Συμβουλές για ναυτικούς: Πώς να διατηρήσετε τις σχέσεις σας από απόσταση

Μια από τις πιο δύσκολες πτυχές της ζωής του ναυτικού είναι να κρατήσει ζωντανές τις σχέσεις και τις φιλίες, παρόλο που είναι τόσο μακριά. Η επικοινωνία μέσω του Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει αυτούς αρκετά, αλλά πώς αλλιώς μπορούν οι άνθρωποι που βρίσκονται τόσο μακριά να κρατήσουν ζεστή την σχέση με τους αγαπημένους τους;

Το ναυτικό επάγγελμα γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο για τις οικογένειες και την κοινωνική ζωή, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σε αυτά τα δύο να είναι επιτυχημένος ένας ναυτικός. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να είναι η μοναξιά ή η απόσταση που υπάρχει λιγότερο ψυχοφθόρα. Φυσικά και θέλει αποφασιστικότητα και σωστό προγραμματισμό της ζωής.

Ο Σαίξπηρ είπε ότι ο χωρισμός είναι μια “γλυκιά θλίψη”, καθώς κάνει τους ανθρώπους να λαχταράν και να προσμένουν να δουν και πάλι ο ένας τον άλλον.

Η μοναξιά, η νοσταλγία και η κόπωση είναι τρία από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους ναυτικούς. Αυτά οφείλονται φυσικά στα μεγάλα χρονικά διαστήματα που λείπουν από το σπίτι τους, στον μειωμένο πλέον αριθμό πληρώματος ανά πλοίο και στον αυξημένο φορτίο εργασίας. Τα παραπάνω είναι βέβαιο ότι δημιουργούν το στρες στους ναυτικούς.

Η μεγαλύτερη αιτία του στρες, όμως, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ναυτικούς της Αυστραλίας, ήταν η σχέση ανάμεσα στο σπίτι και την εργασία. Στην πραγματικότητα, τα συζυγικά και οικογενειακά προβλήματα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν και στις αυτοκτονίες στη θάλασσα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη ζωή των ναυτικών στη θάλασσα

Έχουν υπάρξει πολλές μελέτες με την πάροδο των χρόνων στις επιπτώσεις της ζωής στο πλοίο και κάθε ένας έχει διαπιστώσει ότι όταν οι σχέσεις με το σπίτι και την οικογένεια είναι τεταμένες , τότε ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για τους Ναυτικούς (SIRC), υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν τον αντίκτυπο στην οικογένεια των ναυτικών σε όλες τις χώρες.

Ο χρόνος στη θάλασσα: Στα ζευγάρια, τα οποία βρίσκονταν σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων η και λιγότερο, φάνηκε ότι ήταν μία ανεκτή περίοδο που έμειναν χώρια, ενώ σε αυτά πέρα του χρόνου αυτού, υπήρχαν ζητήματα. Όλες οι εθνικότητες ναυτικών ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν μοναξιά κατά τη διάρκεια της απουσίας τους.

Οι απαιτήσεις όταν ένας ναυτικός βρίσκεται σε περίοδο ξεκούρασης: Μερικές φορές το να ξεμπαρκάρει ένας ναυτικός δεν σημαίνει ότι ησυχάζει κιόλας και ξεκουράζεται απόλυτα περνώντας όλο τον χρόνο του με την οικογένεια του και με άτομα που αγαπάει και θέλει. Ο χρόνος δεν είναι εντελώς ελεύθερος για τους περισσότερους ναυτικούς, λόγω του ότι υπάρχουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και σύμφωνα με το SIRC πολλοί ναυτικοί συχνά επιστρέφουν εξαντλημένοι και χρειάζονται πολύ χρόνο για να ανακάμψουν.

Επίσκεψη και διαμονή στο καράβι: Οι σύζυγοι αισθάνονται πολύ πιο κοντά και κατανοούν καλύτερα την κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε ένα καράβι. Βέβαια αυτό μπορεί να το κάνουν μόνο οι τέσσερις ανώτεροι αξιωματικοί σε ένα πλοίο και όχι όλες οι ειδικότητες των ναυτικών. Και αυτό όμως πλέον τείνει να εκλείψει στις μέρες μας.

Υποστήριξη της εταιρείας: Όλα τα είδη υποστήριξης, ανεξάρτητα από το αν φαίνονται ασήμαντα, είναι σίγουρο ότι βοηθούν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί να έρθει άμεσα η οικογένεια σε επαφή με το ναυτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ εξίσου πολύτιμο είναι να γνωρίζουν πού είναι το πλοίο του ναυτικού.

Επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα πράγματα όταν ο ναυτικός λείπει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας την τη διατήρηση των σχέσεων. Βοηθά τους ναυτικούς να αισθάνονται μέρος των οικογενειών τους, να μπορούν να συμμετέχουν σε καθημερινές εκδηλώσεις και να λαμβάνουν αποφάσεις. Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η τηλεφωνική επικοινωνία είναι το πιο σημαντικό σήμερα για σχεδόν το 100% των ναυτικών.

Δαπάνες και κόστος διαβίωσης: Η φύση του επαγγέλματος του ναυτικού συχνά επιβάλλει καλή και σωστή διαχείριση των χρημάτων τους, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η γυναίκα του ναυτικού δεν εργάζεται και ο βασικότερος λόγος είναι ότι όταν γυρίζει ο ναυτικός σπίτι του θέλει να περνάει τον χρόνο του με την γυναίκα του και όχι αυτή να εργάζεται.

Συμβουλές για την διατήρηση μίας δυνατής σχέσης

Δυστυχώς, το πρόβλημα της απόστασης μεταξύ των ναυτικών και των οικογενειών τους είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορούνε κάνουν ευκολότερη την ζωή ενός ναυτικού.

Συζητήστε όσο πιο συχνά μπορείτε: Φυσικά θέλετε να μιλήσετε όσο πιο συχνά γίνεται και έτσι πρέπει. Αλλά, μη το βάλετε στο μυαλό σας να μιλάτε όλη μέρα, γιατί μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ και να τρελαθείτε. Λόγω και τις δουλειάς που έχετε στο καράβι, δώστε στο σπίτι σας να καταλάβει ότι θα επικοινωνείτε μαζί τους όταν μπορείτε.

Μιλήστε με άλλους ανθρώπους μέσα στο καράβι: Εντάξει, οι συνάδελφοι ίσως να μην θέλουν να ακούσουν τις λεπτομέρειες για το τι κάνετε ακριβώς στο σπίτι σας – αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν ισχυρό δεσμό, μοιράζοντας τα πράγματα που σας αρέσουν περισσότερο για τους ανθρώπους πίσω στο σπίτι σας
Ιντερνέτ: Σε αυτούς που έχουν ιντερνέτ στο καράβι με αυτούς που δεν έχουν υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα και ποσότητα επικοινωνίας. Φροντίστε να βρείτε τις κατάλληλες υπηρεσίες για την καλύτερη επικοινωνία σας. Αν υπάρχει και καλή ποιότητα ιντερνέτ ώστε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες για βιντεοκλήση όπως π.χ. το Skype, το messenger, το viber κτλ, τότε αυτομάτως η επικοινωνία σας με τις οικογένειες σας βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο για την εποχή που διανύουμε.

Γράφοντας … με χαρτί και στυλό: Μπορεί να είναι σπάνιο πλέον, αλλά για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο – και δυστυχώς υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί- υπάρχει και η επιλογή της παλιάς σχολής. Ενώ μπορεί να ακούγεται κάπως όλο αυτό- πιστέψτε το, ότι το να πάρετε ένα στυλό και να αρχίσετε να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με το σπίτι είναι πολύ όμορφο και σημαντικό.

Αποστολή ενός δώρου στο σπίτι: Οι άνθρωποι αγαπούν τα δώρα. Οι άνθρωποι αγαπούν τα δώρα που στέλνονται από τους ναυτικούς ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να το κάνετε αυτό. Μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή με πιο παραδοσιακό τρόπο όπως να επικοινωνήσετε με κάποιον φίλο σας και αυτός να κανονίσει για την αγορά του δώρου που θα θέλατε και την παράδοση του.

Ενώ όλες αυτές οι συμβουλές για τη σχέση σας μπορεί να βοηθήσουν λίγο, υπάρχουν στην πραγματικότητα 8 βασικά πράγματα που θα μπορούσαν σίγουρα να βοηθήσουν τους ναυτικούς να διαχειριστούν καλύτερα την μοναξιά τους

– Τα μικρότερα ταξίδια (κατά προτίμηση όχι περισσότερο από τέσσερις μήνες).
– Συνεχής μισθοδοσία όταν βρίσκεστε στη στεριά (έστω και αν είναι πολύ λιγότερα τα χρήματα).
– Τον Χρόνο εκπαίδευσης που να τον βλέπετε σα να λείπετε σε ταξίδι (όσο αυτό είναι εφικτό από οικονομικής άποψης).
– Να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία ώστε να έρχεται ο δικός σας άνθρωπος στο καράβι και να ταξιδεύει μαζί σας για ένα
χρονικό διάστημα.
– Βελτιωμένη πρόσβαση στην επικοινωνία.

Παρόλα τα παραπάνω, τα σημαντικότερα πράγματα που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωή σας και τις σχέσεις με την οικογένεια σας, είναι η καλή διαχείριση των χρημάτων σας με σκοπό να μπορέσετε να κατανείμετε ισομερώς τον χρόνο σας στο καράβι με τον χρόνο σας στο σπίτι σας. Άλλο είναι να μπαρκάρετε 10 μήνες και να κάθεστε 2-3 μήνες στο σπίτι σας και άλλο είναι να μπαρκάρετε 4 μήνες και να κάθεστε 4 με την οικογένεια σας. Βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι ανάγκες που έχει ο κάθε ένας από εσάς.

Διαβάστε ακόμα