόρηση πλοίων.

Μια αναφορά από την πλατφόρμα project44 τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η μεγαλύτερη αύξηση στα κενά δρομολόγια το 2021 σημειώθηκε από το Port Klang. Το λιμάνι της Μαλαισίας κατέγραψε άνοδο 980% στα κενά δρομολόγια τους πρώτους 10 μήνες του έτους.

Στην χώρα μας, εν τω μεταξύ, η 48ωρη απεργία στον Πειραιά νωρίτερα αυτόν τον μήνα κλόνισε τα ήδη προβλήματα αναμονής που υπήρχαν. Η πρόσφατη απεργία στο Algericas αύξησε επίσης τη συμφόρηση έξω από το λιμάνι της νότιας Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Splash, χθες υπήρχαν 101 πλοία αγκυροβολημένα ή απλώς σταματημένα, που περίμεναν να ελλιμενιστούν στις δύο κορυφαίες πύλες της Αμερικής, στο Λος Άντζελες και στο Λονγκ Μπιτς, απλωμένα σε μια απόσταση 1.000 μιλίων κατά μήκους της βορειοαμερικανικής ακτογραμμής, και τα οποία εκτείνονται μέχρι και το Μεξικό.

Στον χάρτη της eeSea που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον παναμερικανικό χώρος με τα πλοία που περιμένουν.

Διαβάστε ακόμα