Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου καθώς η χώρα εστιάζει σε τομείς όπου πιστεύει ότι μπορεί να είναι ηγέτης στην παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα.
Μιλώντας διαδικτυακά με τον Λόρδο Karan Bilimoria, Επικεφαλή της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), σε μια συνομιλία που μεταδόθηκε στις 23 Νοεμβρίου, ο Μητσοτάκης, είπε: «Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα συμβεί αυτό, αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε ηγέτες που δεν υστερούν».
Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο ναυτιλιακό έθνος στον κόσμο και συγκαταλέγεται μεταξύ των ναυτιλιακών χωρών που υποστηρίζουν μια πρόταση της ICS για ένα ταμείο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων R&D, το Imo Maritime Research Fund. Ωστόσο, η απόφαση να προχωρήσει το ταμείο έχει καθυστερήσει και πάλι στη συνεδρίαση του IMO MEPC αυτή την εβδομάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον χειρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρόσφατη περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη, λέγοντας ότι «ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Φυσικά, θα θέλαμε ορισμένες χώρες να είναι πιο φιλόδοξες, αλλά καταλαβαίνω πλήρως την πολυπλοκότητα της διαπραγμάτευσης με τόσα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε.
Ο Μητσοτάκης είπε ότι ενώ το επίκεντρο στο COP26 ήταν ο άνθρακας, η Ελλάδα πήρε την απόφαση να απομακρυνθεί από τη μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας πριν από δύο χρόνια και είπε ότι θα κλείσει τις παλιές λιγνιτικές μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2023 και όλες τις μονάδες μέχρι το 2028 , και «στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης και φυσικά θα προχωρήσει επιθετικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ο Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα είναι ευλογημένη με τόσο αέρα και ήλιο με «πολλά περιθώρια για πρόοδο όσον αφορά τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Ο Πρωθυπουργός θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο όσον αφορά την απαλλαγή από τον άνθρακα των μικρών νησιών της χώρας. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μερικά πιλοτικά έργα σε δύο νησιά «για να αποδείξει πραγματικά ότι αυτό είναι δυνατό με σχετικά χαμηλό ύψος επένδυσης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι «αδίστακτη όσον αφορά τη διασφάλιση της προστασίας των πρωταρχικών τουριστικών προορισμών μας και τη διασφάλιση ότι θα οδηγήσουμε όλες τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό προς τον βιώσιμο τουρισμό».
Υιοθετήθηκε μια επιθετική στρατηγική για τα πλαστικά για να βοηθήσει στον καθαρισμό της θάλασσας γύρω από τα νησιά και η Αθήνα κατευθύνει το 25% των 32 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις που έχει στη διάθεσή της η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, για πράσινες πρωτοβουλίες.