Όταν τα social media επηρεάζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης

Η πίεση των μέσων ενημέρωσης, και κυρίως η ανάρτηση ανεπιβεβαίωτων ιστοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει αποκτήσει βαρύνουσα σημασία στα μεγάλα γεγονότα που έχουν σχέση με τη ναυτική έρευνα και διάσωση (search and rescue-SAR).

Ο Bruce Reid, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλάασιιας Διάσωσης (International Maritime Rescue Federation-IMRF) είπε στους συμμετέχοντες της 3ης Περιφερειακής Συνάντησης Ανάπτυξης Ασίας-Ειρηνικού ότι θα έπρεπε να προετοιμαστούν για την επιδρομή των μέσων ενημέρωσης που ακολουθεί διασωστικά περιστατικά και ασκήσεις.

“Ποτέ πριν δεν ήταν ο τομέας της ναυτιλιακής διάσωσης τόσο εκτεθειμένος ή ορατός, όπως είναι σήμερα. Δευτερόλεπτα αφού συμβούν τα περιστατικά κείμενα αποστέλλονται, φωτογραφίες ανεβαίνουν και γνώμες δημοσιεύονται”, είπε ο Reid, απευθυνόμενος σε περισσότερους από 250 συνέδρους της ολομέλειας της Περιφερειακής Συνάντησης, που συνδυάστηκε με το 8ο Διεθνές Συνέδριο Αναζήτησης και Διάσωσης της Κίνας.

“Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ότι τα social media γίνονται η πρώτη πηγή ειδήσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, διότι υπάρχει το ρίσκο αυτό που έχει αναρτηθεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί˙ παρέχει μόνο ένα στιγμιότυπο από ένα μικρό μέρος αυτού που αποτελούν οι πολύπλοκες επιχειρήσεις˙ και, το σημαντικότερο, δημιουργούν ροές πληροφοριών που μπορούν να εμποδίσουν τη διασωστική επιχείρηση. Οι πολιτικές πιέσεις που τροφοδοτούνται από εκστρατείες παραπληροφόρησης των κοινωνικών μέσων δικτύωσης μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την διασωστική προσπάθεια”.

Τα γεγονότα γύρω από το τραγικό ναυάγιο του κορεάτικου φέρι-μποτ MV Sewol χρησιμοποιήθηκαν από το Reid ως ένα παράδειγμα υποστήριξης αυτής της άποψης. Η πίεση της κοινής γνώμης και η διερεύνηση από το πρώτο λεπτό του ατυχήματος ήταν πρωτοφανής και θα πρέπει, είπε, να επανεξεταστεί από κάθε αρχή υπεύθυνη για τον συντονισμό συμβάντων τέτοιας κλίμακας για να εξασφαλιστεί ότι έχουν έτοιμες τις δομές και τα σχέδια για να διαχειριστούν αυτήν την έκθεση.

“Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον έλεγχο και τη διαφάνεια, αλλά στη μέση ενός σοβαρού περιστατικού το τελευταίο πράγμα που οι διασωστικές αρχές χρειάζονται είναι οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λογίζονται σαν πραγματικά γεγονότα˙ “Ειδικοί” παρέχουν γνωμοδοτήσεις “από άλλον κόσμο”, και πολιτικοί πιέζουν τις αρχές τους, καθώς η αναζήτηση και η διάσωση είναι ακόμη σε εξέλιξη”, είπε ο Reid.

Ο προγραμματισμός και η προετοιμασία παραμένουν το κλειδί για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων μαζικής διάσωσης και άλλων πολύπλοκων περιστατικών. Αυτό περιλαμβάνει τον προγραμματισμό του πώς να ασχοληθείς με τις πιέσεις που πηγάζουν από τα νέα μέσα ενημέρωσης.

Μέρος του συνεδρίου αφιερώθηκε στη συνάντηση και συζήτηση εκπροσώπων των διασωστικών οργανώσεων της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού για μέρη όπου η IMRF θα μπορούσε να παράσχει στήριξη σε περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, η IMRF θα προσπαθήσει να συντονίσει δύο εργαστήρια μαζικής διάσωσης, καθώς και μια σειρά από μαθήματα πρακτικού συντονισμού.

“Είναι σημαντικό τώρα να αξιοποιήσουμε την στήριξη στην περιοχή, να αυξήσουμε τον αριθμό των χωρών και των οργανισμών που συνεργαζόμαστε και να χρησιμοποιήσουμε την ουδετερότητα μας για να οικοδομήσουμε τη διεθνή και διεπιχειρησιακή συνεργασία για να βελτιώσουμε τη διασωστική ανταπόκριση και να μειώσουμε τις απώλειες ζωής στα νερά της περιοχής”, κατέληξε ο Reid.

Διαβάστε ακόμα