Ναυτικά ΕΠΑΛ: Στην αφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές

Σήμερα στο e-Nautilia.gr θα προσπαθήσουμε να πούμε μερικά πράγματα για τα επαγγελματικά λύκεια (ΕΠΑΛ) τα οποία έχουν ναυτικό τομέα.

Τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) λειτουργούν περίπου εδώ και έξη χρόνια σε ημερησία και νυχτερινά και εκτός των άλλων ειδικοτήτων έχουν ναυτικό τομέα με την ειδικότητα του πλοιάρχου και μηχανικού.

Μαθητές που προέρχονται από το Γυμνάσιο μαθητεύουν 3 χρόνια στο ημερήσιο και 4 χρόνια στο νυχτερινό γιατί παρακολουθούν και τα μαθήματα της γενικής παιδείας όπως φυσική, μαθηματικά,ιστορία κ.α.

Μαθητές που έχουν τελειώσει το λύκειο κάνουν αντιστοίχως ένα χρόνο λιγότερο και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας τα οποία είναι Ναυσιπλοΐα, Ευστάθεια, Φόρτωση, Ναυτική Τέχνη, Έκτακτες Ανάγκες, Τήρηση Φυλακής Γεφύρας, Ναυτικές Επικοινωνίες, Ναυτιλιακές Γνώσεις, και Ναυτικά Αγγλικά.

Δίνεται δε η δυνατότητα, ένας μαθητής που κάνει την υπηρεσία του σε καράβι ταυτόχρονα με την μαθητεία του στο λύκειο να ανακηρύσσεται ως κατ ιδίαν μαθητής με την υποχρέωση να δίνει προφορικές και γραπτές εξετάσεις στο τέλος του μαθητικού έτους.

Μαθητές του ημερήσιου ΕΠΑΛ είναι συνήθως παιδιά που μπορούν μετά το πέρας των σπουδών τους να περάσουν στην συνέχεια στις ΑΕΝ. Το ίδιο ισχύει και για το νυχτερινό ΕΠΑΛ, με την διαφορά ότι είναι κατά το πλείστον μεγαλύτερης ηλικίας μαθητές , και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν πείρα ετών στην θάλασσα.

Κατά την αποφοίτηση, ο μαθητής αποκτάει πτυχίο πλοιάρχου η μηχανικού που μάλλον προπτυχιακό θα το ονόμαζα και στην συνεχεία οι μαθητές κάτω των 27 ετών μπορούν να δώσουν στις πανελλαδικές και να περάσουν στις ΑΕΝ.

Μαθητές άνω των 27, πρέπει να συνεχίσουν στα ειδικά τμήματα του Ασπροπύργου τα οποία διαρκούν 7 μήνες που εκεί γίνεται δεκτός κάποιος με το πτυχίο του ΕΠΑΛ και με την απαραίτητη προϋπηρεσία η οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 έτη σε καράβι, εκ των οποίων ένα έτος με απλή υπηρεσία ως ναυτόπαις και το δεύτερο έτος ως δόκιμος καταστρώματος ή μηχανής, με συμπληρωμένο το ΚΕΠ που παίρνει απ το Υπουργείο.

Κατόπιν αυτών και έχοντας επιτύχει στις εξετάσεις λαμβάνει το πτυχίο του Γ΄ αξιωματικού. Η επαγγελματική ανέλιξη φτάνει ως τον βαθμό του Β΄ αξιωματικού.

Στην Ελλάδα βρίσκονται αρκετά ΕΠΑΛ με ειδικότητα στον τομέα της ναυτιλίας. Στην περιοχή της Αττικής λειτουργούν τέσσερα ημερήσια και 3 νυχτερινά. Ο αριθμός των μαθητών μόνο για το 1 ΕΠΑΛ Αιγάλεω είναι περίπου τους 120. Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 80% δεν συνεχίζει στις ΑΕΝ.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές είναι τα γενικά της γνωστής κατάστασης της σημερινής παιδείας όπως: ελλιπής αριθμός καθηγητών, έλλειψη σε κάποια βιβλία -υλικά και βοηθήματα διδασκαλίας. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως είναι ότι οι μαθητές δεν βρίσκουν εταιρεία για την απαραίτητη υπηρεσία που χρειάζονται σαν δόκιμοι πάνω σε καράβι.

Λόγοι για την δυσκολία εύρεσης εταιρείας είναι η ηλικία κάποιων από τους μαθητές και η ΜΗ επιχορήγηση από το κράτος (το ίδιο ισχύει πλέον και για τις ΑΕΝ). Πέρα των παραπάνω, δεν έχει δοθεί κάποιο άλλο κίνητρο όπως π.χ. η ελάφρυνση στο ΝΑΤ η κάτι άλλο το οποίο θα βοηθούσε στην εύρεση αυτής της πολυπόθητης θέσης, με αποτέλεσμα η ελληνική ναυτιλία – μαζί με τα παιδιά από της ΑΕΝ – να χάνει τόσους ανθρώπους.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει θετικά βήματα και στην σωστή κατεύθυνση όπως π.χ. με τον θεσμό του κατ ιδίαν, το ίδιο δε, θα ήταν ευχής έργον να έκανε και το Υπουργείο Ναυτιλίας διότι ειδικά με αυτήν την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί πλέον είναι θέμα ζωής και …ανεργίας.

Με την βοήθεια μαθητή από ΕΠΑΛ, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και ελπίζουμε να καταφέραμε να δώσουμε μία εικόνα της άγνωστης – σε πολλούς – σχολικής εκπαίδευσης των ΕΠΑΛ.

Πιστεύουμε μέσα από το e-Nautilia.gr να αναδυθεί το συγκεκριμένο θέμα από την αφάνεια. Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εσάς θα σκεφτείτε ότι «εδώ υπάρχουν προβλήματα στις ΑΕΝ, δεν θα υπάρχουν εκεί;». Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα γιατί και οι εκεί σπουδαστές άνθρωποι είναι και ζούνε μέσα στην κρίση και στην ανεργία όπως και οι υπόλοιποι.

Διαβάστε ακόμα