Το πλάνο ταξιδιού είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του αξιωματικού γέφυρας που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια του πλοίου.
Οι περισσότεροι αξιωματικοί το εκλαμβάνουν σαν μια δουλειά ρουτίνας. Κάποιοι άλλοι το θεωρούν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν όλη αυτή την ”χαρτούρα” άχρηστη.
Το πλάνο ταξιδιού, εκτός από το αυτονόητο – δηλαδή την χάραξη πορείας επάνω στους χάρτες – μας παρέχει (ή θα πρέπει να μας παρέχει) όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστούμε στο ταξίδι μας. Πληροφορίες όπως:
-Η απόσταση του ταξιδιού μας σε ναυτικά μίλια
-Ο προσεγγίζον χρόνος που θα χρειαστούμε να φτάσουμε στον προορισμό μας
-Τα καύσιμα που θα χρειαστούμε
-Επικίνδυνες περιοχές τις οποίες θα περάσουμε και την φύση κινδύνου αυτών
-Παλίρροιες και ακριβείς ώρα αυτών
-Ο καιρός που προβλέπεται να συναντήσουμε
-Εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση ανάγκης
-Αγκυροβόλια
-Έλεγχος του βάθους της θάλασσας σε σχέση με το βύθισμα μας
-Ρεπόρτα τα οποία θα πρέπει να δώσουμε σε περιοχές όπου είναι απαραίτητο
-Κανάλια στο VHF στα οποία θα συνομιλήσουμε στο λιμάνι προορισμού (πιλότος, λιμεναρχείο)
-Περιοχές με βάθος της θάλασσας το οποίο είναι μικρό
-Βιβλία και χάρτες των περιοχών που θα περάσουμε
Όπως καταλαβαίνουμε το πλάνο ταξιδιού είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν το ετοιμάζουμε. Θα πρέπει να προσέχουμε τις αποστάσεις τις οποίες περνάμε από ακτές, αβαθή ή οτιδήποτε άλλο ναυτιλιακό κίνδυνο. Οι πορείες αλλά και οι επισημάνσεις επάνω στο χάρτη, θα πρέπει να είναι καθαρές και ευδιάκριτες.
Τα βιβλία που υπάρχουν στην γέφυρα αλλά και η πολιτική της εταιρείας σας θα σας βοηθήσουν πολύ και θα πρέπει να διαβάσετε πριν ξεκινήσετε το πλάνο σας.
Τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο πλάνο ταξιδιού τον έχει ο καπετάνιος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν θα πρέπει να προσέξουμε.
Αφιερώστε 25 λεπτά και δείτε ένα πολύ χρήσιμο βίντεο: