Όταν το Modern Express έπαιρνε κλίση και ανάγκαζε το πλήρωμα να το εγκαταλείψει (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Το σημαίας Παναμά πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων εγκαταλείφτηκε από το πλήρωμα μετά από την μεγάλη κλίση που πήρε λόγω θυελλωδών ανέμων στο Βισκαϊκό Κόλπο.

Το Ισπανικό κέντρο έρευνας και διάσωσης Salvamento Maritimo ανταποκρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης (26 Ιανουαρίου) σε μια κλήση κινδύνου από το roll-on/roll-off πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων Modern Express, το οποίο βρισκόταν 148 μίλια ανοιχτά του Cape Ortegal.

Και τα 22 μέλη του πληρώματος του πλοίου απομακρύνθηκαν από δύο ισπανικά ελικόπτερα. Δεκαέξι μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο της Λα Κορούνια στη βορειοδυτική Ισπανία. Άλλα 6 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στο Celeiro στην Πορτογαλία. Όλα σε καλή κατάσταση.

Το πλοίο είχε πάρει κλίση περίπου 40 μοιρών, με τους θυελλώδεις ανέμους στο σημείο να φτάνουν τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με το Salvamento Maritimo.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης οργανώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC) στο Falmouth του Ηνωμένου Βασίλειου, με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού (Μαδρίτη).

Το χωρητικότητας 10.454 τόνων dwt Modern Express κατασκευής το 2001 με μήκος 164 μέτρα. Το πλοίο έπλεε από τη Δημοκρατία της Γκαμπόν προς την Χάβρη της Γαλλίας.

Βίντεο του πλοίου RoRo με την τρομακτική κλίση που έχει πάρει

Δύο Ισπανικά ρυμουλκά ναυλώθηκαν από την εταιρεία διάσωσης η οποία έχει προσληφθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρία. Τα δύο αυτά προστέθηκαν στο ήδη ένα Γαλλικό ρυμουλκό που βρισκόταν στην περιοχή και μία Γαλλική φρεγάτα που είχε σπεύσει επίσης στο σημείο. Η μεγάλη κλίση του πλοίου και η κακοκαιρία που επικρατούσαν στην περιοχή δεν επέτρεπαν την επιβίβαση ανθρώπων.

Η ρυμούλκηση προς το Μπιλμπάο στην Ισπανία

Το Modern Express σταμάτησε να αποτελεί κίνδυνο να προσκρούσει στις ακτές της Γαλλίας όταν μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφεραν τελικά να ρυμουλκήσουν το πλοίο. Το ρυμουλκό Centaurus ρυμούλκησε το πλοίο μακριά από τις ακτές με προορισμό το Μπιλμπάο, μετά την συμφωνία των Ισπανικών αρχών να το δεχτούν.

Το πλοίο τελικά έφτασε στο λιμάνι του Μπιλμπάο μετά από μια εβδομάδα ενώ οι προσπάθειες μετά την πρόσδεση του ήταν να το επαναφέρουν σε ισορροπία.

Η άφιξη στο Μπιλμπάο του ρυμουλκούμενου πλοίου Modern Express

Το παράνομο φορτίο

Πέρα των όσων συνέβησαν, φήμες υπήρξαν και για το φορτίου ξυλείας που μετέφερε. Το πλοίο φέρεται να μετέφερε ξυλεία από την Γκαμπόν προς Χάβρη, χωρίς όμως να αναφερόταν αυτό του είδους φορτίο στο δηλωτικό φορτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαγορεύεται από το κράτος της δυτικής Αφρικής η εξαγωγή κορμών ξυλείας. Τίποτα όμως δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί

Φωτογραφίες Άρθρου

Διαβάστε ακόμα