Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι οι χθεσινές κοινές επιδρομές κατά των ανταρτών των Χούτι ήταν επιτυχημένες, δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση την Τρίτη. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν οκτώ θέσεις της αεράμυνας και πυραυλικών εγκαταστάσεων των Χούτι σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, στην προσπάθεια που γίνεται να μειωθεί η ικανότητα των ανταρτών να επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι εκτιμήσεις της μάχης συνεχίζονται, αλλά το Υπουργείο Άμυνας και οι διεθνείς εταίροι του «εκτιμούν ότι τα τελευταία πλήγματα ήταν επιτυχή στην περαιτέρω υποβάθμιση των δυνατοτήτων των Χούτι». Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία υποστήριξαν τις επιδρομές, ανέφερε το Πεντάγωνο.
«Αυτά τα χτυπήματα ακριβείας έχουν σκοπό να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις ικανότητες που χρησιμοποιούν οι Χούτι για να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο… συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν δύο εμπορικά πλοία ιδιοκτησίας των ΗΠΑ», δήλωσαν οι έξι χώρες-εταίροι με κοινή δήλωση τους.
Με μια σύντομη απάντηση, ο εκπρόσωπος των Χούτι Γιαχία Σαρί είπε ότι «αυτές οι επιθέσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες και ατιμώρητες».
Εξωτερική βοήθεια
Ένας αξιωματούχος είπε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων κατά των πλοίων από τους Χούτι, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ότι είναι «άνευ προηγουμένου». Οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μια παραβολική διαδρομή πτήσης και όχι την οριζόντια πτήση που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι κρουζ. Μόνο λίγα έθνη έχουν προσαρμόσει συστήματα καθοδήγησης βαλλιστικών πυραύλων για επιθέσεις εναντίων των πλοίων.
Η τεχνολογία πίσω από τις επιθέσεις των Χούτι πιστεύεται ευρέως ότι είναι ιρανικής προέλευσης. Πολλές αποστολές ιρανικών όπλων στην Υεμένη έχουν αναχαιτιστεί όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών εξαρτημάτων πυραύλων.
Το Reuters αναφέρει ότι το Ιράν πιθανότατα έχει στείλει ειδικούς στην Υεμένη, οι οποίοι βοηθούν στην επιλογή στόχων και τη διεύθυνση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πει δημόσια ότι το Ιράν εμπλέκεται στις επιχειρήσεις των Χούτι.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες των Χούτι δεν θα εξουδετερωθούν εν μία νυκτί.