Τα 12 κορυφαία ναυτιλιακά βίντεο του 2014

12_nautika_video_gia_to_2014

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Μόνο λίγες ημέρες έμειναν για να αποχαιρετήσουμε το 2014 και εμείς επιλέξαμε τα 12 καλύτερα ναυτιλιακά βίντεο που ‘’τρέλαναν’’ το διαδίκτυο.

Δείτε την λίστα που ακολουθεί:

1. Σύγκρουση στη διώρυγα του Σουέζ

Δύο πλήρως φορτωμένα κοντέινερσιπ, το «MV Colombo Express» (δεξιά) και το «MV Maersk Tanjong», συγκρούστηκαν στο βόρειο σημείο της διώρυγας του Σουέζ. Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συνέβη, αν και οι κύριες θεωρίες είναι το φαινόμενο bank effect (όταν ένα πλοίο “έλκεται” από άλλους μεγάλους όγκους), ένα κολλημένο πηδάλιο, ή άρνηση του καπετάνιου να δώσει το καθιερωμένο δωράκι στον πλοηγό, κάτι το οποίο είναι αρκετά συνηθισμένο κατά την διέλευση από το Σουέζ και όχι μόνο… Το βίντεο έγινε πολύ γρήγορα viral στο διαδίκτυο, φθάνοντας τις 4,2 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

 

Βλ. και ΒΙΝΤΕΟ: Σύγκρουση πλοίων σήμερα στο Σουέζ!

2. Κλίση 40 μοιρών

Αυτό το βίντεο γυρίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Βόρειο Ατλαντικό κατά τη διάρκεια μιας τεράστιας καταιγίδας που δημιούργησε σημαντικά τεράστια ύψους 20 μέτρων. Το πλοίο εδώ είναι το κοντέινερσιπ χωρητικότητας 2.992 TEU, «OOCL Belgium», και ακούσαμε ότι υπέστη κάποια ζημιά στο φορτίο, ως αποτέλεσμα της σφοδρής θαλασσοταραχής.

Βλ. και «Κύματα-θηρία» ύψους 20 μέτρων σχεδόν αναποδογυρίζουν πλοίο!

3. To «MV Luno»

Το μήκους 100 μέτρων πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «MV Luno» έσπασε στα δυο με συγκλονιστικό τρόπο, αφού πρώτα έπαθε μπλακ άουτ και καρφώθηκε πάνω στον κυματοθραύστη στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Γαλλίας, στις 5 Φεβρουαρίου Ευτυχώς, το πλοίο δεν μετέφερε φορτίο και τα 12 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν με ασφάλεια αεροπορικώς.

Βλ. και Πλοίο κόπηκε στα δύο στη νοτιοδυτική Γαλλία

4.  Ανατροπή γιοτ κατά την καθέλκυση του

Το περιστατικό συνέβη τον Μάιο και δείχνει ένα μήκους 27 μέτρων γιοτ, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, να ανατρέπεται κατά την καθέλκυση του στην Anacortes, Ουάσιγκτον (η ανατροπή ξεκινά στο 2:20 του βίντεο).

5. Φοβερή καθέλκυση λέμβου ελευθέρας πτώσεως!

Έκπληκτο ακούγεται το πλήρωμα βλέποντας την σωσίβια λέμβο να μπαίνει μέσα στο νερό και να πετάγεται έξω από αυτό σαν… ελατήριο!

Πραγματικά ένα σπάνιο βίντεο που αποδεικνύει ότι δικαίως οι ναυτικοί φοβούνται όλες τις σωσίβιες λέμβους αλλά περισσότερο την ελευθέρας πτώσεως. Αυτό το βίντεο φέρεται να συνέβη κατά τη διάρκεια της δοκιμής μιας σωσίβιας λέμβου πάνω σε ένα καναδικό νεότευκτο πλοίο. Το βίντεο μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά τα ατυχήματα με σωσίβιες λέμβους δεν είναι συνήθως τόσο αστεία. Ανάλογα ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν πάρα πολλές φορές, πολλά από αυτά είναι θανατηφόρα.

Βλ. και Φοβερή καθέλκυση λέμβου ελευθέρας πτώσεως!

6. Η ανέλκυση του «Costa Concordia»

Αυτή η λίστα δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ένα βίντεο του «Costa Concordia». Για να κατανοήσουμε το πόσο τρελό είναι αυτό που δείχνει, θα πρέπει μάλλον να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να σκεφτούμε την ιστορική και σε χρόνο ρεκόρ ανέλκυση του «Costa Concordia» στο σύνολό της. Η ανέλκυση και η ρυμούλκηση ενός τέτοιου μεγέθους πλοίου, σε ένα ενιαίο κομμάτι, 2μιση χρόνια μετά το ναυάγιο είναι πραγματικά ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα της μηχανικής. Το συγκεκριμένο βίντεο είναι από την πρώτη ημέρα της επιχείρησης ανέλκυσης στις 14 Ιουλίου 2014, η οποία συμπεριλάμβανε την ανέλκυση του πλοίου κατά περίπου 2 μέτρα και τη μεταφορά του μακρυά από το νησί. Ολόκληρη η επιχείρηση διάσωσης που είχε προηγηθεί – η εγκατάσταση πλωτήρων, η ανόρθωση, και η τοποθέτηση κι άλλων πλωτήρων- ήταν που οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Εάν το πλοίο δεν κατάφερνε να επιπλεύσει, ολόκληρη η επιχείρηση διάσωσης θα ήταν μια αποτυχία, και αυτό είναι πραγματικά τρελό.

Βλ. και Δείτε την ανέλκυση του Costa Concordia από μια διαφορετική γωνία

7. Εκπληκτική κατασκευή για τα ιστιοφόρα!

Δεν θα μπορούσε να λείπει το βίντεο της πρωτότυπης κατασκευής που πρόκειται να γίνει στην Ολλανδία με σκοπό την διευκόλυνση της κίνησης του μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων που δημιουργείται λόγω του ότι πολλές γέφυρες σηκώνονται με σκοπό να περνάνε τα ιστιοφόρα από κάτω.

Βλ. και Εκπληκτική κατασκευή για τα ιστιοφόρα για περνάνε κάτω από γέφυρες

8. Αφηνιασμένη θάλασσα που κόβει την ανάσα!

Το βίντεο που συγκλόνισε όσους δεν γνωρίζουν τα ζόρια του ναυτικού. Φυσικά αυτοί που γνωρίζουν καταλαβαίνουν απόλυτα τον χαμό που γίνεται στη γέφυρα του συγκεκριμένου πλοίου.

Βλ. και Aφηνιασμένη θάλασσα που κόβει την ανάσα

9. Η Συντριβή αεροσκάφους όπως καταγράφηκε από Έλληνες ναυτικούς

Μπορεί να μην είναι ναυτικό βίντεο, ατύχημα ή γενικότερα κάποιο ναυτικό βίντεο αλλά προκάλεσε αίσθηση όταν οι Έλληνες ναυτική κατέγραψαν μαχητικό αεροσκάφος να συντρίβεται στην Λιβύη.

Βλ. και ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Έλληνες ναυτικοί καταγράφουν την συντριβή αεροσκάφους!

10. Οι ισχυρές κοπώσεις που δέχεται ένα πλοίο μέσα από τον φακό της κάμερας

Και αυτό το βίντεο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρελού βίντεο. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση και επίδραση που ασκείται σε ένα πλοίο υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η κάμψη που παρατηρείται είναι απόλυτα φυσιολογική και αρκετά απαραίτητη, διότι αν ένα πλοίο δεν λυγίσει σπάει – όπως συνέβη στο MOL Comfort το 2013.

Βλ. και ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ: Δείτε τις ισχυρές κοπώσεις που δέχεται ένα πλοίο

11. Το συγκινητικό αντίο του «Blue Star Ithaki»

Δεν θα μπορούσε να μην είναι στη λίστα το βίντεο με τον συγκινητικό αποχαιρετισμό του «Blue Star Ithaki». Το πλοίο αποχαιρέτησε το δρομολόγιο στα Ελληνικά νησιά μετά από 14 χρόνια και άλλαξε πορεία με προορισμό τον μακρινό Καναδά.

Βλ. και Καλό ταξίδι αγαπημένο μας «Ιthaki»!

12. Το συγκλονιστικό βίντεο πρόσδεσης στο λιμάνι της Κω

Δεκάδες τα βίντεο κάθε χειμώνα, με τις προσπάθειες των Ελλήνων καπετάνιων να δέσουν τα πλοία με ασφάλεια, κάτω υπό αντίξοες συνθήκες και σε λιμάνια επιεικώς ακατάλληλα.

Βλ. και Νέο συγκλονιστικό βίντεο πρόσδεσης πλοίου υπό αντίξοες συνθήκες

Δεκάδες βίντεο υπάρχουν που θα μπορούσαν επάξια να μπουν στην δωδεκάδα που εμείς επιλέξαμε και σίγουρα μπορείτε στο e-nautilia.gr να βρείτε τα περισσότερα από αυτά. Περιμένουμε τα σχόλια και τις προτάσεις σας στα σχόλια του άρθρου.
Χρόνια πολλά σε όλους!