Όπως διαβάζουμε στο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, θέλουν να στείλουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους συμμάχους τους να διακόψουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, οι εξαγωγές των ΗΠΑ περιορίζονται λόγω της ικανότητας της υγροποίησης της χώρας και της συνεχιζόμενης διακοπής λειτουργίας στον τερματικό σταθμό LNG του Freeport αφού η δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ επλήγη από πυρκαγιά τον Ιούνιο.
Η Ρωσία, ο μέχρι πρότινος ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές για διάφορους λόγους φέτος, συμπεριλαμβανομένου της διακοπής εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που βρίσκονται κοντά σε ζώνες μάχης στην Ουκρανία και των διαφωνιών με τους πελάτες της που αρνούνται να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Ο πάροχος δεδομένων Refinitiv είπε ότι η Ρωσία εξήγαγε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcfd) φυσικού αερίου την ημέρα από τα μέσα Ιουνίου στις τρεις κύριες γραμμές προς τη Γερμανία – Nord Stream 1 (Ρωσία-Γερμανία), Yamal (Ρωσία-Λευκορωσία-Πολωνία-Γερμανία) και στη διαδρομή Ρωσία-Ουκρανία-Σλοβακία-Τσεχία-Γερμανία.
Αυτό είναι μειωμένο από περίπου 6,5 bcfd στις αρχές Ιουνίου και περισσότερο από το μισό από ένα μέσο όρο των 9,4 bcfd τον Ιούλιο του 2021.
Οι ρωσικές εξαγωγές πιθανότατα θα μειωθούν περαιτέρω όταν ο Nord Stream 1 κλείσει για συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Ορισμένοι στην αγορά ανησυχούν ότι ο αγωγός μπορεί να μην μπει σε λειτουργία στην ώρα του.
Η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου στον κόσμο, παρήγαγε περίπου 67,9 bcfd το 2021 και εξήγαγε 24,4 bcfd, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (περίπου 15,0 bcfd) πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 45% των εισαγωγών της ΕΕ το 2021 και σχεδόν το 40% της συνολικής κατανάλωσής της, περίπου 39 bcfd, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια είναι αρκετό αέριο για περίπου πέντε εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ για μια ημέρα.
Ποσό φυσικό αέριο εξάγουν οι ΗΠΑ;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράγουν περίπου 96,5 bcfd φυσικού αερίου το 2022 και θα εξάγουν περίπου 11,9 bcfd ως υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).
Ωστόσο, αυτή η προοπτική της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ήταν πριν κλείσει ο τερματικός σταθμός LNG του Freeport στο Τέξας στις 8 Ιουνίου.
Η Freeport LNG εκτίμησε ότι ο τερματικός σταθμός, θα μπορούσε να ξαναρχίσει τη λειτουργία του μέχρι τον Οκτώβριο.
Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι η διακοπή θα διαρκέσει περισσότερο.
Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν την ποσότητα ρεκόρ των 9,8 bcfd φυσικού αερίου ως LNG με 3,3 bcfd, ή 34%, να πηγαίνουν στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού LNG μεταφέρθηκε στην Ασία το 2021 επειδή οι τιμές εκεί είχαν κατά μέσο όρο 18 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) έναντι 16 $ στην Ευρώπη TRNLTTFMc1.
Μέχρι στιγμής το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξάγει περίπου 11,0 bcfd φυσικού αερίου ως LNG με 7,5 bcfd, ή 68%, να πηγαίνουν στην Ευρώπη – όπου οι τιμές έχουν κατά μέσο όρο $33 ανά mmBtu έναντι 29 $ στην Ασία.
Πόση ακόμα παραπάνω ποσότητα μπορεί να εξάγουν οι Η.Π.Α.;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά θα χρειαστεί χρόνος.
Οι επτά μεγαλύτερες μονάδες LNG των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου της Freeport LNG, έχουν αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξάγουν περίπου 13,6 bcfd.
Αυτό θα αυξηθεί σε 13,8 bcfd αργότερα το 2022, όταν οι τελευταίες μονάδες στον τερματικό σταθμό Calcasieu Pass της Venture Global LNG στη Λουιζιάνα θα τεθεί σε λειτουργία.
Το 2023, η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει τα 14,2 bcfd εάν το έργο NFE.O Fast LNG της New Fortress Energy Inc στον Κόλπο του Μεξικού λάβει τις άδειές του και τεθεί σε λειτουργία όπως αναμένεται.
Μπορούν άλλες χώρες να αντικαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου της αυξάνοντας την εγχώρια παραγωγή, εισάγοντας περισσότερη ποσότητα μέσω αγωγών από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία και εισάγοντας περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο με πλοία μεταφορά LNG.
Η Ευρώπη έχει ήδη αυξήσει τις εισαγωγές LNG από περίπου 10,7 bcfd το 2021 σε μέσο όρο 17,4 bcfd μέχρι στιγμής το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του επιπλέον LNG προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αρκετές άλλες χώρες αύξησαν τις εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως η Ισημερινή Γουινέα, η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Παπούα Νέα Γουινέα, η Μαλαισία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, το Ομάν και το Περού.
Ορισμένες από αυτές τις εξαγωγές LNG, ωστόσο, δεν πήγαν στην Ευρώπη, αλλά πήγαν σε άλλα μέρη του κόσμου για να αντικαταστήσουν τα φορτία που επαναδρομολογήθηκαν στην Ευρώπη.