Με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργού ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, έρχονται αρκετές αλλαγές στη ναυτιλία, μερικές από τις οποίες είναι σημαντικότατες και θα έλεγα ότι ήταν και πάγιο αίτημα του κλάδου μας.
Το νέο προεδρικό διάταγμα 141/ 2014 με τίτλο «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση προεδρικού διατάγματος 243/1998» έρχεται να αντικαταστήσει το 16 ετών προηγούμενο διάταγμα 243/1998.
Η σημαντικότερη από αυτές τις αλλαγές είναι ότι πλέον θα αναγνωρίζεται η θαλάσσια υπηρεσία από πλοία με ξένη σημαία, μη συμβεβλημένα με το Ν.Α.Τ. και θα προσμετράται κανονικά για την απόκτηση των διπλωματών. Βασική προϋπόθεση είναι τα πλοία να είναι ελληνικής πλοιοκτησίας ή να είναι υπό την διαχείριση ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας.
Καθιερώνονται και νέες ειδικότητες:
α) Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού
β) Ηλεκτροτεχνιτών
γ) Ειδικευμένου ναυτικού καταστρώματος
δ) Ειδικευμένου ναυτικού μηχανής (ενσωματώνονται στα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας κατώτερου προσωπικού καταστρώματος – μηχανής αντιστοίχως).
Ακόμα, κάτι το οποίο συζητείται μεταξύ των ναυτικών και σίγουρα έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο”, είναι η θεώρηση ανά πενταετία των πιστοποιητικών των Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων (Σ.Σ.Π.Μ.). Ομολογουμένως, είναι λίγο τραβηγμένο θα έλεγα, λόγω του ότι οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν δεν είναι και πολύ γρήγορες ώστε να χρειάζεται ανά πενταετία εμπλουτισμός των γνώσεων. Είναι άλλο ένα αγκάθι που θα πρέπει να υποστούν οι ναυτικοί στο ξέμπαρκο τους.
Η αλλαγή στα πιστοποιητικά δεν σταματάει μόνο στα σωστικά και πυροσβεστικά μέσα αλλά προχωράει και σε έκδοση νέου τύπου πιστοποιητικών ασφάλειας δεξαμενοπλοίων και επιβατηγών πλοίων. Κάτι το οποίο σημαίνει νέα ανανέωση πιστοποιητικών… Να θυμηθούμε ότι ήδη θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να έχουν παρακολουθήσει το συμπληρωματικό σεμινάριο όσο αναφορά το πιστοποιητικό ασφαλείας (security).
Τέλος, οι πλοίαρχοι και μηχανικοί Γ΄ τάξης Ε.Ν. (μη προαγωγικοί), εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε πλοιάρχους και μηχανικούς Β΄ τάξης Ε.Ν. ενώ οι πλοίαρχοι και μηχανικοί Β΄ τάξης Ε.Ν. που προσέρχονται από ναυτικά λύκεια, εντός εξαετίας, μπορούν να προαχθούν σε πλοιάρχους και μηχανικούς Α΄ τάξης Ε.Ν.
Κατά την γνώμη μου, η νέα νομοθετική ρύθμιση περιέχει και θετικά πράγματα για τον ναυτικό. Περιέχει βέβαια και αρνητικά, όπως η υποχρεωτική ανανέωση των πιστοποιητικών των σωστικών και πυροσβεστικών, κάτι το οποίο πιστεύω ότι περισσότερο κουράζει παρά βοηθάει. Από την άλλη, πιστεύω ότι είναι στα πλαίσια των διεθνών συμβάσεων και απλά η Ελλάδα συμμορφώνεται με αυτά.
Πέρα αυτών των οποίων περιέχονται στη νομοθετική ρύθμιση, υπάρχουν αρκετά και σημαντικά τα οποία…. Δεν αναφέρονται πουθενά. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν λύσεις-νόμοι-αποφάσεις για το τι θα γίνει με την ανεργία που καλπάζει, τους απλήρωτους ναυτικούς από συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες, τη ναυτική εκπαίδευση που είναι ένα σημαντικότατο θέμα για το μέλλον της ναυτιλίας, την υψηλότατη φορολογία των ναυτικών, την διάλυση του Ν.Α.Τ. για το οποίο πληρώνουμε αρκετά υψηλές κρατήσεις.
Ελπίζουμε να υπάρξουν λύσεις και αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν άμεσα τους ναυτικούς, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στην ελληνική κοινωνία.
g.k.