Δ. Φαφαλιός: «Οι ναυτικοί δεν πρέπει να ξεχαστούν σε αυτές τις αναπάντεχες στιγμές»

Η Πρωτομαγιά σηματοδότησε τη Διεθνή Ημέρα των Εργατών και αυτές τις εποχές ανέδειξε τον ζωτικής σημασίας ρόλο των ναυτικών , 600 εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι στα πλοία τους αφού δεν μπορούν να πάνε οι αντικαταστάτες τους λόγω του lock down που έχουν επιβάλει πολλά κράτη λόγω της υγειονομικής πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Ιntercargo, Δημήτρης Φαφαλιός επεσήμανε:

«Οι ναυτικοί δεν πρέπει να ξεχαστούν σε αυτές τις αναπάντεχες στιγμές. Το ζήτημα των αλλαγών πληρωμάτων πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της βιομηχανίας.

Το επάγγελμα του ναυτικού είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια αλυσίδα μεταφορών και όλα τα ναυτιλιακά κράτη, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα πρέπει να επιτρέπουν την αδιάλειπτη μετακίνηση των πληρωμάτων, με τις κατάλληλες διαδικασίες ασφάλειας, επιτρέποντας τους έτσι να επαναπατριστούν” και προσέθεσε:

«Χωρίς αποδοτικές αλλαγές πληρωμάτων, η αλυσίδα εφοδιασμού θα καταρρεύσει οδηγώντας σε βασικές ελλείψεις προϊόντων και μεγαλύτερες δυσκολίες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.»

Ειδικά στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου υπάρχουν 12.000 bulk carriers, στα οποία απασχολούνται 300.000 ναυτικοί παγκοσμίως. Ο γενικός γραμματέας της INTERCARGO, Δρ. Κώστας Γκόνης έκανε έκκληση για στήριξη των ναυτικών: “Καλώ τον κλάδο να υποστηρίξει την καμπάνια #HeroesAtSeaShoutOut.

Την Πρωτομαγιά όσο πλοία ήταν σε λιμάνια ήχησαν την κόρνα, τη λεγόμενη στη ναυτική διάλεκτο “μπουρού” για να δείξουν την υποστήριξη όλων σ σε πολλούς ναυτικούς που δεν μπορούν να είναι μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα αυτή τη στιγμή της παγκόσμιας αβεβαιότητας».

Ο παγκόσμιος στόλος των φορτηγών–dry bulkers αριθμεί 11.500 πλοία. Από αυτά 2.300 είναι μέλη της Intercargo , της Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Mεταφοράς Xύδην Ξηρού Φορτίου. “Αντιπροσωπεύουμε το 20% του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ήτοι το 20% της παγκόσμιας μεταφοράς άνθρακα, μεταλλευμάτων και σιτηρών” υπογράμμισε ο Δημήτρης Φαφαλιός

newmoney.gr