ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι μη καταβληθέντες μισθοί στους ναυτικούς στην κορυφή των καταγγελιών για το 2019

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Nautilus ο μεγαλύτερος αριθμός παραπόνων που έλαβαν τα μέλη μέσω της γραμμής βοήθειας για το 2019 ήταν το θέμα των μη καταβληθέντων μισθών, ένα ζήτημα που πλήττει σοβαρά τους ναυτικούς στα πλοία.

Ο Nautilus παρέχει μια γραμμή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για όσους έχουν ανάγκη, δίνοντας την ευκαιρία στους ναυτικούς να συζητήσουν προβλήματα και τις δυσκολίες.

Αναφέρεται ότι εκτός από τους μη καταβληθέντες μισθούς, άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί ήταν οι άδικες απολύσεις και ο εκφοβισμός στο πλοίο.

Οι κρατήσεις πλοίων λόγω μη καταβληθέντων μισθών είναι ένα κοινό φαινόμενο στις μέρες μας, όπως για παράδειγμα η κράτηση ενός πλοίου τον Σεπτέμβρη από την AMSA, μετά την καταγγελία του πληρώματος για μη καταβληθέντες μισθούς πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Όσον αφορά τους μη καταβληθέντες μισθούς, υπάρχει άμεση αντίδραση από τους επιθεωρητές του Nautilus ITF και ειδοποιούνται άμεσα σε περιπτώσεις που σχετίζονται με κρατήσεις πλοίων με ξένη σημαία ή με κακές συνθήκες διαβίωσης σε πλοία που επισκέπτονται λιμένες της Βρετανίας.

Η ISWAN ξεκίνησε την πρώτη ετήσια επισκόπηση για το 2018-2019, υπογραμμίζοντας ότι οι μη καταβληθέντες μισθοί μειώθηκαν στο 9,07% των περιπτώσεων από 12,40% του προηγούμενου έτους.

Ο διευθυντής νομικών υπηρεσιών του Nautilus Charles Boyle δήλωσε ότι:

«Σε κάθε περίπτωση, ο Nautilus έχει μέλη που εργάζονται σε ολόκληρη την υφήλιο σε πολλές δικαιοδοσίες και ζώνες ώρας και είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουν ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με την γραμμή βοήθειας για άμεσες συμβουλές και βοήθεια. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο της αυξανόμενης ρύθμισης, η οποία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε θέματα ποινικοποίησης για φερόμενη μη συμμόρφωση».